Ανακοίνωση του Συνδικάτου Υπάλληλων στον Ιδιωτικό Τομέα για την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Υπάλληλων στον Ιδιωτικό Τομέα για την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για άνοιγμα  καταστημάτων τις Κυριακές

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας με την οποία εκφράζει την αντίθεση του στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Ο εμπορικός σύλλογος Καλαμάτας έχει πάρει φέτος αρκετές πρωτοβουλίες προβάλλοντας ως λύση για τους μικρούς εμπόρους, ότι με τη διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων πρόκειται να ωφεληθούν και να μη βάλουν λουκέτο. Τώρα και ενώ δηλώνει ότι υπερασπίζεται την Κυριακάτικη αργία ως μοναδική μέρα ξεκούρασης για τους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, εφαρμόζει τον νόμο ν. 4177/2013 που με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για τις τουριστικές περιοχές τους θερινούς μήνες. Ισχυρίζεται ακόμη ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό και αφορά μόνο το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και ένα κομμάτι της παραλίας.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που δεν θα μείνει μόνο στα καταστήματα του ιστορικού κέντρου, θα επωφεληθούν και πάλι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι πολυεθνικές που τους ανοίγει η όρεξη σε κάθε τέτοια περίπτωση. Οι μικροί έμποροι με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές λόγω του αυξημένου καταναλωτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού όχι μόνο δεν θα βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης αλλά λόγω των νόμων της αγοράς και του ανταγωνισμού δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα λειτουργίας. Το πρόβλημα των εμπόρων και των εργαζομένων δεν είναι ότι οι μέρες και οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα δεν είναι αρκετές, αλλά η ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, το πετσοκομμένο εισόδημα, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη. 

Για τους εργαζόμενους αυτό αποτελεί άλλο ένα χτύπημα που έρχεται να προστεθεί στα ατελείωτα ωράρια εργασίας, με ένταση της σωματικής κούρασης και ψυχολογικής πίεσης,με τις “Λευκές Νύχτες”, τα “Black Friday”, τις “ημέρες προσφορών” και δίνουν αέρα στους μεγαλεμπορους να απαλλαγούν από κάθε “εμπόδιο”, όπως ονομάζουν τα δικαιώματά μας για την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας τους. 

Όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο οδήγησε στην εκτόξευση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο σε αντίθεση με τους μισθούς μας που παραμένουν καθηλωμένοι στο επίπεδο του 2007 με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και ενέργεια να έχει απογειωθεί.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τον εμπορικό σύλλογο να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, για αύξηση εισόδημα χωρίς να ξεροσταλιαζουμε στα καταστήματα 7 ημέρες την εβδομάδα, ατελείωτες ώρες.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το σωματείο, να παλέψουμε μαζί για Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς μας, συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.