Η Κωνσταντίνα Φούκα συνεισφέρει στο φιλοζωικό αγώνα και με το βιβλίο της

Η Κωνσταντίνα Φούκα συνεισφέρει στο φιλοζωικό αγώνα και με το βιβλίο της

«Υπενθυμίζουμε τη δύναμη που μπορεί να έχει η ομάδα»

Η Μεσσήνια ειδική παιδαγωγός, Κωνσταντίνα Φούκα, η οποία εργάζεται σε σχολεία της Καλαμάτας, είναι ενεργή φιλόζωος και αποφάσισε να συνεισφέρει στην επικείμενη «Γιορτή του Νότου» και με έναν άλλον τρόπο: διαθέτοντας έσοδα από τις πωλήσεις του πρώτου της βιβλίου «Άναρχες Σκέψεις».

Μιλώντας στο «Θ» εξήγησε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Ο λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στη συγκεκριμένη διοργάνωση με τον τρόπο αυτόν, είναι διότι θεωρώ ότι η γνώση και η δημιουργία είναι για να μοιράζονται και ποιος καλύτερος τρόπος από το να μοιράζονται γιορτάζοντας την αλληλεγγύη, την ισότητα και το σεβασμό!

Προσωπικά, τρέφω ιδιαίτερα μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Μεγάλωσα και συνεχίζω να μεγαλώνω πλάι τους και να μοιράζομαι μαζί τους σπουδαία συναισθήματα, που μόνο καλύτερο άνθρωπο κατάφεραν να με κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό προσπαθώ να αρπάζω κάθε ευκαιρία που μου δίνεται για να τα τιμήσω τους φίλους και συνοδοιπόρους μας, τα ζώα! Επίσης, ούσα τα τελευταία τρία χρόνια μέλος του Φιλοζωικού και έχοντας προσφέρει εθελοντική εργασία στην ομάδα αυτή, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους εθελοντές που βρίσκονται ΠΑΝΤΟΤΕ στην πρώτη γραμμή κι εκεί βέβαια που πολύ συχνά απουσιάζουν σημαντικοί άλλοι (π.χ. Δήμος, πολίτες). Είδα το πάθος αλλά και το μεγάλο κόπο των ανθρώπων του Φιλοζωικού και έτσι βρήκα κι εγώ το κίνητρο και τη δύναμη να ασχοληθώ πιο ενεργά με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αλλά και να παλέψω πλάι τους για τη διεκδίκηση της ισότιμης μεταχείρισής τους.

Θεωρώ ότι η πόλη της Καλαμάτας είναι αρκετά δραστηριοποιημένη και ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Παράλληλα, όμως, οι κακοποιήσεις και η εγκατάλειψη ζώων έχουν αυξηθεί (ιδιαίτερα στα γύρω χωριά), κάτι το οποίο χρήζει άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων και σωστής εφαρμογής των ισχυόντων νόμων. Είναι ακόμα πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν από το Δήμο μας προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο θεωρώ ότι με το να παρευρισκόμαστε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ένας απλός, αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος να υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, τη δύναμη που μπορεί να έχει μία κοινωνική ομάδα ως προς την επιρροή που μπορεί να ασκήσει, περνώντας έμπρακτα το μήνυμα της αλληλεγγύης, της “σύνδεσης” και του κοινού στόχου».

Ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης…
Με αφορμή τη… φιλοζωική διάθεση του βιβλίου της στο επικείμενο bazaar, ζητήσαμε από την κα Φούκα να μας «συστήσει» το μυθιστόρημά της, με την ίδια να δίνει ένα μικρό περίγραμμα: «Το “Άναρχες Σκέψεις” είναι ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης με αρκετά ψυχαναλυτικά στοιχεία, δοσμένα μέσα από μια γραφή καθημερινή κι όχι επιστημονική. Μέσα από το διάλογο της κεντρικής ηρωίδας Ρόζας με τον ψυχαναλυτή της Πέδρο, ξετυλίγονται οι σκέψεις της σε μία προσπάθεια να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό της. Πυρηνικά σημεία στο ξετύλιγμα αυτό αποτελούν η σχέση με τους γονείς της, αλλά και με Εκείνον, έναν άντρα που στο πρόσωπό του έζησε ένα μεγάλο έρωτα. Σκοπός του λογοτεχνικού αυτού έργου είναι να προσκληθεί ο αναγνώστης σε ένα εσωτερικό ταξίδι, όπου θα στραφεί προς το παιδί που φέρει μέσα του, θα το πιάσει με σεβασμό από το χέρι και θα το βοηθήσει να μεγαλώσει».