Αναπλάσεις στην Καλαμάτα και κατάργηση θέσεων στάθμευσης

Αναπλάσεις στην Καλαμάτα και κατάργηση θέσεων στάθμευσης

Μισογεμάτο το ποτήρι για τη Δημοτική Αρχή, μισοάδειο για την αντιπολίτευση

Τόσο στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όσο και στην τελευταία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για ανάπλαση στο κέντρο της Καλαμάτας, που σκοπό έχει να συνδέσει και να ενοποιήσει τις αναπλάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε διάφορα κεντρικά σημεία.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στις δύο Επιτροπές είναι ότι καταργούνται συνεχώς θέσεις στάθμευσης που δεν αναπληρώνονται, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους. Το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μ. Δευτέρας, αλλά δεν προβλέπεται καμία αλλαγή θέσεων και απόψεων από καμία πλευρά.

Το δε έργο της νέας ανάπλασης θα προταθεί από το Δήμο Καλαμάτας για χρηματοδότηση από σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, καταψήφισε την εισήγηση, επειδή πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που θα καταργήσει θέσεις στάθμευσης, σε συνέχεια άλλων αναπλάσεων που έχουν επίσης καταργήσει θέσεις χωρίς να έχουν αναπληρωθεί, και δίχως η Δημοτική Αρχή να φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο οξύ πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Τσαπόγας, τόνισε από την πλευρά του ότι γίνονται αναπλάσεις χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σοβαρό έλλειμμα. Μίλησε δε για μέγα θέμα από την κατάργηση θέσεων στάθμευσης.

Επίσης, είπε πως η νέα αυτή ανάπλαση αποτελεί μονομερή απόφαση της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να προηγηθεί καμία σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε διαβούλευση με την κοινωνία.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση που έκανε ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, με έμφαση κατά την παρέμβασή του στην ανάγκη υιοθέτησης θέσεων στάθμευσης για τους κατοίκους που διαμένουν στο κέντρο. “Όταν κόβουμε κάτι, πρέπει και να το αναπληρώνουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Μπασακίδης, είπε ότι τα θέματα της στάθμευσης θα αντιμετωπιστούν μέσα από έξυπνες εφαρμογές. Επίσης, θα υπάρξει ξεχωριστή μελέτη για το πρόβλημα με την κατάργηση των χώρων στάθμευσης, όσο και με τη διευκόλυνση της στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στους δρόμους που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι οι πολίτες, ενώ στάθηκε στα θετικά σημεία της παρέμβασης, όπως είναι τα βιοκλιματικά υλικά, η βελτίωση του μικροκλίματος της Καλαμάτας και της κινητικότητας πεζών στο κέντρο της πόλης.
Α.Π.