«Επαίτες» οι δασικές υπηρεσίες για να θωρακίσουν τα δάση μας

«Επαίτες» οι δασικές υπηρεσίες  για να θωρακίσουν τα δάση μας

Τους ζητούν με 32.000 ευρώ να συντηρήσουν 500 χλμ. δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στη Μεσσηνία

Με χρηματοδοτήσεις «ψίχουλα» και προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα καλούνται για άλλη μια χρονιά οι δασικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας να συντηρήσουν το οδικό δίκτυο και τις αντιπυρικές ζώνες όλου του δασικού συμπλέγματος του νομού.

Όπως είπε χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, τα χρήματα που διατέθηκαν φέτος για το σκοπό αυτό, αλλά και την εκτέλεση έργων, είναι το «αστρονομικό» ποσό των 19.000 ευρώ στο Δασαρχείο Καλαμάτας για συντήρηση 350 χλμ. δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών και το «ιλιγγιώδες» ποσό των 13.000 ευρώ στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για συντήρηση 150 χλμ.

Οι δε μελέτες που έχουν συνταχθεί και εγκριθεί για απαραίτητα δασικά έργα (χωρίς να έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση) είναι ύψους 120.000 ευρώ για την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας και 70.000 ευρώ για την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.

Οι Δήμοι παίρνουν περισσότερα

Ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι τα ποσά που διατέθηκαν είναι πολύ μικρά για να καλύψουν τη συντήρηση όλου αυτού του δικτύου. «Ακόμα κι αυτά τα μικρά ποσά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και δουλεύουν δύο μηχανήματα στον Ταΰγετο, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινούν άλλα τρία στην Κυπαρισσία. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι οι δασικοί δρόμοι που κατασκευάσθηκαν σε Δήμους από την υπηρεσία μας όταν είχαμε δυνατότητες και προσωπικό. Είναι μικροί δρόμοι, μέσα στο οδικό δίκτυο των Δήμων. Αυτοί οι δρόμοι δεν μπορούν να συντηρηθούν από τη δασική υπηρεσία και, μάλιστα, με αυτά τα ποσά.

Ελπίζουμε να λειτουργήσει και φέτος η απόφαση η οποία κατανέμει στους Δήμους ποσά για την αντιπυρική προστασία, τα οποία προορίζονται και για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου. Μάλιστα, τα εν λόγω ποσά είναι πολλαπλάσια από αυτά που δίνονται στη Δασική Υπηρεσία», υπογράμμισε ο διευθυντής Δασών.

Βοήθεια από περιφέρεια

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, σημείωσε ότι αυτή δεν έχει υποχρέωση να χρηματοδοτεί τις δασικές υπηρεσίες ούτε να εξασφαλίζει χρηματοδοτικούς πόρους για την εκτέλεση κάποιων έργων.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο δρόμο Σταυρωτό Δενδρί – Νιοχώρι, που ενώνει τρεις νομούς, τονίζοντας ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει δυνατότητα ούτε να συντάξει μελέτη ούτε να τη χρηματοδοτήσει, καθώς πρόκειται για  μεγάλα ποσά.

«Το έργο φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς, λοιπόν, να έχει υποχρέωση η Περιφέρεια, επειδή όμως πρέπει να λειτουργεί ενιαία το σύστημα, σωστά χρηματοδοτείται το έργο από το πρόγραμμά της. Πέραν αυτού, ακόμη και για τη συντήρηση του υπολοίπου δασικού οδικού δικτύου, προκειμένου να καλύψουμε το έλλειμμα της χρηματοδότησης, η Περιφέρεια κάθε χρόνο συνδράμει. Ήδη υπάρχει συμφωνία για δύο ή τρία μηχανήματα να μεταβούν στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και στο δάσος Βασιλικής, για να μπορέσουν να φέρουν το δίκτυο σε μία κατάσταση ώστε σε οποιοδήποτε περιστατικό πυρκαγιάς να διευκολύνεται η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία να επέμβει».

Της Βίκυς Βετουλάκη