Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Καλαμάτα…

Τώρα αρχίζουν  τα δύσκολα για την Καλαμάτα…

Είναι πολύ πρόωρο να… καθίσει ο κουρνιαχτός των πανηγυρικών δηλώσεων για την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Μόλις, όμως σταματήσουν τα λόγια και οι δηλώσεις, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για εγχείρημα το οποίο ενέχει και πολλές δυσκολίες στην πραγμάτωσή του. Από το σχεδιασμό, την επιλογή των δράσεων και παρεμβάσεων, τη νέα μορφή διακυβέρνησης, και κυρίως διότι απαιτεί νέα αντίληψη λειτουργίας και αλλαγή νοοτροπίας όλων των δομών της ζωής μας (διοίκηση, αγορά, παραγωγικές διαδικασίες, καθημερινότητα πολιτών κ.ά.).

Η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας και συνεργειών που κυριαρχεί σήμερα στους περισσότερους χώρους, οι συγκεντρωτικές δομές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και η μη οικοδόμηση σχέσεων σεβασμού, εμπιστοσύνης και συμμετοχής όπου είναι αναγκαίο, ανάμεσα στις δυνάμεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σε όλους τους χώρους, καθιστούν το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.

Τέλος, μία υποστελεχωμένη και όχι καλά αμειβόμενη Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα που τη μαστίζει ακόμα η γραφειοκρατία και η πολυνομία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των διοικούντων για την εξάλειψή τους, ένας εργοληπτικός τομέας σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα λόγω των ανατιμήσεων και μία αγορά σε κρίση, προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με ταχύτητα και αξιοπιστία στην υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου και απαιτητικού προγράμματος.

Ακόμα, δεν ξεχνάμε και τη σκληρή κριτική του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Κουτσούμπα, από την τελευταία του επίσκεψη και ομιλία στην Καλαμάτα. Είχε σχολιάσει ότι ο προσανατολισμός είναι να ωφεληθεί το κεφάλαιο και ιδιαίτερα το τουριστικό κεφάλαιο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συγκεκριμένα τόνισε ότι η λεγόμενη “πράσινη μετάβαση” καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εξής: “Ακόμα παλεύουν οι αγρότες και οι κάτοικοι των χωριών της Μεσσηνίας να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ακόμα τα δημόσια κτήρια, ιδιαίτερα τα σχολεία, σε μια πόλη που ξέρει τι σημαίνει ένας καταστροφικός σεισμός, δεν έχουν την απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση. Ελάχιστα χρόνια μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην Καλαμάτα, με τις μεγάλες καταστροφές και τους νεκρούς, δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο υποδομής. Ποιος τελικά έχει όφελος από μια τέτοια ανάπτυξη; Για αυτό κάθε φορά πρέπει να ρωτάμε: Ανάπτυξη για ποιον; Για τα μονοπώλια ή για την κοινωνία;”. Βέβαια, για τα καλά και στραβά του προγράμματος υλοποίησης θα έχουμε να λέμε για αρκετά χρόνια…

Επόμενα στάδια
Η Επιτροπή θα καλέσει τις 100 επιλεγμένες πόλεις να αναπτύξουν συμβάσεις πόλεων για το κλίμα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτήρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν οι πολίτες, οι ερευνητικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας. Οι σαφείς και ορατές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι πόλεις στις συμβάσεις των πόλεων για το κλίμα θα τις επιτρέψουν να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εθνικές και τις περιφερειακές αρχές – και κυρίως με τους πολίτες τους, για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.

Επιπλέον, υπό το πρίσμα του θερμού ενδιαφέροντος 377 πόλεων να συμμετάσχουν στην αποστολή, η Επιτροπή θέτει, επίσης, σε εφαρμογή στήριξη για πόλεις που δεν επελέγησαν, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης μέσω της πλατφόρμας αποστολών και ευκαιριών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της αποστολής «πόλεις» του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Ανακοίνωση ΥΠΕΝ
Ως μία «σημαντική ελληνική επιτυχία» χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιλογή έξι πόλεων της χώρας μας, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030». Μαζί με την Καλαμάτα επιλέχθηκαν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», εξέλιξη που συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία.

Οι 6 ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο Πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια το στόχο της κλιματική ουδετερότητας, -δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη- αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται εντατικά για το στόχο αυτόν και σε συνεργασία με τo EU Mission Board προετοίμασε τις περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από τον Απρίλιο του 2020. Σημειώνεται ότι είχαν υποβληθεί 22 αξιόλογες αιτήσεις από ελληνικούς Δήμους / Φορείς Σύμπραξης Δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνάψει τον Ιανουάριο του 2022 Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τελικός στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επιλογή των έξι ελληνικών πόλεων για τη συμμετοχή στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας.

Έξι ελληνικοί Δήμοι θα μετατραπούν έως το 2030 σε κοιτίδες καινοτομίας και πρωτοπορίας, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι πόλεις μας, με μια σειρά από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, θα υλοποιήσουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, θα συμβάλουν στην αστική αναζωογόνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα κάνουν τις ελληνικές πόλεις πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και πιο βιώσιμες, απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης».

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια και στους 6 ελληνικούς Δήμους που εντάχθηκαν σε ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κλιματική ουδετερότητα που αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία.

Η Ελλάδα, με την ένταξη 6 πόλεων, κατατάσσεται στην ομάδα των εξελιγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη της δυναμική. Στο ΥΠΕΝ, στόχος μας ήταν η ενεργοποίηση, η υποστήριξη και η καθοδήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών δήμων στο εν λόγω εγχείρημα. Ο στόχος επετεύχθη. Εύχομαι αυτές οι 6 ελληνικές πόλεις να εκμεταλλευτούν όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους, να μεταμορφωθούν ριζικά και να αποτελέσουν παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Μια μεγάλη προσπάθεια δύο ετών για την ενημέρωση και τη δικτύωση των Δήμων για το Πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Έξι ελληνικές πόλεις ξεκινούν με απόλυτη προσήλωση στην “Αποστολή” για το Green Deal και το ΥΠΕΝ θα είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα για να τις καθοδηγήσει, όπως το έκανε από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που πιστέψαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει μεγάλη συμμετοχή και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Συγχαρητήρια στις πόλεις και η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να καταφέρουν να απορροφήσουν τα χρήματα στο χρονικό ορίζοντα που θέτει το Πρόγραμμα»”.

Πρέσβειρα ευρωπαϊκού συμφώνου
Η δρ. Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα στην Ελλάδα, εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Παρακολουθώντας το έργο σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον (περιοχές Natura, διάκριση “Γαλάζιες Σημαίες”, υδάτινοι πόροι και προστατευόμενες περιοχές), αλλά και τη θεσμική οργάνωση και τις ενέργειες γύρω από αυτό (αντιδημαρχία με αρμοδιότητες για την Κλιματική Αλλαγή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αστικές αναπλάσεις, προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων-πεζοδρόμων), με χαρά διαπιστώνω την αντίληψη του ευ ζην μέσα από την ανάδειξη και τη βελτίωση της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος.

Ο καθοριστικός ρόλος των πόλεων, η επικεντρωμένη στην τοπικότητα δράση με τόλμη και όραμα, η καινοτομία σε μεγάλη κλίμακα και η ισότιμη εφαρμογή για όλους, συνθέτουν τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεγάλο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Με τις ενέργειές σας δημιουργείτε τις πόλεις-μοντέλα του παρόντος και τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που μας αφορά και μας περιλαμβάνει όλους. Και επιπλέον, με την επιλογή σας στην αποστολή αυτή, συμβάλλετε σε μια μεγάλη “κλιματική επιτυχία” για την Ελλάδα, την οποία είμαι σίγουρη ότι θα υποστηρίξετε και με μία επιτυχημένη πορεία και στη συνέχεια».

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, ανέφερε στη συγχαρητήρια δήλωσή του: «Αποτελεί αναμφισβήτητα εξαιρετική επιτυχία η επιλογή της Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”, ανάμεσα σε εμβληματικές πόλεις της ηπείρου μας.

Θέλω θερμά να συγχαρώ τη Δημοτική Αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αυτή, που ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Το εξαιρετικό αυτό γεγονός ανοίγει σπουδαίες προοπτικές για την πόλη της Καλαμάτας αναφορικά με την καινοτομία ως προς για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής -προϋποθέτοντας στο εξής υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων σχεδιασμούς για την αξιοποίηση δράσεων και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών-, ενώ λειτουργεί ευεργετικά για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Κοινή δήλωση επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης
Διόλου φειδωλοί δεν ήταν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής πέντε (5) παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ( Βασίλης Κοσμόπουλος επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά», Βασίλης Τζαμουράνης επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Μαρία Οικονομάκου επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Καλαμάτα Ξεκινάμε», Μανώλης Μάκαρης επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί πολίτες», Τόνια Κουζή επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Τόπος ζωής»).

Ειδικότερα, σημειώνουν: “Η επιλογή της Καλαμάτας ως μίας από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις στην Ευρώπη έως το 2030, είναι μία σημαντική ευκαιρία και πρόκληση που διανοίγεται ώστε η πόλη μας να γίνει μία πρότυπη πόλη και να επισφραγίσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και προοπτική.

Η υποβολή της αίτησης ένταξης είχε την ομόθυμη στήριξη των παρατάξεών μας από την πρώτη στιγμή που υπερψήφισαν τις σχετικές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα αιρετά όργανα του Δήμου και συμμετείχαν καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη διαβούλευση και στα θεματικά εργαστήρια που προηγήθηκαν.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε και πλήθος συνδημοτών μας (εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες και ενεργοί πολίτες) που με τη συμμετοχή τους, τις ιδέες και τις προτάσεις τους βοήθησαν στη σύνταξη ενός πλήρους και απαιτητικού φακέλου, που έτυχε θετικής αξιολόγησης και είχε ως τελική έκβαση την ένταξη της πόλης μας στο σημαντικό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Η πόλη πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση, που αν αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα, μέθοδο, συνέργειες και υπευθυνότητα θα επιτύχει στο προσεχές μέλλον να αποκτήσει σύγχρονες και ενεργειακά αποδεκτές υποδομές, καθαρό περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών.

Είναι ώρα ευθύνης και δράσης για όλους μας. Οι παρατάξεις μας και όλοι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι τώρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στο δύσκολο έργο που θ’ ακολουθήσει και θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο μαζί με τους συνδημότες μας στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου”.

Π. Λύρας, Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα. Η δήλωσή του έχει ως εξής: “Ο Δήμος Καλαμάτας επελέγη ανάμεσα σε 377 πόλεις από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποτελέσουν πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2050. Η χαρά μας μεγάλη και τα συγχαρητήρια πολλά! Σε όλους όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία, την πίστεψαν και τη στήριξαν ώστε ή αίτηση υποβολής για τη συγκρότηση πιλοτικού δικτύου των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 από και προς τους πολίτες» να γίνει το νέο όραμα της πόλης μας.

Στο δήμαρχό μας, στους συνεργάτες και τα στελέχη του Δήμου, στις δημοτικές παρατάξεις για την ομοφωνία τους και κυρίως στους εθελοντές της πόλης, ειδικούς και μη, για το παράδειγμα συνεννόησης και την ολοκλήρωση της αίτησης.

Αποτελεί όρο επιβίωσής μας η Καλαμάτα να βάλει την πυξίδα να κοιτάζει τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Για την Κοινότητα Καλαμάτας, που γεωγραφικά κυρίως αφορά στο εν λόγω πρόγραμμα, αποτελεί και ένα συμβόλαιο τιμής με τους νέους ανθρώπους. Να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που θέλει τη διοίκηση απρόσωπη και μακριά από το παρόν και μέλλον των κατοίκων, των επισκεπτών μας και του περιβάλλοντος. Να συνδεθεί το σύνολο των θεσμών της πόλης μας γύρω από το κοινό όραμα και με ισότιμο πλαίσιο όλοι να ανταποκριθούμε στη μεγάλη και ιστορική πρόκληση.

Ως πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, της θεσμικής οντότητας που σημαίνει η συνύπαρξη για το κοινό καλό, αντιλαμβάνομαι τη νέα σελίδα της Καλαμάτας και με κάθε τρόπο οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να θέσουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή και το «εμείς» να προηγείται του «εγώ».

Δεν αφορά μόνο στη Δημοτική Αρχή και τη διάρκεια της θητείας των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου αυτή η προσπάθεια. Μας υπερβαίνει και έχει ορίζοντα πάνω και πέρα από τις όποιες επιδιώξεις του καθενός. Για να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο η συνεργασία των φορέων, η σύμπραξη της κοινωνίας, η δράση στην καθημερινότητα, η οριζόντια προσέγγιση και διερεύνηση για το τι μπορεί ο καθένας και όλοι μαζί να κάνουμε είναι εκ των ουκ άνευ.

Καλώ όσους έχουν την ευθύνη των κοινών της πόλης μας να γεφυρώσουν και να γεφυρωθούν, να προωθήσουμε ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο, πολίτες αισιόδοξους και να κάνουμε την Καλαμάτα καλύτερη!”

Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Καθοριστικό βήμα προόδου για την Καλαμάτα θεωρεί και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας χαιρετίζει την ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030» και συγχαίρει το δήμαρχο Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο και, φυσικά, όλα τα στελέχη του Δήμου, τους φορείς και τους πολίτες που εργάστηκαν για αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ευκαιρία για το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, να μετατραπεί σε κοιτίδα καινοτομίας και πρωτοπορίας, με παρεμβάσεις και επενδύσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας που θα αναβαθμίσουν τη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία του τόπου μας και το περιβάλλον.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές θα πρέπει να εφαρμόσουμε πρακτικές που θα κάνουν τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες και ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και βιώσιμες, απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.

Και προς τούτο επιβάλλεται να βοηθήσουμε και να κατευθύνουμε και τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να εφαρμόσει νέα επιχειρηματικά και ενεργειακά μοντέλα, με στόχευση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξή της και τη συντήρηση των θέσεων εργασίας. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή της θα επιτευχθούν οι προσδοκώμενες βελτιώσεις στην καθημερινότητα μας και θα θωρακιστεί ο τόπος μας στις προσκλήσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης