Η Καλαμάτα… θυμάται τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμά τη Δόμνα Σαμίου

Η Καλαμάτα… θυμάται τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμά τη Δόμνα Σαμίου

«Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» στο Μέγαρο Χορού

Ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινωφελής επιχείρηση “Φάρις” παρουσιάζουν αύριο Τετάρτη, 23 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού, συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα 10 χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου.

Η Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928 – 2012) έκανε γνωστή τη μικρασιατική μουσική στο πανελλήνιο.

Στη συναυλία «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» η ζωή και το έργο της και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία που ανακαλούν μνήμες και προκαλούν συγκινήσεις.

Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι μουσικοί και οι χορευτές επί σκηνής βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χθες με το σήμερα. Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνουν δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Με βαθιά γνώση των μικρασιατικών μουσικών παραδόσεων συνδυάζουν τις ιστορικές μουσικές καταγραφές με σύγχρονα ενορχηστρωτικά και αφηγηματικά εργαλεία, σε συνεργασία με μια ομάδα κορυφαίων μουσικών. Ανάμεσά τους οι Καλαματιανοί Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και Νικόλας Παλαιολόγος στα έγχορδα. Συμμετέχουν επίσης, ο στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Ζαχαρίας Καρούνης, η Χορωδία Δόμνα Σαμίου και η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Η παρουσία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας υπογραμμίζει τα δρώμενα με εικαστικό τρόπο.

Τραγουδούν: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Χορωδία: Δόμνα Σαμίου, Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα, Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι, Νικόλας Παλαιολόγος: έγχορδα, Γιώργος Μαρινάκης: βιολί, Νίκος Αγγούσης: κλαρίνο, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Νίκος Αγγελόπουλος: λαούτο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά.

Συμμετέχουν μέλη της χορευτικής ομάδας και των παιδικών χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Διδασκαλία χορών: Άγης Τσακαλάκος. Διδασκαλία χορωδιών: Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Καρυώτης. Σχεδιασμός φωτισμού: Δήμητρα Αλουτζανίδου. Επεξεργασία και χειρισμός βίντεο: Πάνος Ηλιόπουλος. Κινησιολογική επιμέλεια: Χαρίτων Χαριτωνίδης. Σύλληψη – Καλλιτεχνική́ επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου. Οργάνωση Παραγωγής: Ταξιάρχης Γεωργούλης. Εκτέλεση Παραγωγής: Ιφιγένεια Κονδύλη. Ιστορικός Σύμβουλος: Θοδωρής Κοντάρας. Με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Πληροφορίες εισόδου

-Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (κατά το τελευταίο τρίμηνο). Για τους μικρούς θεατές, οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ώρου.

Θα πρέπει προηγουμένως να έχει προμηθευτεί δελτίο ελευθέρας εισόδου, τα οποία θα διανέμονται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρες 9:00 – 19:00 (κάθε άτομο μπορεί να λαμβάνει δύο δελτία και θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων).

Για την ομαλή και ασφαλή είσοδο στο θέατρο, η προσέλευση του κοινού θα ξεκινήσει 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.