Οικονομική δυσπραγία στο Δήμο Καλαμάτας από τέλος ταφής, ενεργειακή κρίση και «φέσια»

Οικονομική δυσπραγία στο Δήμο Καλαμάτας από τέλος  ταφής, ενεργειακή κρίση και «φέσια»

Ενεργειακή κρίση, τέλος ταφής και τα φέσια των παρόχων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους Δήμους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον  τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας σε ρεύμα καύσιμα και θέρμανση.  Κοστολογούν το ύψος του νέου λογαριασμού σε 1 δισ. έναντι 360 εκ. ευρώ που είναι σήμερα, εφόσον το ράλι τιμών δεν κατεβάσει ταχύτητες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα υποστήριξαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σαράντος Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τους παρόχους ενέργειας και την καταβολή των τελών στο Δήμο Καλαμάτας, μια και οι πολίτες συνηθίζουν να φεύγουν από μια εταιρεία και να πηγαίνουν στην άλλη, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η είσπραξη των οφειλομένων στο Δήμο Καλαμάτας. “Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και το θέμα έχει αναλάβει δικηγόρος από την Αθήνα”, σχολίασε.

Για το τέλος ταφής υπολειμμάτων σχολίασε ότι οι Δήμοι δεν αποδέχονται το μέτρο και ότι αν ισχύσει, θα έχει ένα κόστος για το Δήμο Καλαμάτας 200 με 300.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος τόνισε ότι με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Καλλιρρόη θα ζητήσει από το 2023 ο Δήμος Καλαμάτας να στέλνει τα απορρίμματά του στην Παλαιόχουννη.

Με τη σειρά του, υποστήριξε επίσης ότι οι Δήμοι της χώρας σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος και μόνο στη ΔΕΥΑΚ η ζημιά για φέτος φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να βάζει σε κίνδυνο την επιχείρηση.

Πίεση
Να υπενθυμίσουμε ότι υπό την πίεση που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον στη διαμόρφωση των τιμών της ενέργειας,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων ανέφερε ότι θα ζητηθεί η αναβολή του τέλους ταφής,  επισπεύδοντας ήδη προγραμματισμένη συνάντηση για το ζήτημα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη πιο επιτακτική  η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί που αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο, θα ζητηθεί μία γενναία επιδότηση της kWh, στο ίδιο μοντέλο με αυτό των επαγγελματιών της αγοράς: «Αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές. Φαντάζομαι κανείς μας δε θέλει να προβούμε σε διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης μετακυλώντας το κόστος στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνουν κενά ενός μήνα
Τα κόστη έχουν ανέβει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, που ακόμη και η πρόσφατη έκτακτη οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρκετή για να καλύψει μόνο τα λειτουργικά έξοδα του μήνα. «Η καταβολή από πλευράς ΥΠΕΣ μιας δόσης ΚΑΠ σε δύο δόσεις καθώς και μισής δόσης σχολικής ΚΑΠ, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε, με τα χρήματα αυτά οριακά θα κλείσουμε κενά, το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χρονιά δε σώζεται μόνο με 2-3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ.
Α.Π.