Σε πανηγυρικό κλίμα η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ

Σε πανηγυρικό κλίμα η αδελφοποίηση  της Καλαμάτας με το Λόουελ

Σε πανηγυρικό κλίμα και με ενθουσιώδη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε προχθές η τελετή αδελφοποίησης των πόλεων του Λόουελ και της Καλαμάτας στο Δημαρχείο του Λόουελ Μασαχουσέτης.

Υπενθυμίζεται ότι τους επόμενους μήνες αντιπροσωπεία της πόλης του Λόουελ θα επισκεφτεί την Καλαμάτα για να επισφραγιστεί η εν λόγω συνεργασία.

Οι δήμαρχοι Θανάσης Βασιλόπουλος και Sokhary Chau υπέγραψαν τα έγγραφα για την επίσημη συμφωνία της αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησε ανταλλαγή ευχών και αναμνηστικών δώρων.

Η τελετή της αδελφοποίησης ξεκίνησε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου, ενώ τον εθνικό ύμνο έψαλαν μαθητές και μαθήτριες του ημερήσιου ελληνικού σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας.

Σε ομιλία του ο δήμαρχος του Λόουελ, Sokhary Chau, αναφέρθηκε στη σημασία αλλά και το συμβολισμό της αδελφοποίησης των δύο περιοχών. Εστίασε δε στη δραστήρια ελληνική ομογένεια του Λόουελ που επί σειρά ετών έχει επιτύχει σπουδαία πράγματα.

Στην αντιφώνησή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με αναφορές στην ιστορία και τις προοπτικές της πόλης.

«Η αδελφοποίηση, πέρα από το συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για όλους μας λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή σας, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει τη μεταξύ μας συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Μέσω της αδελφοποίησης των πόλεών μας εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την πολλαπλή διασύνδεση των πολιτών μας, δημιουργώντας έτσι κλίμα φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας. Εύχομαι να ξεκινήσουμε με τρόπο αποδοτικό και με χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος και των δύο πόλεων».

Ευχαριστίες ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε προς το δήμαρχο  και το Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ, τον πρώην δήμαρχο William «Bill» Samaras, το γερουσιαστή της Πολιτείας Edward Kennedy και όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες από το Λόουελ και την ευρύτερη περιοχή.

 Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Βασίλειο Καυκά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Εταιρειών Νέας Αγγλίας και το Διοικητικό Συμβούλιό της, για το όραμά τους να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία ιδέα.

Ακολούθως, μηνύματα απηύθυναν ο ομογενής πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της επιτροπής για την αδελφοποίηση Δημήτρης Ματθαίος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.

Πρώτη ημέρα συναντήσεων

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η πενταμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφτηκε το ελληνικό ημερήσιο σχολείο, το αρχαιότερο ελληνικό Σχολείο των ΗΠΑ και τον  Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τον πρώτο στις ΗΠΑ βυζαντινό ορθόδοξο ναό.

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε, επίσης, αρκετές συναντήσεις, επαφές με φορείς, εκδηλώσεις και επίσκεψη σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η δε υποδοχή στην ελληνική αποστολή ήταν θερμή. Οι Έλληνες ομογενείς δημιούργησαν φυλλάδια για την αδελφοποίηση, χαρακτηρίζοντας την Καλαμάτα «Πριγκίπισσα της Πελοποννήσου».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αγάπη και το καλωσόρισμα που επεφύλαξαν στην αποστολή οι ομογενείς, σημειώνοντας ότι η πρώτη ημέρα που ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο Hellenic Cultural Center και σε επίπεδο επαφών ήταν δημιουργική.

Το προχθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βοστώνης, ξενάγηση στο Κυβερνείο της Βοστώνης, δεξίωση προς τιμή της αποστολής του Δήμου στο Κυβερνείο, ελληνική γιορτή για την Ελληνική Ανεξαρτησία στην αίθουσα της Βουλής, καθώς και ξενάγηση και επαφές με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΜΙΤ και στο Harvard. Επίσης, ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βοστώνη, καθώς και συμμετοχή σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων.

Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκκλησιασμό – δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) στην αίθουσα της Κοινότητας του Καθεδρικού, παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης και πολιτιστική εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης, όπου ο δήμαρχος Καλαμάτας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αποστολή συμμετέχουν ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Κέλλυ Μαρκοπούλου.