Επάρκεια και ποιότητα στην αγορά έχει διαπιστώσει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μεσσηνίας

Επάρκεια και ποιότητα στην αγορά  έχει διαπιστώσει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μεσσηνίας

Επάρκεια και ποιότητα έχει διαπιστώσει στους ελέγχους που έχει κάνει στην αγορά η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, και έτσι ο κόσμος μπορεί να ψωνίζει άφοβα.

Πάντα, βέβαια, πρέπει να τηρεί οδηγίες και κανόνες, αν και από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα, όπως μας διαβεβαίωσε.

Κρέατα
Η κα Κωταντούλα τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν όλες τις επόμενες ημέρες. Τα κρέατα στην αγορά είναι εγχώρια και οι σφαγές που γίνονται είναι από αρνιά και κατσίκια ελληνικά.

Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι φέρουν όλα τις υγειονομικές σφραγίδες, γίνεται καλή διατήρηση και συντήρηση και ο κόσμος άφοβα μπορεί να προτιμά προϊόντα και τα υποπροϊόντα. «Οι καταναλωτές συνιστούμε να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και όχι από κτηνοτρόφους, παράνομες σφαγές ή περιστασιακούς πωλητές. Να προσέχουν το κρέας να βγαίνει πάντα από το ψυγείο και να μη βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους και εκτός κατάλληλης θερμοκρασίας. και ιδιαίτερα τα υποπροϊόντα να τα τοποθετούν άμεσα σε ψύξη, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα», τόνισε η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής.

Πρόσθεσε δε ότι η υγειονομική σφραγίδα των ελληνικών κρεάτων φέρει χρώμα τιρκουάζ (λαμπρό κυανό), σχήμα ωοειδές και έχει τα αρχικά Gr και ΕΕ.

Τέλος, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης πρέπει να έχουν ετικέτες με την προέλευση και την τιμή του κρέατος.

Γαλακτοκομικά και αυγά
Επίσης, η κα Κωταντούλα επέστησε την προσοχή στους καταναλωτές και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναφέροντας ιδιαίτερα για τα τυριά ότι πρέπει να τα αγοράζουν από σημεία που έχουν τη σχετική άδεια. Υπογράμμισε ότι τα φρέσκα τυριά είναι άγνωστης προέλευσης, ακατάλληλα και απαγορεύεται να πωλούνται.

Όσο για τα αυγά, που έχουν την τιμητική τους, οι αγοραστές πρέπει να προσέχουν αυτά που αγοράζουν να μην είναι ραγισμένα και να έχουν φυσιολογικό κέλυφος.

Μετά την αγορά δε χρειάζεται να τα πλύνουν αλλά να τα έχουν σε δροσερό μέρος και στη συσκευασία τους να υπάρχουν οι προβλεπόμενες ενδείξεις. Εκεί υπάρχει και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, που είναι 28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας.

Πάντως, εάν οι καταναλωτές διαπιστώσουν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, για καταγγελίες υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717.

Της Βίκυς Βετουλάκη