Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Σημαντικός πυλώνας στήριξης του συστήματος υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Σημαντικός πυλώνας  στήριξης του συστήματος υγείας

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ενός ανθρώπου που παραμένει δίπλα στον ασθενή από τη στιγμή που θα μπει στο νοσοκομείο μέχρι και τη στιγμή που θα φύγει.

Τις περισσότερες φορές είναι ο αφανής ήρωας, αφού όλοι στρέφονται στο γιατρό και ελάχιστοι στο νοσηλευτή.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας,

Θεοδούλη Αδαμοπούλου, σημειώνει: «Η 12η Μαΐου είναι ημέρα αφιερωμένη στο νοσηλευτή. Η Βρετανίδα Florence Nightingale που έμεινε στην ιστορία ως “Η κυρία με το φανάρι”, ήταν η πρωτοπόρος της σύγχρονης Νοσηλευτικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει τη φετινή θεματολογία στη ρήση “Ο δικός μας πλανήτης, η δική μας υγεία”, καθώς εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν, με κύριο αιτιολογικό παράγοντα την κλιματική κρίση, την οποία χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να επικεντρωθούν στην πλανητική και ανθρώπινη υγεία και ευημερία και να δημιουργήσουν υγιείς πόλεις και κοινότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο. Για πολλοστή φορά καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε με σθένος και επιμονή ώστε να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας για όλους.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους νοσηλευτές μας, οι οποίοι στην εποχή της κρίσης αντιμετώπισαν με θάρρος, τόλμη, αλληλεγγύη, ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης τους ασθενείς μας και τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και ευημερία και να πετυχαίνουν πάντα προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους».

Με τη σειρά τους, η εκπρόσωπος της ΕΝΕ και μέλος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος

Κανέλλα Αραποστάθη και η πρόεδρος ΣΥΝΟ Μεσσηνίας, Ελισάβετ Μπαστούνη, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και ΣΥΝΟ Μεσσηνίας εκφράζουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας και όλες τις δομές υγείας του νομού μας και σας ευχαριστούν θερμά για το ουσιαστικό έργο που επιτελείτε καθημερινά και τη νοσηλευτική φροντίδα που παρέχετε στους ασθενείς με ήθος, καλοσύνη, ευαισθησία, επαγγελματισμό, σεβόμενοι την ανθρώπινη υπόσταση».

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή η διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, δήλωσε: «Οι νοσηλευτές αποτελούν σημαντικό πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας, κινούνται με γνώμονα τη φροντίδα υγείας  και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη μου στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου μας είναι αδιαμφισβήτητος.

Τους ευχαριστήσω θερμά για το πολύτιμο έργο που επιτελούν καθημερινά και τις υπηρεσίες που παρέχουν με ευαισθησία στους ασθενείς μας»

Π.Μπ.