Νέες προσπάθειες εξαπάτησης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στη Μεσσηνία

Νέες προσπάθειες εξαπάτησης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στη Μεσσηνία

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων έχουν μπει στο στόχαστρο των απατεώνων αυτή την περίοδο, με αρκετούς και στην περιοχή μας να λαμβάνουν ύποπτα τηλεφωνήματα για κρατήσεις δωματίων και προπληρωμή τους.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που σας παρουσιάσαμε τις προηγούμενες μέρες με ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων στην παραλία της Καλαμάτας, όπου άνδρας τηλεφωνικά θέλησε να κάνει κράτηση για 10 μέρες και ζήτησε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για να κάνει κατάθεση των χρημάτων. Όταν στάλθηκε στην ιδιοκτήτρια ένα περίεργο mail που της ζητούσε τους κωδικούς της τράπεζας, κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη και διέκοψε κάθε ενέργεια.

Οι απατεώνες, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και επικοινώνησαν κι άλλη φορά μαζί της, επιχειρώντας εκ νέου να αποσπάσουν χρήματα.

Με μηνύματα και mail
Η Αστυνομία ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτηδείους που παρουσιάζονται ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Κάποιες γνωστές μορφές εξαπάτησης, όπως αυτές που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της αποστολής απατηλών μηνυμάτων SMS (smishing), μπορεί να παρουσιάσουν παραλλαγές στο πρόσχημα που επικαλούνται οι απατεώνες.

Οι επιτήδειοι προσποιούνται ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων και στο πλαίσιο της δήθεν πραγματοποίησης πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού αποσπούν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς e-banking. Ακολούθως με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων πραγματοποιούν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Συμβουλές
Η αστυνομία συνιστά:
-Να μη γνωστοποιούνται αριθμοί τραπεζικών καρτών και προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης ή επαλήθευσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς

-Να μη συμπληρώνονται στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα

-Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζας να πληκτρολογείται η διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείται είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων

-Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας να γίνεται επαλήθευση μέσω τραπέζης.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Αστυνομικά Τμήματα και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της περιοχής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη