Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό στη Μεσσηνία

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό στη Μεσσηνία

Έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους και εκμετάλλευση

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, τώρα που τα κρούσματα πάλι αυξάνονται, ζητά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, κάνοντας λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις  του τουρισμού στην περιοχή μας.

Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι εργοδότες εκμεταλλεύονται προσωπικό με επιπλέον ώρες εργασίας και ελάχιστη αμοιβή.

«Σερβίρουν κορωνοϊό»
Αρχικά, το Συνδικάτο αναφέρεται στην αύξηση των κρουσμάτων και σημειώνει: «Αφού άνοιξαν με πρωτόκολλα ραμμένα στις ανάγκες των ξενοδόχων ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις τους και η κερδοφορία, τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζομένους. Αυτοί που 2 χρόνια δεν πήραν ούτε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ακόμα και η διαδικασία των test πληρωνόταν από την τσέπη των εργαζομένων, τώρα κουνάνε το δάκτυλο. Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία των εργαζομένων και των πελατών, αλλά μόνο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους για να βγάλουν κέρδη, ακόμα και αν “σερβίρουν κορωνοϊό». Ξενοδόχοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό και την εστίαση θησαυρίζουν εδώ και δεκαετίες, ξεζουμίζοντας εμάς τους εργαζομένους μέχρι εκεί που δεν παίρνει».

Ιδιαίτερα σημειώνουν ότι παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. «Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες, της μεγάλης ακρίβειας, σε ρεύμα, καύσιμα και όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και των ανταγωνισμών τους, οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας. Κι ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται να προκαταβάλλουν τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο, αρκετά ξενοδοχεία λόγω ακυρώσεων μας φορτώνουν τώρα με άδειες για να “ξεκουραστούμε”, και όταν θα έρθει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης, να δουλεύουμε 7 στα 7, 10 και 12 ώρες, προκειμένου να βγάλουμε όλη τη δουλειά και η εργοδοσία να μη χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Αιτήματα
Τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού της Μεσσηνίας είναι:

-Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζομένους

-Κανείς εργαζόμενος να μην πληρώνει τα rapid test. Όλοι να μπορούν να κάνουν δωρεάν test με ευθύνη του κράτους και των επιχειρήσεων

-Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αύξηση της ΣΣΕ στα 825 ευρώ 

-Άμεση πρόσληψη προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές θέσεις

-Να μην ξεπερνάμε το νόμιμο ωράριο χωρίς διαλείμματα

-Να πληρωνόμαστε τις νόμιμες προσαυξήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής, της αργίας, των νυχτερινών, των υπερωριών, και της προϋπηρεσίας

-Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής απασχόλησης

-Κάτω τα χέρια από το επίδομα αδείας

-Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «Το κόστος της πανδημίας πληρώθηκε και αυτό από τους εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με ψίχουλα από τα επιδόματα που η κυβέρνηση έδινε με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια ώρα μοίραζε εκατομμύρια από το υστέρημα των φορολογουμένων σε μεγάλους τουριστικούς ομίλους για να μη βγει δεκάρα από τα παραγεμισμένα σεντούκια τους.

Στην περίοδο που διανύουμε, με τις προβλέψεις για μεγάλη άνοδο της τουριστικής κίνησης, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι εφαρμόζουν ξανά την ίδια συνταγή που καταδικάζει τους εργαζομένους στη φτώχεια και την ανέχεια. Οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν με το μισό προσωπικό από το 2012 να βγει η δουλειά του νέου τουριστικού κύματος αφίξεων τετραπλάσιας έντασης από τότε».
Β.Β.