Χωρίς επιδότηση θα είναι με… ορό η ΔΕΥΑΚ, στην Εντατική ο Σύνδεσμος Ύδρευσης

Χωρίς επιδότηση θα είναι με… ορό η ΔΕΥΑΚ, στην Εντατική ο Σύνδεσμος Ύδρευσης

Στην αναμονή για στήριξη οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης

«Όχι μόνο οι ΔΕΥΑ, αλλά και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της αύξησης του κόστους ενέργειας. Στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ με τον υπουργό, όλοι οι δήμαρχοι είπαμε ότι αν δεν υπάρχει μια γενναία επιδότηση στη μεγαβατώρα, 200 ευρώ ανά μία (1) MW, σε όλες τις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους, δεν πρόκειται να μείνουν όρθιες.

Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας αντέχει, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης δεν αντέχει και η επιδότηση ακόμη δεν έχει έλθει. Ελπίζουμε να φτάσει σύντομα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα βιωσιμότητας».

Με αυτόν το χαρακτηριστικό τρόπο απάντησε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε ερώτηση του “Θ”, για το κατά πόσον το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει το μέλλον των ΔΕΥΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της επιχείρησης.

Πάντως, η κυβέρνηση παρέπεμψε τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο… επανεξετάζειν όσον αφορά στη στήριξη των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι υπουργοί Ενέργειας, Κ. Σκρέκας και ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία όσον αφορά στην τιμολόγηση του νερού, την εισπραξιμότητα και τις διαρροές, προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα για οικονομική στήριξη των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας. Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 126 ΔΕΥΑ, οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλούς περιφερειακούς δήμους.

«Το ενεργειακό κόστος ήταν το 30% του κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και το 30% είναι το κόστος των υπαλλήλων. Εφόσον το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα, να επισκευαστούν βλάβες ή να γίνουν προμήθειες», τονίζει στην «Καθημερινή» ο Γεώργιος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας των ΔΕΥΑ και συγκεκριμένα το 73% αφορά στη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων, ώστε να εξασφαλίζεται η ύδρευση των περιοχών, προσθέτει ο κ. Μαρινάκης. Το 19,5% αφορά στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, το 6,5% στη λειτουργία των αφαλατώσεων, όπου αυτές υπάρχουν, και μόνο το 1,5% στο ενεργειακό κόστος της λειτουργίας των κτηρίων.

«Κατά συνέπεια δεν έχει σημασία αν θα σβήσουμε το φως στα κτήριά μας εφόσον το βασικό ενεργειακό μας κόστος είναι ανελαστικό», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ.

Α.Π.