Η Καλαμάτα “ονειρεύεται” το μεγάλο περίπατο

Η Καλαμάτα  “ονειρεύεται” το μεγάλο περίπατο

Αίτηση χρηματοδότησης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» υπέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις το προηγούμενο διάστημα με παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων καθίσταται δυνατή η ενοποίηση των υφιστάμενων αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να λειτουργούν ως ενιαία αστική οντότητα αναψυχής, πρασίνου και περιπάτου.

Για τη διεκδίκηση του Δήμου, η οποία αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, μίλησε χθες, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα το θέμα των αστικών αναπλάσεων σε δρόμους της Καλαμάτας.

Κοινή επωδός της αντίθετης άποψης είναι ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει χωρίς την  ύπαρξη κυκλοφοριακής μελέτης (σ.σ. στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχολίασε ότι δεν είναι αναγκαία από το πρόγραμμα), καταργεί σημαντικό αριθμό θέσεων στάθμευσης, δημιουργώντας πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους των οδών, δίχως να υπάρχει μελέτη για την αντικατάστασή τους, σε κάποιες από αυτές λειτουργεί μεγάλος αριθμός υπηρεσιών (ιατρεία, μικροβιολογικά εργαστήρια, δικηγορικά γραφεία, γραφεία πολιτικών  μηχανικών) χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης, ενώ ο φάκελος συμπληρώθηκε σε πολύ σύντομο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατέλειες.

Κάποιοι, ακόμα πιο σκεπτικοί, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι “εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυρά χτενίζεται”. Δηλαδή, η Καλαμάτα έχει λύσει όλα τα άλλα της προβλήματα (δρόμοι, πλατείες, πάρκα – εκτός κεντρικού ιστού-, αστράφτει από καθαριότητα, είναι καλοφωτισμένη, η ανακύκλωση πάει περίφημα, οι υποδομές προστασίας από καιρικά και φυσικά φαινόμενα είναι πλήρως υλοποιημένες), οι αναπλάσεις τής έλειπαν, οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα.

Στις παραπάνω αιτιάσεις η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν ποικιλοτρόπως τις περιοχές, ενώ θα δώσουν και προστιθέμενη οικονομική αξία.

Χθες δόθηκε για το θέμα συνέντευξη Τύπου και εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου από τη Δημοτική Αρχή:

Συνέντευξη Τύπου
Αίτηση χρηματοδότησης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΜΕΑΑ / ΥΠΕΝ) για τη συμμετοχή στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» υπέβαλε προχθές ο Δήμος Καλαμάτας. Πρόκειται για πράξη που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το έργο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» της Δράσης «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτηριακό απόθεμα», που είναι ενταγμένη στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας, Άξονας 1.2 – Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση Άξονας 1. «Αναπλάσεις Εμβληματικού Χαρακτήρα».

Ο φάκελος που υπεβλήθη από το Δήμο Καλαμάτας περιλαμβάνει το σύνολο των οριστικών μελετών και εγκρίσεων για το έργο με τίτλο «Στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του κεντρικού τμήματος της πόλης της Καλαμάτας».

Για τη διεκδίκηση του Δήμου, η οποία σε προϋπολογισμό αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, μίλησαν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας A.A.E. OTA, Αναστάσιος Σαρδέλης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης.

Θ. Βασιλόπουλος
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που προλάβαμε τις ημερομηνίες και κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο η πρόταση των στρατηγικών αστικών αναπλάσεων με όλες τις οριστικές μελέτες και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και τμήμα του οράματος μας για την Καλαμάτα του αύριο και ευχόμαστε να έχει καλή τύχη.

Ενός οράματος που έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και ενός οράματος που, αν θέλετε, έλαβε έγκριση, με την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.

Σχετικά με τις αστικές αναπλάσεις, από πέρυσι είχα δώσει κατευθύνσεις στους συνεργάτες μου και σε υπηρεσιακούς παράγοντες για τη βιοκλιματική ανάπλαση οδών του αστικού κέντρου, συνολικής επιφάνειας περίπου 10 στρεμμάτων (οδοί Χρ. Παγώνη, Νέδοντος, Γιατράκου, Μητροπέτροβα, Αντωνοπούλου, Σιδ. Σταθμού), προκειμένου να συνενωθούν με τις υφιστάμενες, αλλά και τις υπό εξέλιξη αναπλάσεις, με στόχο να αποκτήσει το κέντρο της Καλαμάτας μια ενιαία αισθητική και λειτουργική οντότητα, με ενίσχυση της προσβασιμότητας και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Είχε, λοιπόν, γίνει ήδη η προετοιμασία των τοπογραφικών αποτυπώσεων και των αρχιτεκτονικών μέσα στο Δήμο για το συγκεκριμένο αυτό τμήμα.

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε πως επίκειται να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεδομένου, όπως προανέφερα, της μελετητικής προετοιμασίας τμήματος του έργου από τις υπηρεσίες του Δήμου και της επικείμενης ανακοίνωσης προγράμματος χρηματοδότησης, κρίθηκε ως σκόπιμη αλλά και ως ιδανική ευκαιρία η αναθεώρηση του στόχου χρηματοδότησης και, φυσικά, του εύρους παρέμβασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε για το ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυτή θα έφτανε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση αυτό το ποσό αναθεωρήθηκε και ο αρχικός στόχος που είχαμε θέσει και πλέον ο αναθεωρημένος στόχος περιλάμβανε την ολιστική προσέγγιση του αστικού σχεδιασμού στη λογική της ενιαίας στρατηγικής αστικής ανάπλασης ολόκληρου του Κεντρικού Τομέα της πόλης μας (έκτασης 38 στρεμμάτων περίπου).

Με λίγα λόγια, στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η επίτευξη της άμεσης βελτίωσης της ποιότητας του αστικού χώρου, η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καλύπτοντας τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον.

Θέλω να τονίσω πως υπό φυσιολογικές συνθήκες για μία τόσο μεγάλη επιφάνεια εντός του κεντρικού αστικού ιστού, σε 17 δρόμους, σε 38 στρέμματα, ο χρόνος ωρίμανσης όλων των μελετών και εγκρίσεων θα ήταν 1,5 με 2 χρόνια. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας μόλις 4 μήνες.

Για το καλό της Καλαμάτας και κόντρα σε όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες αποφάσισα να “κυνηγήσω” μέχρι τέλους και να διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα αυτό, ακριβώς όπως πίστεψα από την πρώτη στιγμή και διεκδίκησα την ένταξη της πόλης μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων & έξυπνων πόλων και τελικώς δικαιωθήκαμε.

Και για να μην παρεξηγηθώ, δε δικαιώθηκα εγώ. Εγώ, αν θέλετε, έκανα ό,τι πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος που διεκδικεί την ανάπτυξη της πόλης του με σύγχρονους όρους, με συνθήκες βιωσιμότητας, αειφορίας και εξωστρέφειας.

Δικαιώθηκαν όλοι όσοι πίστεψαν στις προοπτικές αυτής της πρότασης, δημοτικοί σύμβουλοι που υποστήριξαν την υποβολή, στελέχη του Δήμου που δούλεψαν πολύ σκληρά και εκτός ωραρίου, όπως ο Παναγιώτης Νασόπουλος, η Αγγελική Κανελλοπούλου, επιστημονικοί συνεργάτες όπως ο Βασίλης Κουτραφούρης που πήρε επάνω του όλη την προσπάθεια και, βέβαια, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, που έκανε πολύ περισσότερα από ό,τι έλεγε η σύμβασή τους και απέδειξαν ικανότητα και σωστό συντονισμό. Είναι συνεργάτες που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους. Στο πρόσωπο του προέδρου Τάσου Σαρδέλη τούς ευχαριστώ όλους.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε λάβει απόφαση ένταξης, έχουμε όμως πιθανότητες, διότι η πρότασή μας χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουμε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές. Και θα αναφέρω για μια φορά ακόμα ότι όταν είσαι μέσα στο πρόγραμμα, μπορείς να κάνεις τροποποιήσεις, να προσθέσεις, να αφαιρέσεις, να εξαιρέσεις. Όταν είσαι μέσα.

Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μια διεκδίκηση 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδότηση δηλαδή μεγαλύτερη από τη ΒΑΑ που πετύχαμε σε προηγούμενη δημοτική περίοδο. 

Εύχομαι η πρότασή μας να λάβει έγκριση χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με όλα τα επερχόμενα οφέλη από την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, να προσδώσει στην Καλαμάτα την ταυτότητα που της αξίζει και στους δημότες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει».

Έγκριση μελετών από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο
Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σημείωσε: «Το κύριο  χαρακτηριστικό του περιεχομένου της πρότασης είναι ότι ενδυναμώνει την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αφού διευκολύνει την προσβασιμότητα σε έναν πολύ καίριο χώρο, αλλά ενισχύει και την επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Αναστάσιος Σαρδέλης, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Καλαμάτας για τη συνεργασία που είχαμε προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση από το Δήμο μιας τόσο μεγάλης χρηματοδότησης, ενός τόσο σπουδαίου έργου, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τον Κεντρικό Τομέα της πόλης της Καλαμάτας.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, με πρωτοβουλία πάντα της Δημοτικής Αρχής, γνωρίζαμε όλοι από την αρχή ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν ήταν απλό.

Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έθετε η πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικό και οι απαιτήσεις της πρόσκλησης ιδιαίτερα απαιτητικές και σύνθετες.

Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων της πρόσκλησης που είχαν τεθεί εξ αρχής. Κι επειδή ακούστηκαν διάφορα για την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, εγώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, για τις ώρες που λειτούργησε εκτός ωραρίου – Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλο Σάββατο ήταν εκεί όλα τα παιδιά-, για να είναι πλήρης ο φάκελος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός τριών μηνών, να κατατεθεί. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Δήμο Καλαμάτας κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης και ένα τόσο σπουδαίο έργο να έρθει στην πόλη μας».

Τέλος, όπως ανέφερε ο ειδικός συνεργάτης – πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης, οι οριστικές αρχιτεκτονικές μελέτες για το προτεινόμενο έργο έχουν λάβει την ομόφωνη έγκριση, χωρίς παρατηρήσεις, του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβούλιου.

Επίσης, της οριστικής υποβολής των μελετών είχε προηγηθεί η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων καθίσταται δυνατή η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν ως ενιαία αστική οντότητα αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου, στάσης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, προσδίδοντας παράλληλα οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία στη περιοχή.

Προτείνονται αναπλάσεις με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον «ψυχρών υλικών» δαπεδοστρώσεων κι άλλων σύγχρονων τεχνολογιών. Η περιοχή παρέμβασης αφορά σε επιφάνεια περίπου 38.000 τετραγωνικών μέτρων σε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της Καλαμάτας.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των παραγόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μείωσης των ρυπογόνων μετακινήσεων, καθώς και βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης του υπαίθριου δημόσιου χώρου, με ενσωμάτωση «έξυπνων» καινοτόμων στοιχείων (Smart Cities).

Επίσης, η επίτευξη της άμεσης βελτίωσης της ποιότητας του αστικού χώρου, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καλύπτοντας τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον.
Α.Π.