Χωρίς Πολεοδομική εξυπηρέτηση οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας

Χωρίς Πολεοδομική εξυπηρέτηση οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας

Έληξε νομοθετικά η δυνατότητα που υπήρχε από ΥΔΟΜ Καλαμάτας

Χωρίς πολεοδομική εξυπηρέτηση έχουν μείνει αυτό το μήνα οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, καθώς είναι οι μόνοι στη Μεσσηνία που δεν έχουν δική τους ΥΔΟΜ, μετά τη λήξη, τέλος Μαΐου, της προθεσμίας διοικητικής υποστήριξής τους από τις υπάρχουσες ΥΔΟΜ.

Οι δύο αυτοί Δήμοι της Μεσσηνίας εξυπηρετούνται από την ΥΔΟΜ του Δήμου Καλαμάτας, η οποία πλέον δεν μπορεί να το κάνει, αν δε δοθεί η ανάλογη παράταση, όπως γίνεται τα τελευταία 11 χρόνια! Οι υπόλοιποι Δήμοι της Μεσσηνίας, έστω και υποτυπωδώς, έχουν δημιουργήσει δικές τους ΥΔΟΜ και εξυπηρετούνται.

Παγώνει η δραστηριότητα
Μετά τις 31 Μαΐου τα γκισέ στην Πολεοδομία Καλαμάτας έχουν κλείσει για την εξυπηρέτηση των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα των δύο αυτών περιοχών, με τη Μάνη να είναι και εξόχως τουριστική.

Αναγκαστικά, η ΥΔΟΜ Καλαμάτας έχει σταματήσει να εξυπηρετεί υποθέσεις διοικητικής υποστήριξης των άλλων Δήμων, αφού πλέον δεν τους καλύπτει ο νόμος, καθώς η προθεσμία για αυτή την υποχρέωσή τους έληξε.

Αναδιάρθρωση ΥΔΟΜ
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «ecopress», καθώς το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν και μεγάλοι Δήμοι της χώρας, στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αντιμετώπιση του νομοθετικού κενού που έχει δημιουργηθεί να διευθετηθεί με μία νέα παράταση, η οποία όμως θα συνοδεύεται από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, στην κατεύθυνση των συνενώσεων.

Η διάρκεια της νέας παράτασης θα συνδέεται ευθέως με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των ΥΔΟΜ, προϋπόθεση για την εφαρμογή του οποίου είναι η στοιχειώδης στελέχωση των ΥΔΟΜ με νέες προσλήψεις, οπότε εκτιμάται ότι το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση της νομοθετικής υποχρέωσης, που έχει θεσπιστεί από το 2010 και προβλέπει όλοι οι Δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αρμοδιότητες που τους έχουν εκχωρηθεί, στην ουσία παίρνει άλλη τροπή.

Πάντως, το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του ΤΕΕ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Της Βίκυς Βετουλάκη