Β. Κοσμόπουλος: Αντιδημοκρατική η μη πρόσκληση των επικεφαλής στην επίσκεψη πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Β. Κοσμόπουλος: Αντιδημοκρατική η μη πρόσκληση των επικεφαλής στην επίσκεψη πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε παρέμβαση προέβη στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, με αφορμή την απάντηση του δημάρχου για τις αιτιάσεις των μειοψηφιών όσον αφορά στη μη πρόσκλησή τους στην επίσκεψη στο Δημαρχείο τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ειδικότερα, ο κ. Κοσμόπουλος επισήμανε: «Είναι η τρίτη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης. Κατά τις δύο προηγούμενες θητείες μου ο εκάστοτε δήμαρχος (ο κ. Γ. Κουτσούλης στην πρώτη και ο κ. Π. Νίκας στη δεύτερη), έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του και χωρίς να αισθάνεται ότι υποβαθμίζεται ο θεσμικός του ρόλος, καλούσε πάντοτε στο Δημαρχείο τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κάθε φορά που επισκέπτονταν το Δήμο υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα και αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει μία γνωριμία και σύντομη ανταλλαγή απόψεων. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στο Δημαρχείο συνάντησα την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου και στο Δημαρχείο είναι η μόνη φορά που συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα.

Όταν, μάλιστα, επισκέπτονταν την πόλη κομβικοί υπουργοί ή ο κ. πρωθυπουργός, υπήρχε συνάντηση του κ. δημάρχου με τους επικεφαλής (ενίοτε και σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου) για την προετοιμασία του φακέλου με τα αιτήματα της πόλης, ο οποίος παραδιδόταν στον επίσημο επισκέπτη μας.

Δυστυχώς, οι δημοκρατικές αυτές διαδικασίες έχουν απόλυτα ξεχαστεί στην τρέχουσα θητεία μου. Εάν στο γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε στο Δημαρχείο κατά την επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού μπορεί κάποιος να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες (πιεστικό πρόγραμμα του κ. πρωθυπουργού, στενότητα χώρου λόγω της παρουσίας πολλών κομματικών παραγόντων), για την απουσία μας από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την επίσκεψη του Έλληνα Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά δεν υπάρχει στοιχειώδης δικαιολογία.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. δήμαρχος με απίστευτη αλαζονεία και έναν ιδιότυπο τσαμπουκά δηλώνει ότι την πόλη εκπροσωπεί ο ίδιος (λες και αμφισβητήθηκε ποτέ αυτό) και ότι σέβεται τις αντιπολιτεύσεις, τόσο που απαξιοί να τους διαθέσει γραφείο στο Δημαρχείο, αποδεικνύοντας, άλλη μία φορά, πόσο προσχηματικές ήταν και είναι οι δηλώσεις του για συνεργασία. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για αυτή τη συμπεριφορά του κ. δημάρχου και τη θέτουμε στην κρίση των συνδημοτών μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να διαβάσω και ένα σχόλιο από μία πρόσφατη ανάρτηση του πολύπειρου στα δημοτικά μας πράγματα κ. Ηλία Μπιτσάνη: “Ο θεσμικός ‘άρχοντας’ σέβεται και τιμά τους αντιπάλους του, ακούει τη γνώμη τους και παίρνει τις αποφάσεις του συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Πολύ περισσότερο τους θεωρεί ‘συμμάχους’ και στην ίδια πλευρά απέναντι στην εξουσία, ως τέτοιους τους αντιμετωπίζει. Απλά μαθήματα ‘πολιτικού πολιτισμού’ που έρχονται από άλλες, όχι και τόσο μακρινές εποχές”».

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το Δήμο εκπροσωπεί ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και θα θέσει τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μαργαρίτη Σχοινά, σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τού ζήτησε μια συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς “και αυτούς φέραμε”. Ανέφερε ότι προσκάλεσε και τους αντιδημάρχους για να παρευρεθούν, αλλά διευκρίνισε πως μόνο οι παραγωγικοί φορείς τοποθετήθηκαν.

Ο κ. Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι «η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι σέβεται την αντιπολίτευση» και αναρωτήθηκε αν «η αντιπολίτευση έχει δείξει δείγματα γραφής ότι σέβεται τη Δημοτική Αρχή;».