Μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία στην Τσεχία για μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Μια ακόμα αξέχαστη  εμπειρία στην Τσεχία για μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία βίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο “FRESSH – Growing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health“, στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

Μετά το πρώτο ταξίδι στην Πορτογαλία το Μάρτιο, αυτή τη φορά πέντε ακόμα μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Μπουγά και Βασίλη Μιχαλόπουλο, ταξίδεψαν στην πόλη Vodnany (Βοντνάνι) της Τσεχίας από την 1 έως την 7η Μαΐου, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή να εστιάσουν στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, στα οφέλη της άθλησης, στο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του και, τέλος, να νιώσουν Ευρωπαίοι πολίτες.

«Οι μαθητές», όπως περιγράφεται, «όχι μόνο ήρθαν σε επαφή με μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Τσέχων μαθητών για μια ολόκληρη εβδομάδα βιώνοντας την καθημερινότητα μιας τσέχικης οικογένειας, την κουλτούρα τους, τη διατροφή τους, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής τους.

Σε ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δια ζώσης εργαστήρια χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες. Έτσι από την πρώτη κιόλας ημέρα αλληλεπιδρούσαν στα αγγλικά και η γνωριμία τους έγινε ακόμα πιο εύκολα. Περιηγήθηκαν στην πόλη Vodnany όπου και διεξαγόταν το πρόγραμμα, αλλά και στο ιχθυολογικό της σχολείο. Μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές της Τσεχίας στο τοπικό σχολείο μαγειρικής, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του σχολείου, περιηγήθηκαν στην πόλη της Πράγας και ξεναγήθηκαν στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλανητάριο της πόλης Ceske Budejovice και επισκέφθηκαν την προστατευόμενη από την UNESCO πόλη Cesky Krumlov, παρατηρώντας τα διάφορα ρεύματα αρχιτεκτονικής που επηρέασαν την πόλη αλλά και τις φυσικές ομορφιές της. Μια πόλη που μας γέμισε εικόνες και σίγουρα μπήκε στη λίστα ταξιδιών όλων μας για μία ακόμα επίσκεψη στο μέλλον. Δεν έλειψαν και οι περιηγήσεις σε διάφορα κάστρα, χαρακτηριστικό της χώρας, με πολύ όμορφη την περιήγηση στο κάστρο Hluboka Nad Vltavou και στους κήπους του.

Γεμάτοι εμπειρίες, νέες φιλίες και πανέμορφες εικόνες, ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας και ήρθε η ώρα του… αποχαιρετισμού. Αγκαλιές, χαμόγελα και υπόσχεση για επανασύνδεση, είτε στον επόμενο προορισμό, στη Σόφια της Βουλγαρίας το Σεπτέμβριο, είτε στην υποδοχή των μαθητών στην Καλαμάτα το Φεβρουάριο του 2023».