Καλαμάτα: Συστράτευση για να καταργηθεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Καλαμάτα: Συστράτευση για να καταργηθεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Θέμα χρόνου να κοπεί το ρεύμα σε 1.500 ρολόγια της Μεσσηνίας

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα συστράτευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από φορείς και συλλόγους, με σκοπό να καταργηθεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας άπαντες συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί αυτή η Ρήτρα, ενώ μέχρι να συμβεί αυτό, δε θα πρέπει να γίνει καμία διακοπή ρεύματος τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις.

Πρώτος χθες μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης. Όπως είπε, αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει ένα λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αυξάνουν το λογαριασμό δύο και τρεις φορές και «τότε ο κόσμος πραγματικά τρελαίνεται». Όλο αυτό δε, έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε ότι  σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Περί Δικηγόρων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα να ασκούν παρεμβάσεις ενώπιον δικαστηρίων και κάθε Αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού ή οικονομικού  ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επισήμανε ότι το μείζον κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να στερηθεί από κανένα σπίτι μέχρις ότου τα Ελληνικά Δικαστήρια αποφανθούν και αποφασίσουν εάν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία και την ενωσιακή έννομη τάξη, με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας να έχει σαφή άποψη ότι αντίκειται στους γενικούς όρους συναλλαγών, στην προστασία του καταναλωτή και στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, σχολιάζοντας πως το πρόβλημα είναι σημαντικό και έχει να κάνει με όλη την κοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι οι καταναλωτές πλέον, όταν ανοίγουν λογαριασμούς, κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό, με την αξία του ρεύματος να ξεπερνά πολλές φορές και το μισθό τους.

Κλείνοντας ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, προκειμένου να σταματήσει η Ρήτρα, την οποία και χαρακτήρισε παράνομη, ενώ σημείωσε ακόμη ότι ήταν λάθος που έκλεισαν λιγνιτικές μονάδες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η Πολιτεία να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, παρατήρησε ότι η Ρήτρα είναι παράνομη, ληστρική και καταχρηστική, αφορώντας στο ρεύμα, που είναι κοινωνικό αγαθό.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι, αν και λογιστής, ούτε ο ίδιος έχει καταφέρει να βρει πώς προκύπτει το ποσό της Ρήτρας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα την άρει.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πάρουν αύξηση πάνω από 12 χρόνια, ενώ τώρα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.

Επίσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία διακοπή ρεύματος.

Η Καλλιόπη Αργυροπούλου από το Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας δήλωσε ότι ο σύλλογός της είναι στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το κόστος λόγω και της Ρήτρας είναι δυσβάσταχτο.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μεσσηνίας, Γεώργιος Καπερώνης, ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει η Πολιτεία να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, κάτι που όμως δεν κάνει.

Θεώρησε, δε, απαράδεκτο να παλεύουν οι πολίτες στα δικαστήρια για να γίνει το αυτονόητο. «Εδώ και 10 χρόνια αγωνίζονται για να σωθεί η χώρα και τώρα αγωνίζονται για να καταργηθεί η Ρήτρα» σχολίασε.

Ο Γιώργος Εγγλέζος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, παρατήρησε ότι η δίνη δεν έχει τελειωμό, με τους επαγγελματίες να έχουν περάσει ήδη τρεις κρίσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία να προκαλεί συνεχώς αναπροσαρμογές στις τιμές.

Το ρεύμα, όπως πρόσθεσε, είναι κοινωνικό αγαθό. Όλοι, συνέχισε, το πρώτο που κάνουν όταν ξυπνάνε είναι να πατήσουν το διακόπτη, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που αυτό το διακόπτη δεν τον σβήνουν ποτέ, αφού έχουν προϊόντα που απαιτούν συντήρηση.

Επίσης, ανέφερε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι σε αδιέξοδο και ζήτησε από την κυβέρνηση «να σκύψει ευλαβικά, περισσότερο μάλιστα από ό,τι σκύβει σε μια εικόνα της Παναγίας, και να τους βοηθήσει».

Ο πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, Χρήστος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι μπορεί αρκετοί να λένε ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν ανάγκη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Επίσης «υποφέρουν και ζουν στην ίδια πόλη», επισήμανε, ενώ κάλεσε το Δικηγορικό Σύλλογο να προχωρήσει και να μη μείνει στα «θα».

Ο Παναγιώτης Μουλάς, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ρήτρας αφορά σε όλο τον κόσμο και είναι θέμα επιβίωσης, αφού τα νούμερα δε βγαίνουν. Πρόσθεσε δε ότι η εύκολη λύση ήταν να μετακυλήσουν τα κόστη στους εργαζομένους, κάτι όμως που μπορεί τελικά να τους οδηγήσει στην ανεργία, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2022 να μην υπάρχει πράσινη ανάπτυξη.

Από την Αγνωστική Συνεργασία Πελοποννήσου ο Βαγγέλης Μάινας ανέφερε ότι πανελλαδικά είναι να γίνουν 26.500 αποκοπές ρεύματος, ενώ σε επίπεδο Μεσσηνίας έχουν εγκριθεί 1.500.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κυρίαρχο το θέμα της Ρήτρας, αλλά, όπως είπε, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κι αυτό του ΕΤΜΕΑΡ, που από το 3% έχει φτάσει στο 27%, και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

Μάλιστα, πρότεινε να γίνει μια συγκέντρωση, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για αυτά τα ζητήματα.

Ο Παύλος Χριστόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, αλλά και ως μέλος της Συντεχνίας Αρτοποιών,  ανέφερε ότι το ζήτημα των αυξήσεων έχει τρεις διαφορετικές επιπτώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι ως γονείς πρέπει να περικόψουν από βασικά είδη. Δεύτερον, έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των κυλικείων στα σχολεία και, τρίτον, οι δαπάνες στα σχολεία επίσης έχουν αυξηθεί λόγω του ρεύματος, και έτσι μένει μικρότερο ποσό για τις κτηριακές ανάγκες κάθε σχολείου.

Μιλώντας ως αρτοποιός, ανέφερε ότι έχει γίνει αύξηση πέντε φορές και έτσι πλέον το κόστος «έχει περάσει» στα προϊόντα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση