Ο Γιώργος Κατσούλης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ

Ο Γιώργος Κατσούλης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ

Με κύριο σύνθημα την «Αναδιοργάνωση του Συνεταιριστικού Κινήματος, στηριγμένου στις Συνεταιριστικές Αρχές, ως προϋπόθεση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.

Μεσσήνιος πρόεδρος
Από την εκλογική διαδικασία πρόεδρος αναδείχθηκε από την ΕΑΣ Μεσσηνίας ο κ. Γεώργιος Κατσούλης, ενώ μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι: ΑΚΡΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αναστασίου, ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Ιωάννου, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Δημητρίου, ΑΫΦΑΝΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΜΑΤΟΥΛΑ) του Στυλιανού, ΓΚΙΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Χρήστου, ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ανδρέα, ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Παναγή, ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Φραγκίσκου, ΜΑΝΤΟΚΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΟΣΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου, ΜΟΣΧΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Νικολάου, ΜΟΥΛΙΑΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Νικήτα, ΜΠΑΡΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου, ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Γεωργίου, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου, ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ του Παύλου, ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Θεοδώρου, ΠΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννου και ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σάββα

Στο Εποπτικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν οι: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου, ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Χαράλαμπου και ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Εμμανουήλ.

Τις επόμενες ημέρες δε, θα γίνει συγκρότηση σε Σώμα.

Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν τις εργασίες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κα Κοκκινάκη συνεργάτιδα του τ. υπουργού Σταύρου Αραχβωβίτη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ο κ. Παν. Ψυχογιός, μέλος της ΚΠΕ, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Αλκ. Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, καθώς και η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών, Άννα Μητροπούλου.

Καθυστερήσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Σε ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση επισημαίνει ότι έχει διαπιστώσει λάθη, αστοχίες και αμέτρητα λειτουργικά προβλήματα που καθυστερούν την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στη νέα πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. «Με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης 2022 των αγροτών να μεταφέρεται από τις 15 Μαΐου στις 30 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποντάρει στην παράταση προκειμένου να δώσει λύση στα συνεχόμενα και συνεχιζόμενα προβλήματα του νέου συστήματος ΟΣΔΕ, το οποίο… τρέχει καταϊδρωμένο να πετύχει το 70% της επιχειρησιακής του λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα διάφορα τεχνικά σφάλματα λύθηκαν, οι δηλώσεις της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα και η αγωνία των παραγωγών έχει κορυφωθεί», αναφέρεται στο ψήφισμα και υπογραμμίζεται:

«Τι σημαίνουν, όμως, όλες αυτές οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις;

1. Ότι η διαδικασία καταγραφής και ελέγχων των δηλώσεων είναι σαφέστατα πιο περίπλοκη και πιο απαιτητική απ’ ό,τι διατείνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Ότι η εξακρίβωση των όρων επιλεξιμότητας των δικαιούχων αγροτών για τη βασική ενίσχυση θα είναι χρονοβόρα και δύσκολη υπόθεση.

3. Ότι, τελικά, η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, προφανώς θα πάει πίσω χρονικά και σίγουρα θα έχει πολλά λάθη.

4. Το τέλος Ιουνίου δεν είναι μακριά. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Τόσο για την ολοκλήρωση των δηλώσεων όσο και για τη στιγμή που οι υπεύθυνοι θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν για το χάος δημιούργησαν.

Συντασσόμαστε με την αγανάκτηση που εξέφρασαν με επιστολή τους 283 ΚΥΔ της χώρας που υπέβαλαν 422.056 δηλώσεις αγροτών το 2021. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που στις 21 Μαΐου το έργο του ΟΣΔΕ δεν είναι σε πλήρη εξέλιξη, ελάχιστες δηλώσεις έχουν υποβληθεί, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά με τον κίνδυνο της μη έγκυρης και έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών να είναι προ των πυλών».

Καταλήγοντας το ψήφισμα του ΣΑΣΟΕΕ, απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει άμεσα «προτού», όπως τονίζεται, «η χώρα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ενδεχομένως αντιμετωπίσει και το φάσμα προστίμων. Είναι σημαντικό τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, οι αποφάσεις για την κατανομή κοινοτικών κονδυλίων να διέπονται από διαφάνεια, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα και να αφήσουμε πίσω όσα και όσους προσπαθούν να πλήξουν την αξιοπιστία υποδομών όπως το gov.gr ή επιχειρούν να πειραματιστούν στις πλάτες των Ελλήνων παραγωγών με κοινοτικά χρήματα. Απαιτείται σοβαρότητα, επιστημοσύνη, σεβασμός στα έμπειρα στελέχη Οργανισμών, αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσματικών λύσεων».
Β.Β.