Καλαμάτα: Ωδή στους θεματοφύλακες του πολιτισμού μας η χθεσινή ημέρα

Καλαμάτα: Ωδή στους θεματοφύλακες του πολιτισμού μας η χθεσινή ημέρα

Με μια σειρά από δράσεις ανοιχτές για το κοινό συμμετείχαν χθες το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας και η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια» στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ανοίγοντας τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θέλοντας να αναδείξουν τη φετινή θεματική, που ήταν «Η δύναμη των μουσείων», πλήθος κόσμου περιηγήθηκε στους φιλόξενους χώρους τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Μέσα από μια κοινή προσπάθεια που ενορχηστρώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και απευθύνεται σε όλα τα μουσεία του κόσμου ως φορείς πολιτισμού, η φετινή δράση εστίασε στην ανάδειξη του ρόλου τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Έτσι, μέσα από τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες, το ICOM υπογραμμίζει τη δυναμική που κατέχουν τα μουσεία ως προς την επίτευξη θετικών αλλαγών σε μια κοινωνία.

Οι άξονες αυτοί αφορούν στη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών (κάτι που είδαμε να ανθεί ιδιαίτερα τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω των συγκυριών, διευκολύνοντας την προσέγγιση των μουσείων μέσω διαδικτύου), καθώς και την ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων μέσω της εκπαίδευσης.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Σε αυτή την τελευταία θεματική, την ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων μέσω της εκπαίδευσης, στάθηκε η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», προκειμένου να τιμήσει τη χθεσινή ημέρα.

Μέσα σε εορταστικό κλίμα, το οποίο συνοδεύθηκε από ξεναγήσεις και ομιλίες στους τρεις ορόφους της συλλογής, όπου φιλοξενούνται ογδόντα και πλέον παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα του δεκάτου ενάτου αιώνα, αλλά και υπό τους ήχους των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από τον προαύλιο χώρο του μουσείου, δόθηκε το έναυσμα ώστε οι παρευρισκόμενοι να ανακαλύψουν τα άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα.

Τζίνα Καρέλια

Στην ερώτηση του «Θάρρους» αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε μια κοινωνία και τα μουσεία της, η κα Τζίνα Καρέλια, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, απαντά: «Τα περιθώρια είναι τεράστια προς αυτή την κατεύθυνση».

Και προσθέτει: «Πλέον τα μουσεία δεν είναι το στείρο περιβάλλον που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, μιας και έχουν πάρει τη μορφή των κέντρων πολιτισμού, αφού δραστηριοποιούνται στο να αναπτύσσουν, εκτός από τις συλλογές τους, και άλλες ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι οι μουσικές εκδηλώσεις, οι εικαστικές εκθέσεις.

Πλέον, ο καθένας μπορεί μέσα από τα προσωπικά του ενδιαφέροντα να βρει έναν λόγο, όχι μόνο να επισκεφθεί μια φορά ένα μουσείο της πόλης του, αλλά και να βρεθεί ξανά για δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φορά, αναπτύσσοντας έτσι μια διαρκή σχέση με το χώρο του μουσείου.

Με βάση αυτό υπάρχει σαφώς μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της σχέσης του κόσμου με τα μουσεία. Επίσης, ένας άλλος τομέας σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι σχέσεις των μουσείων με την εκπαίδευση, και το σχολείο όλων των βαθμίδων».

Η χθεσινή ημέρα μουσείων στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας

Στο επίκεντρο του χθεσινού εορτασμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας τέθηκε και η ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων μέσω της εκπαίδευσης στις μικρότερες ηλικίες. Μέσα από θεματικά εργαστήρια πάνω στην κεραμική, οι μαθητές του Γυμνασίου Αριστομένη είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην περιοδική έκθεση του μουσείου που αφορά στις «Πυξίδες». Παράλληλα, έλαβαν το πρώτο τους αναγνωριστικό μάθημα για τη δημιουργία αγγείων με βάση τον πηλό από το δραστήριο καλλιτέχνη Ηλία Χριστόπουλο, έργα του οποίου εκτίθενται αυτό το διάστημα στο μουσείο.

Κατερίνα Τζαμουράνη

Από την πλευρά της, για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε μια κοινωνία και τα μουσεία της, η κα Κατερίνα Τζαμουράνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, παρατηρεί:

«Αυτό είναι, σίγουρα, ένας από τους κύριους στόχους του μουσείου».

Κατά την ίδια, βασική επιδίωξη του μουσείου είναι να εισχωρήσει στην καθημερινότητα των Καλαματιανών, ενώ αυτό είναι κάτι για το οποίο καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια από το 2009 μέχρι και σήμερα, μέσα από εκδηλώσεις, προγράμματα, αλλά και νέες περιοδικές εκθέσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων της Εφορείας βέβαια.

Όπως σημειώνει ακόμη: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον εκπαιδευτικό ρόλο του μουσείου, καθώς οι εκπαιδευτικές δράσεις μάς φέρνουν σε συνοχή, οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ εκπαιδεύεται το βλέμμα των μαθητών και των μεγάλων.

Βέβαια, ο ρόλος των μουσείων οφείλει να ενδυναμωθεί, μιας και είναι πνεύμονες πολιτισμού και ζωής. Σκοπός μας είναι να το κατορθώσουμε αυτό, με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, στο σύνολο των μουσείων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο Νιόκαστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας».

Η χθεσινή ημέρα μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας

Της Χριστίνας Μανδρώνη