Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Πειράματα με μαθητές των οποίων τα αδέλφια θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία

Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Πειράματα με μαθητές των οποίων τα αδέλφια  θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία

Μπορεί εκ του νόμου όταν ένας μαθητής φοιτά σε ένα σχολείο αυτόματα να εγγράφονται σε αυτό τα αδέλφια του (όταν πρόκειται να φοιτήσουν στην πρώτη Δημοτικού), όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, όπου οι μαθητές προκύπτουν έπειτα από κλήρωση.

Η συγκεκριμένη αβλεψία έχει ως αποτέλεσμα νέοι μαθητές της Α’ Δημοτικού που μπήκαν στην κλήρωση και δεν κληρώθηκαν να αναγκαστούν να φοιτήσουν σε διαφορετικό σχολείο από τα αδέρφια τους. Εκτός, λοιπόν, έμειναν τουλάχιστον 9 μαθητές που είναι να φοιτήσουν στην Α΄ Δημοτικού, με τους γονείς τους να είναι αναγκασμένοι να αναζητούν νέο σχολείο για τα παιδιά τους.

Οι γονείς των εν λόγω μαθητών, μάλιστα, απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ζητώντας να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο με τα αδέρφια τους, κάτι που άλλωστε ο νόμος ορίζει.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Πριν από το νόμο 4692/2020 το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας λειτουργούσε ως 10ο Δημοτικό, στο οποίο εισάγονταν και φοιτούσαν παιδιά που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή των σχολικών εγκαταστάσεων του 10ου, δηλαδή με κριτήρια εγγύτητας στο σχολείο .

Μετά τη δημοσίευση του Νόμου ΦΕΚΑ 111/12-6-2020 και τη μετατροπή του 10ου σε Πειραματικό Δημοτικό, το καθεστώς άλλαξε και η εισαγωγή γίνεται πλέον με κλήρωση.

Δυστυχώς, η εφαρμογή του εν λόγω νόμου, ο οποίος δεν προέβλεψε ούτε συμπεριέλαβε διατάξεις βαθμιαίας προσαρμογής στο νέο καθεστώς αναφορικά με τις οικογένειες που ήδη έχουν παιδιά τα οποία φοιτούν στο εν λόγω σχολείο και εισήχθησαν σε αυτό πριν από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή πριν από τη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό, δημιουργεί πολυποίκιλα προβλήματα σε πολυάριθμες οικογένειες, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη σχολική μονάδα ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα, οι οικογένειες των οποίων τα παιδιά φοιτούν ήδη πριν από την εφαρμογή του Νόμου στο εν λόγω σχολείο, μετά τη μετατροπή του σε Πειραματικό και τη διαδικασία εισαγωγής με κλήρωση, χωρίζονται από τα αδέρφια τους, εφόσον αυτά δεν κληρωθούν στο 20/100 δυνάμει των διατάξεων του Νόμου .

Τα περιστατικά αυτά, δυστυχώς, είναι πολλά φέτος και μετά βεβαιότητας θα σημειώνονται κάθε χρόνο, για τα επόμενα 4 έτη που θα ακολουθήσουν, γεγονός που φέρνει σε δυσμενή και άνιση μεταχείριση τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν ήδη στο σχολείο με το προηγούμενο καθεστώς.

Σίγουρα οι γονείς αυτοί δεν είχαν επιλέξει να εντάξουν στην ψυχολογία της κληρωτίδας τα παιδιά τους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθιστώντας τις διαδικασίες αυτές όλως καταχρηστικές.

Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΟΥΜΕ:
-το υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, προβαίνοντας στις αναγκαίες προς αυτό ρυθμίσεις ή διορθώσεις,

ΩΣΤΕ:
Α) Για το έτος 2022-2023 οι αδελφοί/ες μαθητών/τριών που ήδη φοιτούν στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο στη β’ γ’ δ’ ε’ τάξη και δεν εισήχθησαν με τη διαδικασία της κλήρωσης, να γίνουν άμεσα δεκτά και να μη χωριστούν από τα αδέρφια τους που προϋπήρχαν στο σχολείο πριν από το χαρακτηρισμό ως Πειραματικό Σχολείο, δίνοντας την ευχέρεια στο κάθε Πειραματικό Σχολείο για την αφομοίωσή τους με τον πιο ιδανικό τρόπο για αυτό, είτε με τη δημιουργία νέου τμήματος είτε με την αύξηση των θέσεων στα τμήματα που ήδη έχουν ζητήσει.

Β) Για τα επόμενα έτη και μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών/τριών που ήδη φοιτούσαν στο εκάστοτε Δημοτικό πριν από τη δημιουργία του σε Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο οι αδελφοί/ες να εισάγονται αυτοδίκαια στην Α’ τάξη Δημοτικού χωρίς κλήρωση και οι υπόλοιπες θέσεις να προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία κλήρωσης σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο και τον αριθμό των θέσεων που προτείνει το κάθε Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο.

Ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων Πειραματικού 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, την οποία συνυπογράφει και η Ένωση Γονέων Μεσσηνίας, όπως αυτή εκπροσωπείται».

Η διαδικασία επιλογής στο Πειραματικό Δημοτικό Καλαμάτας
Να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ που είχαμε κάνει στο «Θάρρος» μερικές μέρες πριν γίνει η κλήρωση, είχαμε σημειώσει ότι για το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας οι αιτήσεις ανήλθαν σε 111, προκειμένου να καλυφθούν οι 44 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για το επόμενο σχολικό έτος.

Μάλιστα, ο διευθυντής του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος, είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα θα είχαν οι αιτήσεις παιδιών της ίδιας οικογένειας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση