“Δρόμοι της ελιάς”: Ολοκληρώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός για την ελιά Καλαμών

“Δρόμοι της ελιάς”: Ολοκληρώθηκε ο μαθητικός  διαγωνισμός για την ελιά Καλαμών

Ολοκληρώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με θέμα «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;».

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν, να ερευνήσουν, να μελετήσουν, να δημιουργήσουν και να εξοικειωθούν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, εμβληματικό προϊόν της περιοχής τους και όχημα για να αναδειχθεί η Καλαμάτα ως Γαστρονομικός Προορισμός. Επίσης, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των νέων για τη σημασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών, των δυνατοτήτων και του ρόλου της στην ανάπτυξη της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, ως προϊόντος-οχήματος γαστρονομικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο διαγωνισμός για τους μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία) είχε τα παρακάτω θέματα: Το παραμύθι της μικρής ελιάς: δημιουργία ενός ομαδικού παραμυθιού με επίκεντρο την ελιά Καλαμών και την πορεία της από το δέντρο στο οικογενειακό τραπέζι. Ή Έλα, ελιά μου, να σε φάω: Ζωγραφιές με επίκεντρο την Ελιά Καλαμών στη ζωή και στο τραπέζι μας.

Για δε τους μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια & Λύκεια) απάντηση στο ερώτημα εάν «η Καλαμάτα μπορεί γίνει γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών – Ιδέες και καλές πρακτικές από το Διεθνές Περιβάλλον, τρόποι προβολής της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και της Καλαμάτας ως γαστρονομικού προορισμού – Προτάσεις, ιδέες & καλές πρακτικές από το Διεθνές Περιβάλλον».

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 6 σχολικές μονάδες και σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η επιστημονική επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αποφάσισε και ανακηρύσσει νικητές από την κάθε κατηγορία ως εξής:

1. Για τα Δημοτικά Σχολεία: 1ος νικητής το 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, για την ουσιαστική, με απλό και αισθητικό τρόπο απόδοση του νοήματος της ελιάς

2. Για τα Γυμνάσια – Λύκεια: 1ος νικητής το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας για τη ζωντανή και επικοινωνιακή απόδοση μέσω της εικόνας.

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα προσκληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό (εκπαιδευτικοί και μαθητές), για να παραλάβουν τα βραβεία, τους επαίνους και τα δώρα της ελιάς, όπως και να συμμετέχουν σε σεμινάριο που θα διοργανώσει προς τιμήν τους ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με θέμα: «Τα οφέλη στη βιώσιμη ανάπτυξη από τις πολιτισμικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης», στο τέλος του οποίου θα τους δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Επίσης, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – διαγωνισμών για την παγκόσμια γιορτή της ελιάς στις 26 Νοεμβρίου.