Τιμήθηκε από την ΠτΔ για το έργο του ο Μιχάλης Κοσμόπουλος

Τιμήθηκε από την ΠτΔ για το έργο του ο Μιχάλης Κοσμόπουλος

Ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον πολιτισμό της Ίκλαινας

Τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που τιμούν με την προσφορά τους την Ελλάδα και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους, τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μέγαρο.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα παράσημα: του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Βασίλειο Θεοχαράκη, επιχειρηματία, ζωγράφο και πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μιζούρι- Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στους τομείς της Πολιτικής, της Επιστήμης και των Τεχνών, και τόνισε ότι η παρασημοφόρησή τους αποτελεί αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, καθώς αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους.

Αναφερόμενη στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, έκανε λόγο για ένα λαμπρό αρχαιολόγο, διακεκριμένο καθηγητή με διεθνή ακτινοβολία, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, και κυρίως εμπνευσμένο εκπαιδευτικό, που εργάστηκε φιλόπονα για τη διάδοση των ελληνικών σπουδών στη Βόρεια Αμερική.

«Από το Κέντρο για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, το μόνο πανεπιστημιακό κέντρο του Καναδά που ασχολείται με τη μελέτη της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας, ως το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, το οποίο δημιούργησε εκ του μηδενός και σήμερα έφτασε να έχει 300 φοιτητές, αστρονομικός αριθμός στη σημερινή εποχή που κατά κοινή ομολογία οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν σοβαρή κρίση» τόνισε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι ως «δάσκαλος με την πλέον ουσιαστική έννοια μύησε γενιές ξένων φοιτητών στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη του για τον πολιτισμό μας» και κατέληξε λέγοντας ότι είναι «ένας δεινός υπέρμαχος των ελληνικών υποθέσεων στο εξωτερικό, ένας Έλληνας που συντηρεί το δεσμό της ομογένειας με τη μακρινή πατρίδα και ενισχύει το φιλελληνισμό στη Βόρεια Αμερική».

Ο διακεκριμένος καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την τιμή που αισθάνομαι ότι δε μου αξίζει, με την έννοια ότι όλη μου τη ζωή υπηρετώ το πάθος που έχω για την Ελλάδα και με έχει κάνει ευτυχή.

Κι αυτό είναι πάνω από τις προσδοκίες μου, γι’ αυτό σας ευχαριστώ πολύ» είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι «το θεμέλιο της διδασκαλίας μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από το σήμερα, αλλά είναι τμήμα του ίδιου πολιτιστικού συνεχούς, είναι μια ζώσα πραγματικότητα» σημειώνοντας: «Κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στους φοιτητές μας και στο ευρύ κοινό».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο, δήλωσε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το πάθος για την Ελλάδα με συνοδεύει και θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη διάκριση».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πιο σημαντική του ανασκαφή, είχε αναφέρει αυτή στην Ίκλαινα, στην οποία ανέσκαψε ένα καινούργιο Μυκηναϊκό Ανάκτορο, κατά τα φαινόμενα εφάμιλλο του λεγομένου «Ανάκτορο του Νέστορος».

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην Ίκλαινα είναι η πρωιμότερη πινακίδα Γραμμικής Β γραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της υπάρχουσας εικόνας για τις καταβολές της γραφής αυτής και της γένεσης και εξέλιξης του θεσμού του κράτους και της γραφειοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα έχουν φέρει στο φως μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Ο λόγος για τον οποίο η Ίκλαινα είναι τόσο σημαντική είναι ότι οδηγεί σε αναθεώρηση της γνώσης μας για τα μυκηναϊκά κράτη, με πραγματικά απρόσμενα ευρήματα: Κυκλώπεια κτήρια, αναπτυγμένες αστικές δομές (πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες, σύστημα υδροδότησης, κεντρικό αποχετευτικό σύστημα), πινακίδα Γραμμικής Β, τοιχογραφίες εξαιρετικής αισθητικής κ.ά.

Με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τη μυκηναϊκή Ελλάδα, τέτοια ευρήματα βρίσκονται μόνο στα μεγάλα παλάτια (πχ Μυκήνες, Τίρυνθα, Θήβα, Πύλο). Τα ευρήματα της Ίκλαινας μας υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε τα υπάρχοντα στοιχεία από νέα οπτική γωνία».

Α.Π.