Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο «Θ»: Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα συμμετέχει και σε αυτή τη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ

Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο «Θ»: Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα συμμετέχει και σε αυτή τη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα στη Χαριλάου Τρικούπη για τις αυριανές κάλπες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλά στο «Θ» για τις εσωκομματικές διεργασίες της παράταξης, εξηγεί τη θέση του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, ενώ απαντά στις εκλογικές  προβλέψεις.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες για αύριο; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει η ίδια δυναμική όπως στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές;

Στις 8 Μαΐου θα γίνουν οι εκλογές σε δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις, καθώς και η ανάδειξη των συνέδρων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα συμμετέχει και σε αυτή τη διαδικασία. Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας, «το όνομα της παράταξής μας με το οποίο θα κατέβουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες πολίτες που θα συμμετέχουν στη διαδικασία».

-Αν μετά τις διαδικασίες της Κυριακής δεν επικρατήσει η επιλογή του «ΚΙΝΑΛ» – το οποίο ήταν πολιτική επιλογή της Φώφης Γεννηματά για ονομασία του κόμματος- αυτό θα σημαίνει και μια πιθανή νέα σελίδα στην παράταξη;

Όλοι όσοι μείναμε στα δύσκολα χρόνια στο κόμμα, και πόσο μάλλον η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, τιμήσαμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι ξανά σε πρώτο πλάνο.

-Ποια θα είναι η ατζέντα της επόμενης μέρας για την παράταξη;

Μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει το συνέδριο του κόμματος στις 20-22 Μαΐου στο γήπεδο του Tae Kwon Do. Αυτό θα είναι ο τελικός σταθμός μιας διαδικασίας που έχει ως στόχο την αυτοοργάνωση.

Η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος έναντι του πλαφόν στη λιανική, όπως προτείνατε πρόσφατα για τη μείωση του κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα, θεωρείτε ότι είναι μια αβάσιμη πρακτική;

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ηλεκτροπαραγωγών. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Καλούμε τα κόμματα να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία. Με την επιβολή του πλαφόν που εισηγηθήκαμε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν τους επιβάλλεται χρέωση που υπερβαίνει το πλαφόν του 10%.

Τέλος, για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από λογαριασμούς ρεύματος από 1/5/2021, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις.

-Θεωρείτε ότι ο πήχης θα μπορούσε να μπει πιο ψηλά, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη βρίσκεται σε τόσο εξαρτώμενη θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες, σχετικά με το εισαγόμενο φυσικό αέριο;

Υπήρξε βιασύνη και έλλειψη προγραμματισμού στην απολιγνιτοποίηση. Το αποτέλεσμα αυτών  των λανθασμένων χειρισμών είναι να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αύξησε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο κατά 25% εν μέσω κρίσης. Η ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μεγάλη εξαιτίας των υψηλών τιμών χονδρικής, που επηρεάζονται από το χρηματιστήριο τιμών φυσικού αερίου του Άμστερνταμ. Για την αντιστροφή της κατάστασης επιμένουμε σε ρεαλιστικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής, όπως είναι:

•Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικροεπιχειρήσεις

•Ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν

•Φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα ρευστότητα

•Προσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναβάθμιση του δικτύου. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να λύσουμε το πρόβλημα του κόστους ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων, σήμερα στα ενεργειακά πληρώνουμε τις πολιτικές που εφάρμοσαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όταν πάγωσαν τις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων και δέσμευσαν δυσανάλογα τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθιστώντας την ενεργειακά ευάλωτη την πιο κρίσιμη στιγμή.

-Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να οξύνονται τα πνεύματα στο Κοινοβούλιο μεταξύ των κομμάτων, με τις συμπεριφορές των εμπλεκομένων να μην συνάδουν με τον αναμενόμενο «πολιτικό πολιτισμό». Τι πιστεύετε σχετικά με αυτό;

Ο κόσμος γνωρίζει τους πολιτικούς χώρους που ανήκουν αυτοί που με τη ρητορική και τις αντιδράσεις τους υπονομεύουν τον πολιτικό πολιτισμό. Ο κόσμος γνωρίζει ποιοι ανέχονται στο κόμμα τους πρόσωπα που συμπεριφέρονται με τρόπο που δε συνάδει με ένα προοδευτικό κόμμα. Η ανοχή τέτοιων προσώπων δεν ωφελεί ούτε τη Δημοκρατία ούτε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο «πολακισμός» είναι η ιδεολογία του μίσους και της διχόνοιας. Η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτές τις λογικές.

-Προοπτική συγκυβέρνησης με το πρώτο κόμμα υπάρχουν από πλευράς του ΚΙΝΑΛ;

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Το βράδυ των πρώτων εκλογών φιλοδοξούμε ότι το κόμμα μας θα είναι στην πλευρά των νικητών και αυτό θα καθορίσει τους συσχετισμούς.

-Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το επερχόμενο τριήμερο συνέδριο;

Θα είναι μια συνάντηση με το βλέμμα στο μέλλον. Οι νέες προκλήσεις βρίσκουν απαντήσεις. Όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις στις μεγάλες ανισότητες με περηφάνια και πατριωτικές πολιτικές για αύριο.

Της Χριστίνας Μανδρώνη