Γ. Αθανασόπουλος για παραβατικότητα, κτήριο Τσερπέ, κλείσιμο τραπεζών, αντιδιαβρωτικά Πεταλιδίου, open mall και 7η επαρχιακή

Γ. Αθανασόπουλος για παραβατικότητα, κτήριο Τσερπέ, κλείσιμο τραπεζών, αντιδιαβρωτικά Πεταλιδίου, open mall και 7η επαρχιακή

Μετά τις ανακοινώσεις για τις εργασίες στο Φιλοσοφικό Κέντρο ο δήμαρχος Μεσσήνης δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν στο Δήμο.

Σε ερώτηση, λοιπόν, για το τι γίνεται με το Open Mall, δήλωσε ότι στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης και πλέον το έργο είναι σε φάση δημοπράτησης. Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα ανέβει στο ηλεκτρονικό σύστημα των δημοσίων διαγωνισμών και τότε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σε ερώτηση για την 7η επαρχιακή οδό, απάντησε ότι είναι θέμα που χειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια, με το Δήμο να συνεργάζεται με την Περιφερειακή Ενότητα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Πλέον έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και εντοπίζει τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις, ενώ εκτίμησε ότι το έργο προχωρά κανονικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ορατό ακόμα.

Για το κτήριο Τσερπέ, μέρος του οποίου κατεδαφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι έγινε άρση επικινδυνότητας, σημειώνοντας πως έκανε αυτό που επέβαλε η συνείδησή του.

Πλέον υπάρχει αλληλογραφία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, τους ιδιοκτήτες, αλλά και το αστυνομικό τμήμα, καθώς θα πρέπει να γίνουν επιπλέον εργασίες για να αρθεί οριστικά η επικινδυνότητα. Κάτι που δεν έγινε, αφού οι εργασίες διεκόπησαν με παρέμβαση της Αστυνομίας. Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δε μιλά για κατεδάφιση του κτηρίου, αλλά για άρση επικινδυνότητας, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπολείμματα σε επικίνδυνα σημεία και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί πτώση.

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει ζήτημα με τα αντιδιαβρωτικά του Πεταλιδίου, διότι ο εργολάβος πριν ολοκληρώσει τα έργα έφυγε από το σημείο. Σε αυτή την ερώτηση ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι το έργο αποκατάστασης των ζημιών του Πεταλιδίου υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών, ενώ σε ό,τι αφορά το Πεταλίδι, οι εργασίες ξεκίνησαν και έχει υλοποιηθεί κατά 80% το έργο.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Δήμος είναι σε καλή θέση, ενώ, όπως είπε, υπάρχει το πρόβλημα ότι έχει γίνει διάλυση της σύμβασης, με το υπουργείο και τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών να επεξεργάζονται σχέδιο συνεργασίας με τον εργολάβο, προκειμένου να του δοθεί η αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος για να αναστείλει την παύση εργασιών και να συνεχίσει.

Σε άλλη ερώτηση για την ανησυχία που υπάρχει στη Μεσσήνη ότι θα κλείσουν και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών (πλέον λειτουργούν μόνο δύο), απάντησε ότι ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες να αποτρέψει τέτοια σενάρια.

Συμπλήρωσε δε ότι από τη Μεσσήνη εδώ και χρόνια έχουν φύγει οι δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ κ.λπ.), επομένως ο Δήμος δεν είχε τότε τη δυνατότητα να ανακόψει τέτοια γεγονότα, που αφορούσαν μάλιστα στο Δημόσιο, πολύ περισσότερο δε όταν αφορούν ιδιωτικούς φορείς και τράπεζες.
Κλείνοντας την απάντησή του ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή δεν κοιτά κοντόφθαλμα, αλλά θέλει να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Στόχος είναι ο Δήμος να γίνει ελκυστικός για όλους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη όταν κλείνει ένα τραπεζικό κατάστημα από την πόλη, αφού δυσκολεύονται στην εξυπηρέτησή τους οι δημότες.

Τέλος, σε ερώτηση για τη διαμαρτυρία που σημειώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε να κάνει με την παραβατικότητα, ο Γιώργος Αθανασόπουλος παρατήρησε πως πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα, που τον απασχολεί καθημερινά.
Ο Δήμος, επισήμανε, έχει εξασφαλίσει τη δράση της αστυνομικής δύναμης που είναι στην περιοχή μέσω κλιμακίου, ενώ το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα παραμείνει. Επίσης, ανέφερε ότι είναι έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και στην πόλη της Μεσσήνης, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες, με τον ίδιο να δηλώνει ευχαριστημένος.

Από εκεί και πέρα, περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, με το Δήμο «να κοιτά να είναι όσο το δυνατόν ελεγχόμενη η κατάσταση και να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για αυτό». Κατεύθυνση που μπορεί να λέγεται Ελληνική Αστυνομία, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Απασχόλησης και άλλοι φορείς, για να λυθεί το θέμα, «θέμα πολύπλευρο και πολυδιάστατο, αφού δεν είναι μόνο η παραβατικότητα και η καταστολή, αλλά και η πρόληψη, είναι και η εκπαίδευση αφού αφορά μια ειδική ομάδα, άρα πρέπει οι κινήσεις να είναι προς όλα τα επίπεδα».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση