Τα προϊόντα της Τριφυλίας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα

Τα προϊόντα της Τριφυλίας  κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα

Έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς ΥΠΑΑΤ για αγρότες γης

Μετά το αδιέξοδο με τις εκρηκτικές αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές που απειλούν τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, ένα ακόμη πρόβλημα ήρθε να προστεθεί, το οποίο επίσης παρακολουθεί αμέριμνη η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να το επιλύσει. Ο λόγος για το πρόβλημα εύρεσης εργατικών χεριών για τον αγροτικό κλάδο, όπως και για τον κλάδο της μεταποίησης, το οποίο απειλεί να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική παραγωγή, να υποβαθμίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και, φυσικά, να μειώσει κι άλλο το ήδη χαμηλό αγροτικό εισόδημα.

Όπως καταγγέλλουν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι, αιτία για την έλλειψη αυτή είναι η τελευταία τροποποίηση του Ν. 4915/2022 (άρθρα 94,95,96), σύμφωνα με την οποία δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες, με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Να εξετάσει “άμεσα και προσεκτικά το νομικό πλαίσιο που αφορά στη νομιμοποίηση της παραμονής και το χρόνο αυτής αναφορικά με τους εργάτες γης” ζητεί με έγγραφό του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται στα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επίσης στους βουλευτές Μεσσηνίας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, υποστηρίζει τα εξής: «Ως κλάδος βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σωρευτικά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της πανδημίας και τελευταία του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά, όπως γνωρίζετε κι εσείς, έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη καθιστώντας μας μη βιώσιμους.

Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες και με πολύ αγώνα, όμως, καταφέραμε να παράξουμε προϊόντα ποιοτικά, όπως και πριν, τροφοδοτώντας επαρκώς την αγορά. Η περιοχή μας (Τριφυλία) είναι υψηλής παραγωγικότητας με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα (ελαιοκομία, αμπελουργία, θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και άλλα).

Αυτή τη στιγμή, κυριολεκτώντας, τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία-Ισπανία).

Αυτό συμβαίνει λόγω της τελευταίας νομικής εξέλιξης που αφορά στη νομιμοποίησή τους, με την τροποποίηση του Ν.4915/2022, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργάτες γης να παραμένουν στη χώρα μόνο για 90 ημέρες, με απόλυτα ανώτατο όριο τους εννέα (9) μήνες. Μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου, θα πρέπει σύμφωνα με την ανωτέρω τροποποίηση να απομακρυνθούν από τη χώρα οριστικά.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί στους εργάτες, αλλά και σε εμάς, μια ανασφάλεια. Για μεν τους εργάτες το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό και οικονομικά ασύμφορο (να φύγουν και να ξαναέρθουν), για δε τους παραγωγούς είναι καταστροφικό γιατί το διάστημα αυτό (90 ημερών) είναι απαραίτητο για την εκπαίδευσή τους, κι αφού εκπαιδευτούν πρέπει να φύγουν και οι καλλιέργειες μένουν εργατικά ακάλυπτες.

Επίσης, η μικρή προσφορά εργατών έχει εκτινάξει το κόστος εργασίας (μεροκάματα) σε αύξηση τουλάχιστον 40%, το οποίο προστίθεται στο ήδη ξέφρενο κόστος παραγωγής που προαναφέραμε.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους, που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν σε μία επιστολή, σας παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα και προσεκτικά το νομικό πλαίσιο που αφορά στη νομιμοποίηση της παραμονής και το χρόνο αυτής, αναφορικά με τους εργάτες γης.

Η επισιτιστική κρίση λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων είναι προ των πυλών, και αφορά όλους μας. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποφύγουμε όσο εξαρτάται από εμάς. Η ύπαιθρος εκπέμπει SOS».

Α.Π.