Eurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Ταχύτητα γι’ άλλον ένα μήνα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ταχύτητα γι’ άλλον ένα μήνα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός ανέβηκε στο 9,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, υψηλότερα σε σχέση με το 8% του Μαρτίου. (Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο λεγόμενος εθνικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 8,9% τον περασμένο μήνα). Συγκρινόμενος με τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,2%. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκαν με την ελάχιστη διαφορά κατά 0,1%, ωστόσο το 7,5% που κατέγραψαν συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,6%, κατεβάζοντας αισθητά ταχύτητα από το 2,4% του Μαρτίου. 

Οι τιμές της ενέργειας και τον Απρίλιο είναι η ωστική δύναμη για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμούς, καθώς αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 38%, χαμηλότερη ωστόσο σε σχέση με τον Μάρτιο και την ενίσχυσή τους κατά 44,4%.

Μπορεί η αύξηση στις τιμές ενέργειας να επιβραδύνθηκε, ωστόσο σε όλες τις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες προϊόντων επιταχύνθηκε, εξού και η διατήρηση των τιμών καταναλωτή στα ίδια σχεδόν επίπεδο με τον Μάρτιο. 

Ειδικότερα, τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και των ειδών καπνιστού σημείωσαν άνοδο κατά 6,4% από 5% ένα μήνα νωρίτερα, με τις τιμές στην υποκατηγορία μη επεξεργασμένων τροφίμων να ενισχύονται κατά 9,2% από 7,8% και των επεξεργασμένων τροφίμων κατά 5,5% από 4,1%. 

Από 3,4% στο 3,8% ανέβηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των υπηρεσιών κινήθηκαν υψηλότερα στο 3,3% από 2,7%. 

«Πρωταθλήτριες» γι άλλον ένα μήνα οι χώρες της Βαλτικής, καθώς οι Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία κατέγραψαν ποσοστά 19%, 16,6% και 13,2% αντίστοιχα. 

Στο μεταξύ υπήρχαν και χώρες που είδαν τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται και πρόκειται για τις Ισπανία (από 9,8% στο 8,3%), Ολλανδία (από 11,7% στο 11,2%) και Ιταλία (από 6,8% στο 6,6%).

moneyreview.gr