Συνεχίζονται τα τουρκικά προκλητικά δημοσιεύματα – Η θέση της Ελλάδας

Συνεχίζονται τα τουρκικά προκλητικά δημοσιεύματα – Η θέση της Ελλάδας

Με αργό και συστηματικό τρόπο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιστά στη γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, συμμετέχουν στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός αφηγήματος εναντίον της Ελλάδας, στοχεύοντας ξεκάθαρα στα νησιά του Αιγαίου.

Κρίσιμη καμπή, στην αλλαγή στάσης των τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών δικτύων, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μέχρι εκείνη την ημέρα υπήρχαν αναφορές στην Ελλάδα, κυρίως όμως για κάποια από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, όπως και για την αυξανόμενη παρουσία των βάσεων των ΗΠΑ, δίχως να γίνονται βασικά θέματα των δελτίων ή πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσαν στην Αγκυρα ένα ισχυρό σοκ. Η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έφτασε στο σημείο να μετρήσει πόσες φορές χειροκροτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφέροντας σε τίτλο «σε ομιλία 42 λεπτών τον χειροκρότησαν 37 φορές».

Αυτό όμως που εξόργισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αυτόματα οδήγησε και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με την Ελλάδα, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα F-16 τα οποία θέλει να αγοράσει η Τουρκία. «Ο Μητσοτάκης με έμμεσο τρόπο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη δώσουν F-16 στην Τουρκία», έγραψε η εφημερίδα Hurriyet. Aκολούθησε η δήλωση του κ. Ερντογάν με την οποία ανήγγειλε πως κόβει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk, Ηaber Turk, Haber Global, Α Haber υπάρχει συστηματική προβολή θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις. Και εδώ σε βασικό θέμα συζήτησης αναδεικνύεται η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η κρατική τηλεόραση TRT Haber μετέδωσε ρεπορτάζ το οποίο υποστήριζε πως τα νησιά θα πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.

Η Milliyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε «προκλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου Εγκολφόπουλου σε τηλεοπτικό του κανάλι ο οποίος είπε: «Αν ρίξουμε τρεις πυραύλους από τη Λάρισα, θα χτυπήσουμε τις γέφυρες στον Βόσπορο».

«Ο απόστρατος αντιναύαρχος Γιάννης Εγολφόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το τραύμα της «κρίσης Καρντάκ (Ίμια)» του 1996 στο Αιγαίο, είπε ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Εγκολφόπουλος, που ήταν κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου «Αδρίας» στο Αιγαίο κατά την κρίση των Ιμίων, συμμετείχε στο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης Mega, «Τα αεροπλάνα Rafale εκτοξεύουν τρεις πυραύλους Scalp από τη Λάρισα, θα χτυπήσουν τις γέφυρες στο Βόσπορο. Μετά λέμε στους Τούρκους, «Έλα, ας μιλήσουμε», είπε.

Ο απόστρατος ναύαρχος, κατά άρθρο, υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός ήταν «πολύ αδύναμος», και ότι σε περίπτωση καυτής σύγκρουσης, τα τουρκικά SİHA θα έμεναν σαν «ψίχουλα ψωμιού». Ο Γιάννης Εγολφόπουλος, ο οποίος συνέχισε την προκλητική του ρητορική στην εκπομπή του “Open TV” αργότερα, είπε: “Από το 2019 έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για τον Ελληνικό Στρατό. Τώρα έχουμε την υπεροχή των όπλων. Δεν φοβόμαστε τους Τούρκους. Μακάρι να κάνουν το πρώτο βήμα», είπε.

Είπε επίσης -κατά την εφημερίδα- η Τουρκία δεν θα μπορούσε να απειλήσει την Ελλάδα σήμερα εάν η κυβέρνηση είχε διατάξει «πυρ» κατά την κρίση του Καρντάκ το 1996.

Ενα άλλο γεγονός, το οποίο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια. Εκεί εντάθηκε η συζήτηση για το καθεστώς των νησιών, για τον τρόπο που παραχωρήθηκαν πριν από 100 ή 70 χρόνια σε Ελλάδα και Ιταλία. Τηλεοπτικά δίκτυα επιχείρησαν να πλησιάσουν την Ψέριμο υποστηρίζοντας πως είναι νησί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση ότι οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Νίκου Δένδια σε όσα έχουν αναφέρει οι Τούρκοι αξιωματούχοι είτε δεν μεταδίδονται καθόλου είτε δημοσιεύονται σε πολύ μικρή έκταση.

«Η Τουρκία δεν παραιτείται από τα δικαιώματά της»

Η Αγκυρα απειλεί πως θα περάσει στην επόμενη φάση των διεκδικήσεών της για τα ελληνικά νησιά, κι αυτό έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί». Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Efes δήλωσε ότι «καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, που είναι σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια άσκησης που προέβλεπε και σενάρια απόβασης σε ακτές. Εμπειροι αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στη δήλωση Ερντογάν για «τα δικαιώματα που δίνουν οι Συνθήκες», εκτιμώντας ότι μπορεί να ερμηνευτεί και ως χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της χώρας. Στην Τουρκία, πολλές φορές έχουν εκφραστεί οι απόψεις πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι απειλή.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας είναι σε επίπεδο δίχως προηγούμενο σχετικά με το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών και θεωρούν πως θα ακολουθήσει κλιμάκωση των διεκδικήσεων της Αγκυρας σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο σε διπλωματικό. Οπως τονίζουν, αυτό θα συμβεί για λόγους στρατηγικής έτσι ώστε «να αποδειχθεί πως οι ξένες δυνάμεις στις οποίες βασίζεται η Ελλάδα δεν θα σπεύσουν να τη βοηθήσουν», αλλά δεν αποκλείουν και πολλά ακραία σενάρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Αυτά τα σενάρια, λένε έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, θα μπορούσαν να εισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος και στην ενίσχυση των ποσοστών της κυβερνητικής συμμαχίας ΑKP-ΜΗP.

Κάποιοι υπενθυμίζουν όσα είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας της Τανσού Τσιλέρ και τη στάση που είχε τηρήσει το 1996 στο ζήτημα των Ιμίων και για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Και σήμερα η κ. Τσιλέρ έχει ξεκινήσει την πολιτική της επανεμφάνιση στην Τουρκία, έχοντας τη στήριξη του κ. Ερντογάν.

Η θέση της Αθήνας

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και δεν απαντά στις λεκτικές προκλήσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα, για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους.

Άλλωστε η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «ραπίσματα» από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη στιγμή που η ελληνική πλευρά προτάσσει το διεθνές δίκαιο, την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα δηλώνει σε όλους τους τόνους έτοιμη να αναχαιτίσει για μια ακόμα φορά ανιστόρητες αξιώσεις και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Άγκυρας, χωρίς να παίξει το παιχνίδι της έντασης που επιθυμεί η Τουρκία.

με πληροφορίες από ertnews.gr και kathimerini.gr