«Ουσιαστική η συνάντηση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

«Ουσιαστική η συνάντηση  για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αποτέλεσε, όπως είναι γνωστό, το αντικείμενο της προχθεσινής συνάντησης στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά αυτοδιοικητικών, αγροτικών και συνεταιριστικών παραγόντων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, στην οποία συμμετέσχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Ουσιαστική” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης την προχθεσινή σύσκεψη -στην οποία μετείχε επίσης και η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου- επισημαίνοντας: “Μεταφέραμε στον υπουργό πως η απόφαση του ΣτΕ είναι σωστή και αποτελεί ευκαιρία ώστε να τακτοποιηθεί ένα θέμα που πάνω από δέκα χρόνια πλήττει το προϊόν. Ακόμα, του γνωστοποιήσαμε τις κοινές εκ μέρους όλων των φορέων -και της Λακωνίας και της Μεσσηνίας- θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πλέον, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι έκδοση απόφασης από τον υπουργό -η οποία θα έχει και πολιτική διάσταση βεβαίως-, κι ακόμα αγώνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος, ενώ τονίσαμε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την επέκταση της ΠΟΠ και σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία, χωρίς να “ξεχειλώσει” όμως και με βάση τις κοινές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Οι εν λόγω περιοχές, εξάλλου, παράγουν πάνω από το 1/3 της ποσότητας ελιάς Καλαμάτας στην Ελλάδα”.

Ο υπουργός από την πλευρά του, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αναγνώρισε ότι είναι πολύ θετικές οι θέσεις που του μεταφέρθηκαν κατά τη συνάντηση και δήλωσε ότι συλλέγει απόψεις συνεχίζοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις, ενώ  άμεσα θα επιδιώξει να έχει και τις θέσεις επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καταλήξει.

Όπως δήλωσε δε, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν επιτύχει να είναι ο υπουργός που θα λύσει προς τη δίκαιη κατεύθυνση ένα πράγματι υπαρκτό πρόβλημα, έτσι ώστε να συμβάλλει στην προστασία του σημαντικού αυτού προϊόντος.