Πώς μπορεί μια επιχείρηση να βοηθηθεί και να πάρει τελικά ένα δάνειο που χρειάζεται;

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να βοηθηθεί  και να πάρει τελικά ένα δάνειο που χρειάζεται;

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες λήψης τραπεζικού δανείου  με… σχετικό περιορισμό των ζητούμενων εγγυήσεων και μείωση / επιδότηση επιτοκίου, είναι η απάντηση σε πολλά ερωτήματα υποψήφιων επενδυτών και υφισταμένων επιχειρήσεων.

Παρακάτω παρέχονται βασικές προσανατολιστικές πληροφορίες και links για περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών, καθώς είναι πολύ δύσκολο (λόγω χώρου) να αναπτυχθούν όλες οι πληροφορίες, που άλλωστε υπάρχουν εν αφθονία στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (https://hdb.gr/) και εκείνες των εμπορικών τραπεζών.

3 ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το τελικό επιτόκιο (και η εισφορά του Ν 128/75) μειώνεται κατά 40% για το σύνολο του δανείου.

Σχετικός σύνδεσμος: https://hdb.gr/ependytika-daneia-tepich-ii/

2. ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ COVID 19 (Γ’ ΚΥΚΛΟΣ) – Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις: Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εγγυήσεις του δανειολήπτη φθάνουν έως 20%, ενώ το 80% αυτών παρέχεται από Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σχετικός σύνδεσμος: https://hdb.gr/engyodotiko-covid-19-g%ce%84kyklos-gia-poly-mikres-epicheiriseis/

και
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ.

Σχετικός σύνδεσμος: Π.χ. («τρέχει» μέσα από όλες τις τράπεζες) https://www.nbg.gr/el/epaggelmaties/programmata-xrimatodotisis-reustotitas/anaptuksiaka-programmata/eurwpaiko-tameio-ependisewn-luseis/tameio-egguodosias-gia-mikromesaies-epixeiriseis-1-6

Δημοφιλέστερα είναι τα υπ’ αριθμόν 2 και 3, καθώς δε χρειάζονται πρωτίστως εγγυήσεις (παρά μόνο έως 20% ανά δάνειο), αλλά παρέχονται, εάν δεν υπάρχει “κοκκίνισμα” ή ληξιπρόθεσμα, και μόνο με την “καλή εικόνα” του δανειολήπτη.

Όλα «τρέχουν» από όλες σχεδόν τις εμπορικές τράπεζες.

ΚΑΙ ΜΙΑ… ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
Μια ακόμα, διαφορετική… απίθανη πιθανότητα είναι η λήψη δανείου μέχρι 25.000 ευρώ, όχι από τα γνωστά τραπεζικά καταστήματα, αλλά από «Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων» του Νόμου 4701/2020 – ΦΕΚ 128/Α/30-6-2020.

Όπως αποδείχθηκε (και αποδεικνύεται και σήμερα), δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει ακόμα τουλάχιστον κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον από δικαιούχους να διακινδυνεύσουν επιχειρώντας μικρο-χρηματοδοτήσεις χωρίς σχεδόν καθόλου εγγυήσεις.

Για παράδειγμα, το μόνο «Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων», που αναγράφεται σήμερα στο «Πίνακα (εποπτευόμενων) Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων» της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι το «ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – MICROFINANCE SOLUTIONS, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος