Τι δείχνει έρευνα εταιρείας για τις τιμές ακινήτων και ενοικίων στην Πελοπόννησο

Τι δείχνει έρευνα εταιρείας για τις τιμές ακινήτων και ενοικίων στην Πελοπόννησο

Ανεπαίσθητη καταγράφεται η πτώση των ενοικίων στη Μεσσηνία

Ελαφριά αύξηση στις τιμές πώλησης των ακινήτων και ελαφριά μείωση σε εκείνες της ενοικίασης παρουσιάζει για τη Μεσσηνία έρευνα για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, με το αντίστοιχο του 2021, της εταιρείας Pricefox για τις τιμές των ακινήτων στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των ακινήτων για το 2021 κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτροχιάζοντας επενδυτικές σκέψεις υποψήφιων αγοραστών, αλλά και τους προϋπολογισμούς όσων νοικοκυριών βρίσκονται σε ενοίκιο ή όσων υπολόγιζαν να προχωρήσουν σε μίσθωση κατοικίας.

Η δε ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, αυξάνει το οικοδομικό κόστος.

Οι παράγοντες

Έναυσμα στο ράλι τιμών φαίνεται να είναι η συσσωρευμένη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, που αντιτίθεται στην έλλειψη νέων οικοδομών την τελευταία δεκαετία. Όπως δείχνουν αναλυτές και εκτιμήσεις της αγοράς, οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις τιμές αγοράς και μίσθωσης είναι η πανδημία, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το ακριβό κόστος κατασκευής νέων οικοδομών. Η περίοδος της πανδημίας και τα συνεχή lockdown είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.

Η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα νοικοκυριά ανάγκασε μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης να αδυνατεί να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας και όλο και περισσότεροι να στρέφονται στη λύση του ενοικίου. Επιπλέον, οι ραγδαίες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, που αγγίζουν ακόμη και το 20%-30%, και η αύξηση στις τιμές των οικοπέδων επηρεάζουν άμεσα τις ζητούμενες τιμές πώλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας το 2020 σημείωσε άνοδο 4,3% στις τιμές των ακινήτων, έναντι της αύξησης 7,2% που είχε το 2019. Η αγορά ακινήτων, όμως, όπως αποδείχθηκε, κατάφερε να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των τιμών ακινήτων σε όλη την επικράτεια με ποσοστό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση του 4ου τριμήνου του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώθηκε στα Γρεβενά, με ποσοστό 19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Άρτα με 9,60%.

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων, η χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέσο παρατηρείται στο Κιλκίς με 2,88 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στη Χαλκιδική με 30 ευρώ /τ.μ.

Πελοπόννησος

Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε ένα χρόνο στην Πελοπόννησο, ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 και το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αγγίζει το 0,90%. Ανάλογα με το νομό παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις όπως φαίνεται και στο αντίστοιχο διάγραμμα. Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε μέσα μεταφοράς, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, οι τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 μειώθηκαν κατά 1,33% στην Πελοπόννησο. Στο γράφημα φαίνονται αναλυτικά οι διαφορές στις τιμές ενοικίων σε διάφορες περιοχές.

Η πράσινη προσαρμογή ανεβάζει τα κόστη

Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από το 2023 και μετά θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση σε εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, προαναγγέλλει σειρά μεταβολών που έρχονται στην κτηματαγορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σωτηρία της βιοποικιλότητας με ορίζοντα το 2030 στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα οικοδομήματα κατά 60%.

Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων, όπως είναι φυσικό, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος κατασκευής και τα οικοδομικά υλικά. Παράλληλα, υπάρχει η ανησυχία από τους πολίτες για τις μεταπωλήσεις και ενοικιάσεις όσων ακινήτων δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Pricefox. Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών ακινήτων (πώληση/ μίσθωση) διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα για την χρονική περίοδο από το 4ο τρίμηνο του 2020- 2021. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr.

1. Γράφημα με τιμές ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Πελοπόννησο

2. Γράφημα με τιμές ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Πελοπόννησο