Τριφυλία: Επιμένει ο Δήμαρχος για ΣΜΑ στο Βιολογικό Κυπαρισσίας

Τριφυλία: Επιμένει ο Δήμαρχος για ΣΜΑ στο Βιολογικό Κυπαρισσίας

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας επιμένει στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του δήμου Τριφυλίας στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, όπως διεφάνη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατά τη συζήτηση του θέματος για την έγκριση τεχνικού προγράμματος δήμου Τριφυλίας έτους 2022, ο Γιάννης Μερκούρης είπε ότι βλέπει δύο κωδικούς «Διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ ( 2022)» με 50.000 ευρώ και «Έργα κατασκευής & υποστήριξης ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)» με 30.000 ευρώ και ρώτησε  εάν «μπορείτε να μας πείτε τί συμβαίνει μ’ αυτούς τους δύο κωδικούς;».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Ασημακόπουλος, είπε ότι σχετικά με τον πρώτο, είναι καθαρά λογιστικό θέμα να υπάρχουν οι κωδικοί μέσα και ότι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα και τώρα φτιάχνουν τα χαρτιά και για το άλλο, για να υπάρχει ο κωδικός. «Προχωράτε διαδικασίες για το ΣΜΑ, που ΣΜΑ;» είπε ο κ. Μερκούρης, με τον κ. Ασημακόπουλο να απαντά πως «υπάρχουν κάποιες προτάσεις, όπως γνωρίζουν κάποιοι, και είμαστε στο τελευταίο στάδιο μαζί με το ΦΟΔΣΑ και μ’ αυτά που μας έχουν προτείνει κάποιες παρατάξεις για να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση». «Δηλαδή, που είναι προτάσεις αυτές; Για να ενημερωθούμε, να ξέρουμε», σημείωσε ο κ. Μερκούρης, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε ότι «υπάρχουν κάποια δασικά που έχουν προταθεί ανάμεσα σε Φαρακλάδα – Κυπαρισσία» και μετά από παρέμβαση της Χάιδως Παναγιωτοπούλου σχετικά με τα σημεία, ο κ. Ασημακόπουλος είπε: «δεν έχουν σταλεί στο ΦΟΔΣΑ κάποια τέτοια;» με την κα Παναγιωτοπούλου να λέει «αυτό να μας το πείτε» και τον κ. Μερκούρη να ρωτά: «στο ΦΟΔΣΑ ποιος τα έχει στείλει και πως;».

Παρέμβαση δημάρχου

 Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Τριφυλίας, είπε:  «έχουμε δύο προτάσεις. Η μία αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή γιατί υπάρχει το ποτάμι, και έτσι εξετάζουμε τη δεύτερη σαν λύση. Περιμένουμε από το ΦΟΔΣΑ να μας πουν αν αυτοί εγκρίνουν τον πρώτο χώρο ή ο δεύτερος είναι καταλληλότερος απ’ τον πρώτο. Ακόμα δεν έχει αποφανθεί  100% ότι είναι κατάλληλος».

Η κα Παναγιωτοπούλου ερωτηθείσα από τον κ. Μερκούρη σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, ανάλογα με το παράδειγμα του δήμου Δυτικής Μάνης για το οποίο παρέδωσε φάκελο ενεργειών στη δημοτική Αρχή, σημείωσε ότι «είναι μια διαδικασία που αν την τρέξεις, μέσα σε τέσσερις μήνες το πολύ έχεις τελειώσει».

 Η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι «ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, που έχω συναντηθεί, για τον πρώτο χώρο με ενημέρωσε ότι είναι κατάλληλος, βρίσκεται μετά τα Φιλιατρά (σ.σ. κατεύθυνση προς Κυπαρισσία), είναι σε δασική έκταση δέκα στρεμμάτων, χρειαζόμαστε δε λιγότερα από τέσσερα. Ο ΦΟΔΣΑ, το συγκεκριμένο σημείο μου είπε ότι είναι καταλληλότατο, το ποτάμι δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ίσα ίσια μπορεί να αντλήσουμε και νερό από εκεί. Απορώ γιατί ο κ. δήμαρχος λέει ότι του είπαν ότι είναι ακατάλληλο. Τόσο από  το ΦΟΔΣΑ, όσο και ο Διευθυντής Δασών μου είπαν ότι το πρώτο σημείο είναι κατάλληλο για ΣΜΑ».

Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι «Είναι η πρώτη φορά που λέτε ότι σας είπαν τα παραπάνω. Αν μπορέσετε να το φέρετε γραπτώς, θα είναι πολύ χρήσιμο».

Συνέχισε δε ότι περιμένει προτάσεις και δεν έχει καταλήξει κάπου. «Εγκαταλείπετε την ιδέα του Βιολογικού, δήμαρχε;» ρώτησε ο Γιάννης Μερκούρης και ο κ. Λεβεντάκης απάντησε «Όχι, δεν εγκαταλείπω τίποτα. Αν δε βρω το κατάλληλο μέρος το οποίο να εξασφαλίζει αυτά τα οποία ζητάει, εγώ τη χρηματοδότηση 850.000 δεν μπορώ να τη χάσω».

Μετά το πέρας της συζήτησης, οι περισσότεροι έλεγαν πως διείδαν ότι ο κ. Λεβεντάκης “εμμένει” στη δημιουργία ΣΜΑ στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου