Η Διεπαγγελματική Ελιάς μιλά για μπλόκο στις εξαγωγές Καλαμών

Η Διεπαγγελματική Ελιάς μιλά για μπλόκο στις εξαγωγές Καλαμών

Λόγω της απόφασης ΣτΕ, ζητώντας μέτρα

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις ανάμεσα στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αναζήτηση μιας λύσης στο ζήτημα που προέκυψε στην αγορά Καλαμών έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το όνομα της ποικιλίας.

Έτσι, με τη συμμετοχή συνεταιρισμών που διαθέτουν μεγάλο εκτόπισμα στην παραγωγή της ποικιλίας, εκπροσώπων της μεταποίησης, αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πρώτη συνάντηση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΑΤ και συντελεστών του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς έγινε κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Τρίτη 28 Ιουνίου, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα agronews.gr.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΟΕΠΕΛ, το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο ο χρόνος τρέχει εις βάρος της παραγωγής και της εμπορικής δυναμικής του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, με άλλη ανακοίνωση, η Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς έβαζε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή ροή των εξαγωγών ελιάς Καλαμών υπό την ομπρέλα του Kalamata Olives και ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του, ώστε να διασφαλιστεί η «ουδ’ επί στιγμήν απαγόρευση εξαγωγών».

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, που συμμετέσχε στη συνάντηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών. Κινδυνεύουν 73.000 τόνοι ελιάς αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως γνωρίζετε, οι ελιές είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά με γνώμονα τη στήριξη του εθνικού προϊόντος, των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά πάνω από όλα του εθνικού συμφέροντος.

Αυτό που επισημάναμε στον υπουργό είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα με το ΠΟΠ. Όμως, όλο αυτό το διάστημα που θα γίνονται οι συζητήσεις κινδυνεύουν οι εξαγωγές. Και μιλάμε ότι αν προσθέσουμε στις παραπάνω ποσότητες και τη νέα σοδειά, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος.

Η υπουργική απόφαση Αποστόλου θα μπορέσει να αντικατασταθεί από μια άλλη υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένη και να καλύψει τα κενά που αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρώτη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και του αναφέραμε τις απόψεις μας για το πρόβλημα».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν: Ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Δυτ. Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γ. Παναρίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θ. Κυρίτσης, το Επιμελητήριο Ηλείας (εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας), το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγ. Κωνσταντίνου Λοκρίδας, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιβανάτων Φθιώτιδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγρινίου «Ένωση Αγρινίου»,  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αρχαία Ωλένεια» Αιτωλοακαρνανίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου Λακωνίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Η Ένωση», το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΕΜΕΤΕ με εκπροσώπους μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των παραπάνω οργανώσεων και φορέων.