Δύο μεσσηνιακά ανάμεσα στα 80 καλύτερα εστιατόρια της χώρας

Δύο μεσσηνιακά ανάμεσα στα 80 καλύτερα εστιατόρια της χώρας

Χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες και μαγειρεύουν με μεράκι ποιοτικά και νόστιμα. Ογδόντα εστιατόρια σε όλη τη χώρα έχουν βάλει τον πήχη, γεύσης και ποιότητας, πολύ ψηλά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιστοσελίδα iefimerida, στο διαγωνισμό που έγινε από το περιοδικό “Αθηνόραμα”, το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εστιατόρια που ξέρουν να… δοκιμάζουν τους γευστικούς κάλυκες των πελατών τους με ιδιαίτερη επιτυχία. Μεταξύ αυτών και τα εστιατόρια: Anama (Γιάλοβα Μεσσηνίας), ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20 new entry και Kooc Taverna Secrets (Ξενοδοχείο «Costa Navarino», Πύλος Μεσσηνίας), ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20.

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το «Αθηνόραμα», στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας παράλληλα το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν συνολικά 80 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Θράκη, τα οποία συγκέντρωσαν -από τη γευσιγνωστική επιτροπή του «Αθηνοράματος» και του Alpha Guide- βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Πώς η ομάδα καταλήγει

στα καλύτερα εστιατόρια

Οι γευσιγνώστες του «Αθηνοράματος» γύρισαν και φέτος όλη την επικράτεια, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν εκατοντάδες εστιατόρια και χιλιάδες πιάτα. Μάλιστα, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού, αποδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου άνοιξη της ελληνικής κουζίνας.

Masters of ceremony της ξεχωριστής βραδιάς ήταν οι Άκης Σακελαρίου και Μάξιμος Μουμούρης, που, με θεατρική άνεση και κοφτερές ατάκες, υπογράμμισαν την αξία της ελληνικής κουζίνας ως μιας από τις σημαντικότερες πτυχές της πολιτισμικής μας ταυτότητας και εξήραν τα εστιατόρια που την υπηρετούν με υψηλή ποιότητα και έμπνευση.

Το concept του δείπνου που ολοκλήρωσε τις βραβεύσεις συντονίστηκε αυτήν τη χρονιά με το μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της απειλής ότι στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια. Το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης.

«Στις 14 Σεπτεμβρίου το 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν», υπενθύμισαν στους παρευρισκόμενους οι παρουσιαστές της βραδιάς, τονίζοντας ότι την ώρα που 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από το ψάρι διατροφικά και οικονομικά, ολόκληρα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή, τα ψάρια-εισβολείς, αλλά και τις κακές πρακτικές καταναλωτών και εστιατόρων.

«Το να τρώμε γόνο είναι περιβαλλοντικό έγκλημα» υπογράμμισαν, ενώ ατάκες όπως το «δώστε τόπο στα λιανόψαρα», το «ποτέ κολιό τον Αύγουστο», «αφήστε το γόνο να γίνει γονιός», γιατί… «το μέγεθος μετράει», αλλά και το «τσακίζουμε το λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά», έγιναν τα συνθήματα της βραδιάς. Συνθήματα που «πρέπει να κάνουμε βιώματα, αν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα: τη διαπίστωση ότι η θάλασσα δεν είναι πια, δυστυχώς, η ανεξάντλητη πηγή τροφής, όπως θεωρούσαμε επί αιώνες».