Μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό της Μεσσηνίας βλέπει η αγορά ακινήτων

Μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό της Μεσσηνίας βλέπει η αγορά ακινήτων

Ο Καλαματιανός πιστοποιημένος μεσίτης και εκτιμητής ακινήτων, Αντώνης Παναγόπουλος, σκιαγραφεί το τοπίο του Real Estate στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Η αγορά ακινήτων είναι ένας μεγάλος οικονομικός κλάδος που μας αφορά άμεσα λίγο- πολύ όλους, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως ενοικιαστές, είτε ως επενδυτές, είτε ως επαγγελματίες που σχετίζονται με το χώρο. Ακόμη και για τους μη γνωρίζοντες έχει γίνει κατανοητό ότι στην περιοχή μας υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ενθαρρυντική είναι και η επανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που είναι εμφανής εντός Καλαμάτας, με την ανέγερση νέων μεγάλων πολυκατοικιών (αν και απειλείται εξαιτίας του κύματος ακρίβειας και της αβεβαιότητας που υπάρχει).

Μεγάλη είναι, όμως, και η συζήτηση για τα πολύ υψηλά ενοίκια και τη δυσκολία ντόπιων και νεοφερμένων να βρουν σπίτι, πρόβλημα το οποίο είναι οξύ για όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας και για το οποίο «ενοχοποιείται» η βραχυχρόνια μίσθωση.

Απευθυνθήκαμε στον πιστοποιημένο μεσίτη και εκτιμητή ακινήτων, Αντώνη Παναγόπουλο, για να σκιαγραφήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το τοπίο και με τις απαντήσεις του φώτισε κάποιες σημαντικές πλευρές του θέματος, δίνοντας παράλληλα κάποιες χρήσιμες πρακτικές «συμβουλές».

Ποιος είναι ο Αντώνης Παναγόπουλος

Ο Αντώνης Παναγόπουλος είναι Καλαματιανός, με πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αμερική. Έχει κάνει καριέρα στην Αθήνα ως στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες και τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στην Καλαμάτα και δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων. Πιστεύει πως η πόλη μας έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και έχει εστιάσει στην προώθησή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να την κάνει πόλο έλξης για επενδυτές.


-Βραχυχρόνια μίσθωση. Μάστιγα ή ευκαιρία;

Η αλήθεια είναι πως είναι και τα δύο.  Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπουμε. Σίγουρα έχει γίνει δύσκολη η ανεύρεση και η ενοικίαση ακινήτου, ωστόσο δεν είναι η βραχυχρόνια μίσθωση ο κύριος λόγος αυτής της δυσκολίας. Ο κύριος λόγος είναι η μειωμένη έως και μηδενική ανοικοδόμηση νέων ακινήτων για πάνω από μία δεκαετία, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτήτων που λόγω κακής εμπειρίας με ενοικιαστές μέσα στην κρίση προτιμούν να κρατούν το ακίνητό τους κλειστό/ ανεκμετάλλευτο.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε μία μικρή ανάσα στους ιδιοκτήτες μέσα στην κρίση και συνέβαλε στην ανακαίνιση και τη βελτίωση πολλών ακινήτων. Κάποια πράγματα που θα πρέπουν να προσέξουν όσοι νοικιάζουν κατοικία με την ημέρα είναι ότι θα πρέπει να είναι καθαρός και τακτοποιημένος ο χώρος που προσφέρουν, προκειμένου να γίνει δελεαστικός. Είναι σημαντικό να μη μυρίζει άσχημα!

Μεγάλης σημασίας είναι, ακόμη, να γίνει μια επαγγελματική φωτογράφιση, αντί για τις κουνημένες και ερασιτεχνικές φωτογραφίες που δε βοηθούν τον ενδιαφερόμενο να αξιολογήσει σωστά το ακίνητο. 

Ακόμη και μικρές βελτιώσεις μπορούν να ανεβάσουν την αξία στο ακίνητό τους.

-Οι προοπτικές της Μεσσηνίας στην αγορά ακινήτων ποιες είναι;

Τα δεδομένα που έχουμε προμηνύουν μεγάλες επενδύσεις στο κομμάτι του τουρισμού της Μεσσηνίας. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πτήσεων του αεροδρομίου μας, οι συνδέσεις με όλο και περισσότερες χώρες, οι συμφωνίες όπως αυτή με το Ισραήλ για το  Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων στην Καλαμάτα, η ασταμάτητη ανάπτυξη της Costa Navarino, καθώς και η πρόσφατη επιτυχία του Δήμου Καλαμάτας να ενταχθούμε στις 100 έξυπνες και περιβαλλοντικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης, είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι αδιαμφισβήτητη, απλώς αναμένουμε να καθοριστεί το μέγεθος, γιατί εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα ανασφαλές και ασαφές τοπίο για τους επενδυτές.

-Οι ευκαιρίες πού εντοπίζονται;

Για τον επενδυτή, το επαγγελματικό ακίνητο βρίσκεται σε επίπεδα ευκαιρίας σήμερα λόγω της τεράστιας πτώσης της οικονομίας. Όσον αφορά στα οικιστικά ακίνητα, βασικός πυλώνας αγοράς κατοικίας ήταν ο τραπεζικός δανεισμός, που τα αυστηρά του κριτήρια προς το παρόν μειώνουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στην περιοχή μας ειδικά.

-Η παλιά γνωστή ρήση «η γη δε χάνει την αξίας της» ισχύει ή όχι;

Εάν και μεγάλωσα με αυτό το ρητό, και σέβομαι τη σοφία των ρήσεων, η πραγματικότητα που βιώνω στην αγορά είναι διαφορετική. Είναι μεγάλη συζήτηση και όχι κάτι που μπορεί να απαντηθεί σε μερικές γραμμές. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η μείωση των ορίων δόμησης κυρίως εκτός σχεδίου πόλης, οι καθυστερήσεις στην επέκταση του σχεδίου πόλης και η αύξηση του κόστους ανοικοδόμησης σε περιόδους κρίσεων, σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε, κάνουν την αξία της γης αμφισβητούμενη –τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο ρόλος και η σημασία του μεσίτη

Με συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι με διάθεση να… ευλογήσει τα γένια του, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε τη σημασία της μεσολάβησης ενός ικανού και έμπιστου μεσίτη σε κάθε συναλλαγή που αφορά ακίνητα, ενώ κι εδώ δίνει μια σειρά από χρήσιμα tips. Ειδικότερα, ο έμπειρος Καλαματιανός μεσίτης ανέφερε: «Μέχρι και σήμερα η μεσολάβηση του μεσίτη δεν είναι υποχρεωτική. Όπως δεν ήταν υποχρεωτική προϋπόθεση και η διαμεσολάβηση μηχανικού έως και το 2011 και το αποτέλεσμα το έχουμε βιώσει έντονα όσοι έχουμε προσπαθήσει να μεταβιβάσουμε ή να αγοράσουμε ακίνητα την τελευταία δεκαετία. Αυθαιρεσίες καθυστέρησαν ή και έκαναν αδύνατη την πώληση των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν καθημερινά προ εκπλήξεων όσον αφορά στη γραφειοκρατία που καλούνταν να αντιμετωπίσουν.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνεις τη μεγαλύτερη αγορά στη ζωή σου χωρίς να ξέρεις τι αγοράζεις ακριβώς και αυτό να το συναντάς μπροστά σου, εσύ ή τα παιδιά σου, στην επόμενη μεταβίβαση του ακινήτου.

Τώρα που ο μηχανικός έγινε απαραίτητος μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι αγοράζουμε, όμως εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του μεσίτη, γιατί τα παραπάνω είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοροπωλησίας.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα για να ολοκληρωθεί μια αγοροπωλησία. Με τις ασφαλιστικές/φορολογικές ενημερότητες, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, την εφορία και το Δήμο να είναι το εύκολο μέρος της διαδικασίας, και όλα αυτά αφού έχει κλείσει θεωρητικά η συμφωνία μέσω μίας προκαταβολής ή προσύμφωνου.

Το μυστικό είναι να επιλέξουμε έναν και σωστό μεσίτη και να έχουμε μαζί του σχέση εμπιστοσύνης, όπως με το δικηγόρο μας. Θα αναρωτηθείτε: και πώς μπορώ να ξέρω ότι θα είναι σωστός και θα διενεργεί για το συμφέρον μας; Για να βοηθήσω στη διαδικασία επιλογής θα σας παραθέσω μερικές από τις πιο βασικές και χρήσιμες ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων είναι σημαντικές για την επιλογή σας. Και ναι, έχετε δικαίωμα να του πάρετε συνέντευξη, καθώς θα τον προσλάβετε για να σας εκπροσωπεί και θα πληρωθεί για αυτό!

Είναι η κύρια και αποκλειστική εργασία του ή είναι χόμπι/part time;

Ποιο είναι το πλάνο του για να προωθήσει το ακίνητό σας από την πρώτη ημέρα ως την τελευταία;

Πώς αξιολογεί τους πιθανούς αγοραστές;  Δε θέλουμε να γίνει το σπίτι μας κέντρο διερχομένων, και χρειάζεται να έχει τα στοιχεία τους για να υπάρχει κάποιο κριτήριο ασφαλείας.

Πώς είστε προστατευμένοι στο κομμάτι της εχεμύθειας; Αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι καλό και ωφέλιμο να γνωρίζει πολύς κόσμος πόσα χρήματα αποκτήσαμε πουλώντας το ακίνητό μας, ούτε πόσα έχουμε στην τράπεζα διαθέσιμα για να αγοράσουμε ένα…

Με ποια κριτήρια θα κάνει την εκτίμηση του ακινήτου; Είναι σημαντικό να είναι αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά.

Έχει πιστοποίηση εκτίμησης ακινήτων;

Η συμβουλή μου με απλά λόγια. Διάλεξε ΕΝΑΝ μεσίτη, δώσε το ακίνητό σου αποκλειστικά σε αυτόν. Αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για το μεσίτη να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, η αποκλειστικότητα του να μιλάς με έναν επαγγελματία, θα σας δώσει τον έλεγχο στη διαδικασία πώλησης ή αγοράς. Αυτό σημαίνει ΜΙΑ τιμή, παντού, σε όλα τα site, ασφάλεια στο πόσοι και ποιοι μπαίνουν στο σπίτι, εχεμύθεια για προσωπικές πληροφορίες (τυχόν χρέη του ακινήτου ή/και του ιδιοκτήτη). Η σημασία της καθολικής τιμής στην παρουσίαση του σπιτιού είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να μην μπερδεύονται οι αγοραστές και παζαρεύουν την τιμή. Κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε εάν διαπραγματεύονται το σπίτι μας πάνω από ένας μεσίτες. Επίσης, κρατάμε στο μυαλό μας ότι ένας κύκλος πώλησης ακινήτων διαρκεί 6-8 μήνες.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με το αγαπημένο quote του Χένρι Φορντ που ασπάζομαι: Όταν προσλαμβάνεις εξυπνότερους ανθρώπους από εσένα (για να κάνουν τη δουλειά), τελικά αποδεικνύεται πως Εσύ είσαι εξυπνότερος!