Ενεργοποίηση και κινητοποίηση για επαναλειτουργία του Κάστρου των Παραμυθιών

Ενεργοποίηση και κινητοποίηση για επαναλειτουργία του Κάστρου των Παραμυθιών

Με μπροστάρη τον «Πυρσό» και συμμέτοχους όσους αγαπούν και νοιάζονται

Ενεργοποίηση και κινητοποίηση για τη συντήρηση και επαναλειτουργία του Κάστρου των Παραμυθιών στον Αγρίλη Φιλιατρών σήμανε ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός» με την ημερίδα που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο!

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας διάχυτη ήταν η συγκίνηση των συμμετασχόντων από τις θύμησες αλλοτινών εποχών, με το Κάστρο των Παραμυθιών να ακμάζει και να αποτελεί σημείο μεγάλης επισκεψιμότητας από τα πέρατα του κόσμου.

Aκόμη μεγαλύτερη ήταν η συγκίνηση από την παρουσία και τοποθέτηση κ. Γιάννη Φουρναράκη, γιου του μεγάλου δωρητή και ευεργέτη των Φιλιατρών, με δαπάνες και το μεράκι του οποίου έγινε πράξη το Κάστρο των Παραμυθιών, Χαράλαμπου Φουρναράκη, ο οποίος σημείωσε ότι η οικογένειά του έκανε καλά έργα για τα Φιλιατρά, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποτυπώματα του πατέρα του τόσο με τον Πύργο του Άιφελ, την Υδρόγειο Σφαίρα, το Κάστρο των Παραμυθιών όσο και με το Φουρναράκειο, το οποίο 60 χρόνια μετά την κατασκευή του παραμένει όμορφο.

Όπως είπε, το Κάστρο των Παραμυθιών συντηρείται από την οικογένεια Φουρναράκη για περισσότερα από 50 χρόνια και όλα αυτά, γιατί ο πατέρας του αγαπούσε τον τόπο γεννήσεώς του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν πέθανε, του έδωσε ευχή και κατάρα να μην αφήσει να χαθεί το Κάστρο και να το διατηρήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Μπορεί να “δώσαμε” το κάστρο στον “Πυρσό” είπε ο κ. Φουρναράκης, ωστόσο αυτό ανήκει σε όλους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος από το Κάστρο για την οικογένεια Φουρναράκη, αλλά μόνο η χαρά!

Επαίνεσε δε την πρόεδρο του Συλλόγου, Μαίρη Γκότση για τη δράση και την πρωτοβουλία για το Κάστρο και της προσέφερε ανθοδέσμη, ενώ η κα Γκότση του προσέφερε ως δώρο του Συλλόγου πίνακα με το σιντριβάνι της πλατείας που είχε φιλοτεχνήσει η Δώρα Πανταζοπούλου!

Παίρνοντας το λόγο, η κα Γκότση αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου και αναφερόμενη στην ανακατασκευή του Κάστρου, είπε ότι θα δώσει αίγλη και επισκεψιμότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο του, προσθέτοντας πως δεν ανήκει μόνο στον “Πυρσό”, αλλά σε όλους τους φορείς της περιοχής, στην Τριφυλία, στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι είναι υποχρέωσή τους να απευθυνθούν σε όλους, να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, προκειμένου να κάνουν πράξη το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την επαναλειτουργία του!

Ακολούθησαν τοποθετήσεις παρισταμένων. Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Σωτήρης Μπακούρος, είπε πως ο Δήμος Τριφυλίας αισθάνεται “οφειλέτης” απέναντι στην οικογένεια Φουρναράκη, αναγνωρίζοντας ότι έχει κάνει πολύ λίγα για να συνδράμει το έργο της οικογένειας, η οποία δημιούργησε ένα τοπόσημο, ενώ συμπλήρωσε ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Κάστρο και πέριξ αυτού είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, όπως και το να βοηθήσει ο Δήμος στη νομιμοποίηση του κτηρίου.

Η εικαστικός Πέρσα Παρίσου είπε πως έχει ξεκινήσει μεταπτυχιακή εργασία για την αξιοποίηση του Κάστρου, η οποία λόγω ενός ατυχούς συμβάντος δεν ολοκληρώθηκε, όμως εφόσον την ολοκληρώσει θα είναι στη διάθεσή τους.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν οι δυνατότητες που έχει το Κάστρο και η περιοχή, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Φουρναράκη είπε «από εσάς παίρνουμε τη σκυτάλη σήμερα. Σας ευχαριστούμε για όλα έχει όσα έχετε προσφέρει και πιστεύω ότι θα είμαστε αυτοί που πρέπει να τιμήσουμε την επιλογή σας να επενδύσετε πολιτιστικά στον τόπο και να αφήσετε μία ανεκτίμητη κληρονομιά». Πρότεινε δε τη συγκρότηση Επιτροπής Φίλων για να συνδράμει το έργο του Συλλόγου και κλείνοντας τόνισε: «Τo φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι»!

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Δριμής αναφέρθηκε στην πολύ σπουδαία προσφορά της οικογένειας Φουρναράκη, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επανεκδοθεί το βιβλίο του Χαράλαμπου Φουρναράκη, ενώ για τη νομιμοποίηση του Κάστρου πρότεινε να απευθυνθούν στην Εφορία Νεότερων Μνημείων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, επισήμανε ότι τα Φιλιατρά είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδα που διαθέτουν τόσα πολλά τοπόσημα, τα οποία οφείλονται στην οικογένεια Φουρναράκη, συμπληρώνοντας με έμφαση πως από τα Φιλιατρά δε λείπουν τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι.

Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, είπε ότι θα μπορούσαν να προγραμματιστούν μια σειρά από εκδηλώσεις, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για αυτή την δαπανηρή διαδικασία. Επίσης, ανέφερε πως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν βελτιώνοντας τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ θα μπορούσαν να τυπώσουν ξανά καρτ ποστάλ, αλλά και το βιβλίο του Χαράλαμπου Φουρναράκη, τονίζοντας πως «θα πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” για όσο μπορούμε την αγάπη του κ. Γιάννη Φουρναράκη».

Ο Νίκος Κούρδογλου, από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού, σημείωσε πως θα είναι συμπαραστάτες με τις δυνάμεις που έχουν, ενώ η Ζωή Πετροπούλου, από την Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται και τόνισε – πρότεινε το πολιτιστικό τέλος που εισπράττεται από τους πολίτες να διατεθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Του Ηλία Γιαννόπουλου