9η η Πελοπόννησος στις κατασχέσεις χασίς στην Ελλάδα, 3η όμως στην κοκαΐνη!

9η η Πελοπόννησος στις κατασχέσεις  χασίς στην Ελλάδα, 3η όμως στην κοκαΐνη!

Όλα όσα παρουσιάζει η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών

Στη δημοσιότητα δόθηκε τις ημέρες αυτές η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών – Εθνική Μονάδα Πληροφοριών, που αποτελείται από τέσσερις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές και συγκεκριμένα την Ελληνική Αστυνομία, την Τελωνειακή Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, και αφορά στα ναρκωτικά στην Ελλάδα το 2021.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα σε 132 σελίδες αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τη διακίνηση όλων των ναρκωτικών στην Ελλάδα και ανά Περιφέρεια και η έκπληξη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έρχεται ως προς την κατάταξή της στις ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν

Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι κατέχει τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά το χασίς και την καλλιέργεια κάνναβης, αυτό δε συμβαίνει. Κατέχει, όμως, την 3η θέση πανελλαδικώς στις κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης.

Κόκα, ηρωίνη και μετά χασίς

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι Περιφέρειες όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες κατασχέσεις, οι χώρες προέλευσης των ναρκωτικών, καθώς και το προφίλ των συλληφθέντων και κατηγορουμένων για τις υποθέσεις αυτές.

Στην Πελοπόννησο το περασμένο έτος κατασχέθηκαν συνολικά 47,654 κιλά κοκαΐνης, 116,486 κιλά κάνναβης, 28,036 κιλά ηρωίνης και 3.302 δενδρύλλια κάνναβης.

Η Πελοπόννησος βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται είναι 3η στην Ελλάδα σε κατασχέσεις κοκαΐνης (με 1η την Αττική και 2η τη Θεσσαλονίκη) και αμέσως μετά ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις κατασχεμένες ποσότητες χασίς το 2021, η Πελοπόννησος κατέχει την 9η θέση, ενώ στην κατάταξη για τα κατασχεμένα δενδρύλλια καταλαμβάνει την 6η, με την «πρωτιά» να έχει η Περιφέρεια Κρήτης

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέχει την 4η θέση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε στρατηγική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ήτοι την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, χαρακτηρίζεται ως μία από τις «πύλες εισόδου» ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη γενικότερα.

Η χώρα είναι τόπος προορισμού ποσοτήτων για εγχώρια κατανάλωση, αλλά και τόπος

διέλευσης με προορισμό άλλες χώρες που βρίσκονται στην Ευρώπη ή και εκτός αυτής, και δε συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που παράγουν ναρκωτικές ουσίες, με εξαίρεση κάποιες περιορισμένες συγκριτικά ποσότητες κάνναβης.

Ναρκωτικά 345 εκατ. ευρώ

Μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

-Η συνολική εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών το 2021 στην Ελλάδα ξεπέρασε το ποσό των 345 εκατομμυρίων ευρώ

-Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά το 2021 στην Ελλάδα ήταν 1.085,848 κιλά, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 39,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Ωστόσο, οι ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν παρέμειναν για τρίτη συνεχή χρονιά σε υψηλά για την Ελλάδα επίπεδα.

-Η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε κατά το 2021 στην Ελλάδα ήταν 10.362,86 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 4,59% σε σχέση με το 2020

-Η αναλογία ακατέργαστης προς κατεργασμένη κάνναβη ήταν 56,93% προς 43,07% αντίστοιχα

-Το 40,84% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία

-Ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα κατά το 2021 ήταν 87.946 τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 71,94% σε σχέση με το έτος 2020.

-Οι κατασχέσεις καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης το 2021 παρουσίασαν, όπως αναφέραμε, αύξηση σε σχέση με το 2020 και εντοπίστηκαν εξωτερικές καλλιέργειες δενδρυλλίων σε κρημνώδεις, δασικές και θαμνώδεις περιοχές, ρέματα και αγροτικές περιοχές, κατάλληλα διαμορφωμένες ύστερα από επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και με φυσική κάλυψη από την υπάρχουσα πυκνή βλάστηση

-Η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε το 2021 στην Ελλάδα ήταν 364,402 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 21,53% σε σχέση με το έτος 2020

-Η προέλευση των ποσοτήτων ηρωίνης δεν εξακριβώθηκε σε ποσοστό 65,98%. Για τις υπόλοιπες ποσότητες στις οποίες ταυτοποιήθηκε ο τόπος προέλευσης, η κυριότερη ήταν η Τουρκία με ποσοστό 30,38%

-Σε ό,τι αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά, οι μεγαλύτερες ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν 139.706 δισκία τραμαδόλης, 57,256 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 3,097 κιλά κεταμίνης και 738.106 δισκία ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ηρεμιστικά).

Δεν τους πτόησε η πανδημία

Στην έκθεση ειδική αναφορά γίνεται και στην περίοδο Covid. Όπως σημειώνεται, η εφαρμογή των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια (άνοιξη 2020) διατάραξαν τη διαθεσιμότητα ορισμένων ναρκωτικών, οδηγώντας σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές, κυρίως στην ηρωίνη και στην ακατέργαστη κάνναβη, λόγω του περιορισμού εισόδου οχημάτων από τα ελληνοαλβανικά και τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Επίσης, λόγω της μείωσης διαθεσιμότητας ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης προερχομένης από την Αλβανία, καταγράφηκε σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk) από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια περιόδων που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδήγησαν επίσης σε προσαρμογές στον τρόπο της περαιτέρω διάθεσης των ναρκωτικών στους χρήστες. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ότι εντάθηκαν οι αγορές ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου και τα εγκληματικά δίκτυα εκμεταλλεύτηκαν επιχειρήσεις, όπως καταστήματα “delivery”, για να μεταφέρουν τις ναρκωτικές ουσίες στις οικίες αγοραστών/ χρηστών σε 24ωρη βάση. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την εικόνα των κατασχέσεων κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα, η διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα της προ κορωνοϊού εποχής.

Της Βίκυς Βετουλάκη