Οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο Τριφυλίας

Οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο Τριφυλίας

Διάβασα, με πολλή προσοχή, την ανακοίνωση του δημάρχου Τριφυλίας περί κατάθεσης μήνυσης και αγωγής κατά των δημοτικών συμβούλων των Γαργαλιάνων και ομολογώ ότι δε με εξέπληξε. Η ανακοίνωση αυτή είναι «η μισή αλήθεια και το ψέμα ολόκληρο».

1. Ο κ. δήμαρχος δεν αναφέρει το έργο για το οποίο υπάρχει η αντίδραση της πόλης των Γαργαλιάνων και η πολιτική αντιδικία εδώ και ένα χρόνο. Πρόκειται για το έργο που μετατρέπει την πλατεία των Γαργαλιάνων σε πάρκο. Αναφέρεται σε «ανίερο πόλεμο» από τους δημοτικούς συμβούλους των Γαργαλιάνων. Άραγε, υπάρχει πιο ΙΕΡΟ για έναν αιρετό από το να υπερασπίζεται την καρδιά της πόλης του και να ακούει τη φωνή της πόλης που τον εξέλεξε; Εμείς, λοιπόν, απλοί πολίτες και αιρετοί, η μεγάλη πλειοψηφία των Γαργαλιάνων, αντιδρούμε στο έργο που σχεδιάζει (!!) ο κ. δήμαρχος, γιατί αλλάζει το χαρακτήρα της πλατείας μας. Εάν, λοιπόν, δεν έχει πειστεί ο κ. δήμαρχος, όπως έχει προκληθεί και στο παρελθόν, ας στήσει κάλπη, ας προκαλέσει δημοψήφισμα. Το να επιμένει με περισσό αυταρχισμό δεν προσφέρει στο κοινό καλό.

2. Η φωνή των Γαργαλιανιωτών ήταν τόσο ηχηρή που ένωσε τις έξι από τις οκτώ δημοτικές παρατάξεις σε μια τεράστια δημοτική πλειοψηφία 19 έναντι 8 εναντίον του έργου. Ο κ. δήμαρχος, που εξακολουθεί να παριστάνει ότι δεν ακούει, κάνει λόγο για «παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δήμου»! Με περισσή αλαζονεία γενικεύει και τις αυταρχικές του συμπεριφορές και τα αδιέξοδα που οδηγεί το Δήμο επιχειρεί να τα φορτώσει στην αντιπολίτευση και στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. δήμαρχος και η αντίληψή του περί Δημοκρατίας απαιτεί η αντιπολίτευση να είναι απλός χειροκροτητής των «θέλω» του, ξεχνά όμως ότι αυτή η συμπόρευση είναι δικό του κατόρθωμα.

3. Ο κ. δήμαρχος τα βάζει και με το νόμο που έγιναν εκλογές. Ένα νόμο που συμμετέχοντας στις εκλογές τον γνώριζε και τον εκμεταλλεύτηκε, αφού η πολυδιάσπαση των παρατάξεων αυτόν κυρίως ωφέλησε. Ο προσωπικός και πολιτικός του αυταρχισμός πριν καν αρχίσει η δημοτική περίοδος οδήγησε σε απομάκρυνση και αργότερα σε διαγραφή δύο δημοτικών του συμβούλων, ενώ αργότερα διέγραψε και τον κ. Ασημακόπουλο. Με το καλημέρα, δηλαδή, έγινε το «ουαί τοις ηττημένοις» και «έγιναν οι λίγοι ακόμη λιγότεροι»! Βρήκε, όμως, παρά τη δικαιολογία του νόμου, εύκολα συμμάχους, μεταξύ αυτών τον κ. Ανδρινόπουλο και την κα Παναγιωτοπούλου, που όμως σύντομα και αυτοί τον εγκατέλειψαν. Αντί, λοιπόν, να πολιτεύεται με όρους συμμαχιών, συναίνεσης και συνδημιουργίας (όπως προέβλεπε ο νόμος και η απλή αναλογική), επέλεξε το δρόμο του αυταρχισμού. Για όλα αυτά τα φαινόμενα δεν του φταίει ο νόμος του κ. δημάρχου. Την αυταρχική και ανεξέλεγκτη εξουσία ούτε ο νομοθέτης προβλέπει και προωθεί ούτε ο λαός επιθυμεί.  

4. Η συχνή αναφορά σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και η συχνότερη απόδοση ευθυνών στην αντιπολίτευση ή στο νόμο κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών πολύ χαμηλότερα από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Τελευταίο δε παράδειγμα ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος μας δεν έχει προϋπολογισμό για το 2022, ενώ έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το Δεκέμβριο. Πρέπει να είμαστε ο μοναδικός Δήμος από τους 326 που δεν έχουμε προϋπολογισμό! Αλήθεια, οι άλλοι Δήμοι και οι άλλοι δήμαρχοι πώς τα κατάφεραν; Σίγουρα με συνεργασία, με συναινέσεις και συγκλίσεις και όχι με επίδειξη αυταρχισμού, με τσαμπουκάδες, με ύβρεις και άφρονες κραυγές. Για όλα αυτά ο κ. δήμαρχος φέρει αποκλειστικά την προσωπική και πολιτική ευθύνη, γιατί αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν το Δήμο Τριφυλίας στο τέλμα και στο αδιέξοδο.

Αναγκάζομαι να παρέμβω και συνεχίζω να ασχολούμαι, γιατί με νοιάζει και με πονάει η πόλη μου, γιατί εγώ ούτε μουσαφίρης ούτε διερχόμενος είμαι. Γιατί αυτή η πόλη με τίμησε και την τιμώ και τη σέβομαι.     

Του Άκη Γ. Κατρίτση