ΔΣ Μεσσήνης: Κυριάρχησε το γκρέμισμα του κτηρίου Τσερπέ – Πήρε ΦΕΚ ο επανακαθορισμός της ΛΠ3

ΔΣ Μεσσήνης: Κυριάρχησε το γκρέμισμα του κτηρίου Τσερπέ – Πήρε ΦΕΚ ο επανακαθορισμός της ΛΠ3

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με τους απόντες συμβούλους να είναι αρκετοί, ωστόσο υπήρχε η απαραίτητη απαρτία.

Όπως συνηθίζεται, ο δήμαρχος Μεσσήνης πήρε πρώτος το λόγο και ενημέρωσε το Σώμα για σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Δήμο κατά το τελευταίο διάστημα.

Πρώτη θετική εξέλιξη ήταν αυτή για το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, αναφέροντας πως πλέον υπάρχει αγωνία να κινηθούν οι διαδικασίες από το υπουργείο και να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτήριο. Επίσης, ευχαρίστησε και από αυτό το βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Στέλιο Πέτσα αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες που βοήθησαν για να υπάρξουν αυτές οι σημαντικές εξελίξεις.

Η δεύτερη εξέλιξη είχε να κάνει με το επανακαθορισμό χρήσεων γης στην περιοχή ΛΠ3, που πλέον πήρε ΦΕΚ και ανοίγουν νέοι ορίζοντες ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως είπε ο δήμαρχος Μεσσήνης, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές πάλεψαν, αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν το ζήτημα που υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή και αφορά 9.000 στερέματα γης, κάτι που η παρούσα Δημοτική Αρχή κατάφερε.

Πλέον, όπως είπε, έγινε επανακαθορισμός και ορίστηκε με το ΦΕΚ 251 0/13/4/2022. Έτσι, το 80% της παραπάνω έκτασης μετατρέπεται σε γη μέσης παραγωγικότητας και πλέον μπορούν να κτιστούν κατοικίες, καθώς και τουριστικά καταλύματα, που θα μπορούν να διαθέτουν μέχρι 30 κλίνες.

Κλείνοντας το όλο θέμα ανέφερε στο Σώμα ότι σύντομα θα δει αναπτυξιακές δράσεις στο συγκεκριμένο τμήμα, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο που έχει πετύχει η Δημοτική Αρχή αυτά τα 2,5 χρόνια.

Επόμενος δε στόχος, όπως ενημέρωσε, για τη Δημοτική Αρχή είναι η πολεοδόμηση Β΄ Κατοικίας, κάτι που και οι προηγούμενοι προσπάθησαν, αλλά δεν πέτυχαν.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές, που ξεκίνησε λέγοντας ότι η μειοψηφία θα είναι παρούσα στις εξελίξεις για το Φιλοσοφικό Κέντρο, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ξεχάσει τις εξαγγελίες Πέτσα για το Βιολογικό του Πεταλιδίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρευρέθησαν πρόεδροι Κοινοτήτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παραβατικότητα, αλλά το θέμα δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αφού δεν ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι. Μάλιστα, ο κ. Τσερπές ρώτησε το προεδρείο αν σκόπιμα οι δημοσιογράφοι δεν καλέστηκαν και αν ήθελαν να υποκρύψουν κάτι με αυτό, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για μικροπολιτική με αυτή της την κίνηση.

Το επόμενο θέμα που έθεσε είχε να κάνει με την κατεδάφιση του κτηρίου Τσερπέ, παραδεχόμενος και ο ίδιος ότι είχε «μια επικινδυνότητα, όμως, όπως έχει αφεθεί τώρα, είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο».

Ο κ. Τσερπές χαρακτήρισε τον τρόπο που κατεδαφίστηκε το κτήριο αυθαίρετο και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, ενώ, όπως είπε, «δε γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να μιλάμε για παραβατικότητα αλλά και εμείς να είμαστε παραβάτες».

Για το ίδιο θέμα, ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ζήτησε ενημέρωση και για άλλα κτήρια που είναι επικίνδυνα, αναρωτώμενος τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος.

Τελευταίος που ασχολήθηκε με το ζήτημα ήταν ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο Μεσσήνης που προχώρησε στην κατεδάφιση του κτηρίου. Μάλιστα, το χαρακτήρισε δολοφονικό, λέγοντας πως ήταν θέμα χρόνου η πόλη να θρηνήσει θύματα. Πρόσθεσε, δε, καλύτερα κατηγορούμενος παρά υπόλογος για ένα θάνατο.

Για το παραπάνω θέμα απάντησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι δέχεται την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί σαν να είναι παραβάτης, αλλά ξεκαθάρισε ότι με τις ζωές των πολιτών δε θα παίζει. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος είχε προχωρήσει σε κινήσεις για να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο, όσο και σε αλληλογραφία με τους ιδιοκτήτες, αλλά δε γινόταν κάτι. Όμως, επειδή πριν από μερικές μέρες έπεσαν πολλά κεραμίδια από το κτήριο, δεν είχε δικαίωμα να κάνει κάτι άλλο εκτός από αυτό που έκανε. Μάλιστα, δήλωσε πως στα σχέδια του Δήμου είναι να πάρει όλο το οικοδομικό τετράγωνο μέσω πράξης αναλογισμού και να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου.

Σχετικά, τέλος, με την κατάσταση που επικρατεί πλέον και την επικινδυνότητα που υπάρχει, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Αστυνομία διέκοψε τις εργασίες, ενώ ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου έχουν ευθύνη για την απομάκρυνση των μπαζών που έχουν απομείνει.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι χθες στη Μεσσήνη βρέθηκε κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων από την Πάτρα για να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία.
Π.Μπ.