Δήμος Τριφυλίας: Απαιτήθηκε ένας χρόνος για αποστολή εγγράφου ύστερα από αποφάσεις Κοινοτήτων

Δήμος Τριφυλίας: Απαιτήθηκε ένας χρόνος για αποστολή εγγράφου ύστερα από αποφάσεις Κοινοτήτων

-Αποκαλυπτική της λειτουργίας του Δήμου απόφαση της Ε.Π.Ζ. για Λαϊκές Αγορές

Πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι μπορεί να απαιτήθηκε για την αποστολή εγγράφου από το Δήμο Τριφυλίας προς αρμόδιες υπηρεσίες για γνωμοδότηση ύστερα από αποφάσεις Κοινοτήτων; Η απάντηση δίδεται στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δήμου Τριφυλίας το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και συγκεκριμένα στη με αριθμό 8/2022 απόφαση της ΕΠΖ με θέμα: «Η υπ. αριθ. 3606/04-04-2022 εισήγηση για ίδρυση Λαϊκών Αγορών Δήμου Τριφυλίας».

Από τον τίτλο του θέματος θα πει κάποιος και ορθά ότι το μείζον είναι η ίδρυση Λαϊκών Αγορών και εάν οι μέχρι σήμερα λειτουργούσες είναι καθ’ όλα νόμιμες ή παράτυπες. Ωστόσο, εκτός αυτού, περί της λειτουργίας, μέχρι σήμερα αλλά και στο εξής, των Λαϊκών Αγορών αποκαλύπτεται και η λειτουργία ή, ίσως ακριβέστερα, η υπολειτουργία ή δυσλειτουργία του ίδιου του Δήμου Τριφυλίας.

Στο πρακτικό, λοιπόν, της συνεδρίασης της ΕΠΖ για το ως άνω θέμα αναγράφεται ότι ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε ότι στην Επιτροπή διαβιβάστηκε η υπ. αριθ. 3606/04-04-2022 εισήγηση (παρατίθεται το έγγραφο της εισήγησης με τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ» και «ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» της αντιδημάρχου Μαρίας Παναγοπούλου). Στην εισήγηση, αφού αναφέρονται διατάξεις νόμων, αναγράφεται: «Α) Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας με την αριθ. 05/2021 απόφασή του πρότεινε ως χώρο λειτουργίας της υπό ίδρυση λαϊκής αγοράς το χώρο του Δημαρχείου, επί της οδού Αλεξοπούλου και στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων έμπροσθεν αυτού. Με το υπ. αριθ. 2670/10-03-2022 έγγραφό του αρμοδίου τμήματος ζητήθηκε η γνώμη του Α.Τ. Κυπαρισσίας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ανωτέρω περιοχή. Το Α.Τ. Κυπαρισσίας με το υπ’ αριθμ. 1016/49/471-α/19-03-2022 έγγραφό του, συνηγορεί για τις λαϊκές αγορές εδαφικής της αρμοδιότητας (Κυπαρισσία – Φιλιατρά), καθόσον η λειτουργία αυτών δεν έχει επιπτώσεις στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Β) Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών με την αριθ. 3/12-03-2021 απόφασή του πρότεινε ως χώρο λειτουργίας της υπό ίδρυση λαϊκής αγοράς χώρο διαφορετικό από το Τοπογραφικό Διάγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου του οποίου η χωροθέτηση και οι διαστάσεις υποδείχθηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα την οδό Β. Γεωργίου από την οδό Όθωνος και Αμαλίας έως και μετά την οδό Φρειδερίκης. Με το υπ. αριθ. 2670/10-03-2022 έγγραφο του αρμοδίου τμήματος ζητήθηκε η γνώμη του Α.Τ. Κυπαρισσίας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ανωτέρω περιοχή.

Γ) Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων με την αριθ. 4/12-03-/2021 απόφασή του πρότεινε ως χώρο λειτουργίας της υπό ίδρυση λαϊκής αγοράς την οδό Ν. Σκιαδά μετά το Κέντρο Υγείας μέχρι την εκκλησία των Αγίων Πάντων αριστερά και δεξιά της οδού Καποδιστρίου. Με το υπ. αριθ. 2670/10-03-2022 έγγραφο του αρμοδίου τμήματος ζητήθηκε η γνώμη του Α.Τ. Γαργαλιάνων προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ανωτέρω περιοχή.

Το Α.Τ. Γαργαλιάνων με το υπ’ αριθμ. 1016/49/294 α/23-03-2022 έγγραφό του γνωμοδοτεί θετικά ως προς τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς Γαργαλιάνων υπό την προϋπόθεση διασφαλίσεως από πλευράς μας της ασφαλούς και άμεσης πρόσβασης στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων και στο Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους. Συνημμένα σας αποστέλλουμε τα πρακτικά των Τοπικών Συμβουλίων μαζί με τα Τοπογραφικά Διαγράμματα καθώς και τις γνωμοδοτήσεις των Α.Τ. Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε όπως προβείτε σε λήψη σχετικής απόφασης και εισήγησή σας προς το Δημοτικό Συμβούλιο». Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κοινότητας Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων με πρόταση χωροθέτησης της Λαϊκής Αγοράς αντιστοίχως ελήφθησαν το έτος 2021 (μάλιστα αναγράφεται και η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων στα Συμβούλια Κοινότητας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών που είναι η 12η Μαρτίου 2021). Πότε ζητήθηκε με έγγραφο του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Τριφυλίας η γνώμη των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Τριφυλίας (σ.σ. λανθασμένα αναγράφεται Α.Τ. Κυπαρισσίας, αντί του ορθού Α.Τ. Τριφυλίας) προκειμένου να αποφανθούν σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην κάθε μια από τις προτεινόμενες περιοχές; Όπως αναγράφεται, στις 10 Μαρτίου 2022. Δηλαδή, για να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, από τη λήψη αποφάσεων στα Συμβούλια Κοινότητας το Μάρτιο του 2021, ο Δήμος Τριφυλίας απέστειλε έγγραφο στα Α.Τ. για γνωμοδότηση, αφού παρήλθε ένας χρόνος, το Μάρτιο του 2022!

Από αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύεται ευδιάκριτα υπολειτουργία ή δυσλειτουργία του Δήμου Τριφυλίας και σίγουρα δε φταίνε γι’ αυτή ο “κακός” «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», ούτε η πανδημία, ούτε και οι εργαζόμενοι.

Του Ηλία Γιαννόπουλου