Άγνωστα Κάστρα της Πελοποννήσου: Κάστρο Καπετανάκη -Ένα καταφύγιο των οπλαρχηγών

Άγνωστα Κάστρα της Πελοποννήσου: Κάστρο Καπετανάκη -Ένα καταφύγιο των οπλαρχηγών

Η εφημερίδα “Καθημερινή” αποδεικνύει τακτικά ότι αγαπάει την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία ειδικότερα. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Όλγας Χαραμή παρουσιάζονται από την εφημερίδα τρία άγνωστα κάστρα της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών κι εκείνο του Καπετανάκη. Τα δύο άλλα είναι στην Αργολίδα – το κάστρο Λάρισα και  στην Ηλεία – το κάστρο Κλεμούτσι.

Σε ό,τι αφορά στο “δικό” μας κάστρο, αναφέρει: «Το Κάστρο Καπετανάκη που διατηρείται σε καλή κατάσταση στον οικισμό της Χαραυγής, είναι ένα ιδιωτικό κάστρο, ένα φρουριακό συγκρότημα από εκείνα που συνήθιζαν να κτίζουν οι ισχυρές οικογένειες της Μάνης.

Ο Γεωργάκης Καπετανάκης ήταν ένας από τους 14 “καπετάνιους” της, και το όμορφο συγκρότημα των τελών του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και ιδιοσυγκρασίας.

Εντούτοις, έμελλε να παίξει και έναν πιο σημαίνοντα ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, αφού μέσα στα τείχη του βρήκαν καταφύγιο οι καπεταναίοι που πρωτοστάτησαν εναντίον του Ιμπραήμ, ο οποίος κατέλαβε την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές το Μάιο του 1825.

Ένα χρόνο αργότερα, στην περίφημη μάχη της Βέργας, το μικρό αυτό κάστρο έκρυβε πολεμοφόδια και οπλαρχηγούς, ενώ και οι ίδιοι οι Καπετανάκηδες πολέμησαν στις πρώτες γραμμές του Αγώνα.

Σαν σπίτι – φρούριο διαθέτει οχυρωματικό τείχος με αμυντικό κυκλικό πύργο, το κυρίως πυργόσπιτο, εκκλησία και διάφορα βοηθητικά κτίρια. Αρχιμάστοράς του ήταν ο Νικήτας Μανδραπήλιος.

Παρατηρήστε το τείχος με τις επάλξεις και τις αλλεπάλληλες πολεμίστρες και τα περίφημα “κλουβιά” – ανάποδους κώνους σαν σφηκοφωλιές, που προεξέχουν στην τοιχοδομία για να δίνουν ελευθερία κινήσεων και έχουν μικρές οπές για τα όπλα. Είναι ελεύθερα επισκέψιμο, χωρίς εισιτήριο και ωράριο».

Α.Π.