Θ. Λιβάνιος: Κονδύλια 320 εκατ. ευρώ για «έξυπνες πόλεις»

Θ. Λιβάνιος: Κονδύλια 320 εκατ.  ευρώ για «έξυπνες πόλεις»

Το πρόγραμμα των «έξυπνων πόλεων», το οποίο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων συνολικού ύψους 320 εκ. ευρώ, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας σε ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Έξυπνες πόλεις, ψηφιοποίηση και διαχείριση δεδομένων – Εμπειρίες και καλές πρακτικές Ελλάδας και Γερμανίας», που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε: «Οι “έξυπνες πόλεις” δεν είναι το μέλλον, είναι το σήμερα. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε. Όσο και αν το κεντρικό κράτος ανεβάζει ταχύτητες στην ψηφιακή διακυβέρνηση, πάντα θα υστερεί, αν ανάλογα βήματα δεν κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι πόλεις».

Αναλύοντας το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι αφορά και στους 332 Δήμους της χώρας. Όπως είπε, οι 17 από αυτούς, που έχουν πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, χρηματοδοτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, συνολικά με 90 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπόλοιποι 315 Δήμοι θα μοιραστούν πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς Δήμους, που όμως φτάνουν τα 2,5 εκ. ευρώ για εκείνους τους Δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.

Κατά τον υφυπουργό, «το ποσό αυτό είναι στη διάθεση κάθε Δήμου ώστε να επιλέξει, μέσα από μια δεξαμενή 40 προτάσεων, όποια δράση ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του ή είναι, γι’ αυτόν, υψηλότερης προτεραιότητας. Κάθε Δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες και βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, για παράδειγμα, μπορεί να είναι απαραίτητο σε ένα μεγάλο αστικό ή έναν τουριστικό Δήμο, μπορεί όμως να μην είναι συμβατό με τις ανάγκες ενός μικρού ορεινού Δήμου.

Σημασία έχει να τρέξουμε, να τρέξουμε όλοι μαζί, διότι, όπως είπαμε, ούτε οι τεχνολογικές εξελίξεις περιμένουν αλλά ούτε και οι ανάγκες των πολιτών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ