Μ. Ασημακοπούλου: Ελάτε στη «Γιορτή του Νότου» με ανοιχτή καρδιά…

Μ. Ασημακοπούλου: Ελάτε στη «Γιορτή του Νότου» με ανοιχτή καρδιά…

Πρόκειται για μια  μάχη καλού-κακού, στην οποία καλούμαστε να διαλέξουμε πλευρά…

Κόντρα στα θλιβερά και εξοργιστικά περιστατικά με τις φόλες που για μια ακόμη φορά συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης και εγκατάλειψης, βρίσκεται ο Σωτήρης που πάσχισε και βρήκε σπίτι για τον δύσκολο σκύλο του που λόγω μετακόμισης έπρεπε να αποχωριστεί, αντί να τον …πετάξει στο δρόμο ή να τον θανατώσει ανώδυνα(;)… 

Βρίσκεται η συνειδητοποιημένη και υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών κατοικιδίων και η ανοικτή αγκαλιά όσων υιοθετούν αδέσποτα. Πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο τιτάνιος αγώνας που κάνει ο Φιλοζωικός και οι υπόλοιποι εθελοντές σε όλο το νομό για έλεγχο, μείωση του πληθυσμού και σωτηρία των σκύλων του δρόμου, των άμοιρων ζώων που ζουν σε ένα βαρέλι με ένα μέτρο αλυσίδα, των κυνηγόσκυλων που εγκαταλείπονται όταν δεν κάνουν πια «για τη δουλειά»…

Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και η «Γιορτή του Νότου», η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 26-27/3 κατά τις ώρες 11:00-18:00 στην κορυφή του πεζόδρομου της οδού Μπενάκη, δίπλα από την Υπαπαντή. Πίσω από την έμπνευση, αλλά και την οργάνωση του εγχειρήματος βρίσκεται η Μαρία Ασημακοπούλου και το «Κουκουβαγιάκι» της , ένα ιδιαίτερο κατάστημα με μεταχειρισμένα αντικείμενα και ρούχα, αντίκες και χειροτεχνήματα. Ως παλιό μέλος του ΔΣ του Φιλοζωικού και ως ενεργή φιλόζωος πάντα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για τα αδέσποτα της Μεσσηνίας. Μάλιστα, η ίδια εξηγεί ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να κατευθυνθούν προς τα εκεί δωρεές που άλλοτε στέλνονταν από το εξωτερικό προς τον ΦΟΚ κι αυτό σημαίνει ότι επιτείνεται το πρόβλημα και η αγωνία για τη σίτιση και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ζώων.

«Η Φιλοζωική είναι μια χούφτα άνθρωποι κυρίως γυναίκες, που δουλεύουν εθελοντικά, παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους στην οικογένεια, το σπίτι, τη δουλειά τους και φυσικά δεν πληρώνονται γι’ αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζονται τη βοήθειά μας, ειδικά τώρα, και γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Ήταν όμως και κάτι που συζητούσαμε να το κάνουμε από χρόνια. Γίνεται τελικά τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας και γι’ αυτό θέλουμε να το κάνουμε και για τον κόσμο δίνοντας ένα γιορτινό τόνο, με μουσική και ευχάριστη διάθεση. Θα υπάρχει κάτι ζωντανό, μια ενέργεια και μια αλληλεπίδραση.

Για πρώτη φορά ένιωσα τέτοια διάθεση προσφοράς, μια τόσο πολύ ενθαρρυντική και συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, που βοήθησε κι εμένα να συνεχίσω σε στιγμές που υπήρχαν διάφορες δυσκολίες και ήθελα να τα παρατήσω. Νομίζω ότι ο κορωνοϊός και η καραντίνα καλλιέργησε την αλληλεγγύη και ο κόσμος κατάλαβε ότι δημιουργείται ένας ανταποδοτικός κύκλος καλού. Ήταν η κατάλληλη στιγμή  να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι. Εθελοντές ρωτούν συνεχώς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν, επιχειρηματίες και καταστηματάρχες προσφέρουν  με γενναιοδωρία τα προϊόντα τους για να διατεθούν στο παζάρι μας. Κι από εκεί που σχεδιάζαμε να έχουμε 3 πάγκους, θα γίνει κάτι πολύ πιο μεγάλο, θα έχουμε πολλά πράγματα. Μεταχειρισμένα ρούχα, πολύ καθαρά και περιποιημένα όμως, χειροποίητα αντικείμενα μπρελόκ, διακοσμητικά,  κοσμήματα, παραδοσιακά, χειροποίητα, βιολογικά και βίγκαν προϊόντα».

Τα προς πώληση προϊόντα στη Γιορτή του Νότου εμπλουτίζονται διαρκώς, όπως και το πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει face painting για παιδιά και όχι μόνο, χορούς από τον σύλλογο Κορύβαντες, ενώ εικαστικές παρεμβάσεις θα κάνει ο Skitsofrenis.

Η Μαρία Ασημακοπούλου μας καλεί στις 26-27 Μαρτίου στη μεγάλη γιορτή των ζώων και της αλληλεγγύης: «Με ανοιχτή καρδιά όποιος θέλει να έρθει. Σίγουρα θα βρει και πράγματα να αγοράσει και να βοηθήσει τα ζωντανά. Θα βρει και ανθρώπους να μιλήσει και να επικοινωνήσει. Δεν είναι κάτι επαγγελματικό αυτό που πάμε να κάνουμε. Το κάνουμε με πολύ καλή διάθεση και ελπίζουμε να έχει καλό αποτέλεσμα. Ξεκίνησε από την πίεση να κάνουμε κάτι άμεσο για να καλύψουμε τις ανάγκες των ζώων, αλλά αφορά και μια δική μας ανάγκη να νιώσουν ένα κλίμα γιορτής.  Σας περιμένουμε!».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη