«Ρωγμές» στη ρωσική ελίτ: Οι Ρώσοι ολιγάρχες αρχίζουν να μιλούν κατά της εισβολής του Πούτιν

«Ρωγμές» στη ρωσική ελίτ: Οι Ρώσοι ολιγάρχες αρχίζουν να μιλούν κατά της εισβολής του Πούτιν

Η αντίθεση με τη γραμμή του Πούτιν καταπνίγεται από νόμους και μέτρα που στοχεύουν στην καταστολή της κριτικής κατά του καθεστώτος.

Η δημόσια διαφωνία με το καθεστώς Πούτιν και με τις επιλογές του δεν έχει έντονη παρουσία στη Ρωσία, καθώς, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή ειδικά, η Μόσχα αντιμετωπίζει αυστηρά την παρέκκλιση από τη γραμμή του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, ρεπορτάζ της Washington Post δείχνει ότι αυτό μπορεί, σιγά-σιγά, να αλλάζει.

Δυσαρέσκεια στη ρωσική ελίτ για τις κινήσεις του Πούτιν

Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις ολιγαρχών της Ρωσίας, που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Κάποιοι από αυτούς τους ολιγάρχες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι στελέχη επιχειρήσεων που κλήθηκαν στο Κρεμλίνο για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές ώρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι ολιγάρχες έχουν μιλήσει για τις επιπτώσεις που έχει η αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις, η απαίτηση για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια για παράδειγμα, λέγοντας ότι το μόνο που θα πετύχει αυτή η απόφαση είναι η απομόνωση της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές.

Σε παρόμοιες δηλώσεις και προειδοποιήσεις προχώρησαν κι άλλοι ολιγάρχες, εκφράζοντας φόβο και ανησυχία για το μέλλον. Κάποιοι μίλησαν πιο επιθετικά, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο ως παράλογο, αλλά τα σχόλια έμειναν στις οικονομικές επιπτώσεις και δεν επεκτάθηκαν σε άλλες πτυχές της εισβολής.

Αν και κανένας δεν επέκρινε ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο, οι δηλώσεις που έδωσαν στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας υποδηλώνουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη ρωσική ελίτ για τον αντίκτυπο που έχει στους ολιγάρχες η εισβολή στην Ουκρανία.

Ρώσος ολιγάρχης: Αν αποτύχει ο Πούτιν στο Ντονμπάς, θα υπάρξει μάχη στην ελίτ της Ρωσίας

«Μέσα σε μια μέρα, κατέστρεψαν κάτι που χτίστηκε σε πολλά χρόνια. Είναι μια καταστροφή», είπε ένας επιχειρηματίας που είχε λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ένας άλλος είπε: «Δεν ξέρω ποιος έχει τα κότσια για να αντισταθεί». «Αλλά αν ο πόλεμος είναι μακρύς και αρχίσουν να χάνουν, τότε οι πιθανότητες θα είναι μεγαλύτερες. Θα υπάρξει μια σοβαρή μάχη για το Ντονμπάς και, εάν δεν είναι επιτυχής, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη μάχη στη Ρωσία» μεταξύ των ολιγαρχών.

Θρίλερ στη Ρωσία με τον θάνατο ολιγαρχών μετά τις κυρώσεις

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που Ρώσοι ολιγάρχες τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Όλεγκ Τινκόφ είναι ένας από εκείνους που έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά της εισβολής της Μόσχας, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα επιθετική, μάλιστα, γλώσσα.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών, στενών συνεργατών του Πούτιν σε αρκετές ξεχωριστές περιπτώσεις από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου ως τώρα, έχουν αναφερθεί πολλοί θάνατοι ολιγαρχών, σε ένα «θρίλερ» που δεν έχει ακόμη ξεδιαλυνθεί.

Η ΕΕ φέρεται να σχεδιάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο θα περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και νέα μέτρα κατά ολιγαρχών της χώρας.

iefimerida.gr