Ανησυχία στον κλάδο λογιστών – φοροτεχνικών για τις μελλοντικές εξελίξεις

Ανησυχία στον κλάδο λογιστών –  φοροτεχνικών για τις μελλοντικές εξελίξεις

Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των Λογιστικών Ενώσεων -Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις του λογιστικού επαγγέλματος, όσο και η ανάγκη για ύπαρξη κοινών τρόπων δράσης.

Τα δε συμπεράσματα της συνάντησης θα αποσταλούν στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών.

Προβλήματα
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΟΕΕ, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπροσωπώντας το 11ο Π.Τ. ο πρόεδρος Πάνος Κρητικός και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μαρινόπουλος και από την πλευρά των Ενώσεων-Συλλόγων από την Αργολίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ναυπλίου-Ερμιονίδας Μπαστούνης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αρκαδίας Ασκούνης Γεώργιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Κορινθίας Ντακοβάνος Ιωάννης και μέλη του Δ.Σ. του φορέα, η πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Λακωνίας Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα και μέλη του Δ.Σ. του φορέα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μεσσηνίας Κουτσουμπός Κωνσταντίνος και μέλη του Δ.Σ. του φορέα.

Ο ολοένα αυξανόμενος όγκος εργασίας που προστίθεται στη καθημερινότητα του επαγγελματία Λογιστή-Φοροτεχνικού, οι ασφυκτικές προθεσμίες των δηλωτικών υποχρεώσεων, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τις επερχόμενες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των MyData και, τέλος, η ενιαία προσέγγιση και δράση απέναντι στις διεκδικήσεις για τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν το λογιστικό κλάδο, είναι ορισμένα από τα θέματα που αναλύθηκαν στη συνάντηση.

Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα – συμπεράσματα της συνάντησης εργασίας επικεντρώνονται στα εξής:

-Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για συσπείρωση και ενιαία έκφραση τόσο της πλευράς του Ο.Ε.Ε. όσο και του συνόλου των Ενώσεων Λογιστών-Φοροτεχνικών απέναντι στα διαχρονικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος της ασθένειας του λογιστή και η άδεια λοχείας

-Η ανάγκη διεκδίκησης της μεταφοράς όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου εκάστου έτους

-Ο κοινός τρόπος δράσης απέναντι στις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού (π.χ. MyData, καταιγισμός αποφάσεων και εγκυκλίων, ασφυκτικές καταληκτικές ημερομηνίες κ.ο.κ.), ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αναγνωρισιμότητα και ο σεβασμός που απαιτεί ο κλάδος.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν σε ένα κοινό σημείο. Στον ενωτικό χαρακτήρα που καλούνται να επιδείξουν στο επόμενο πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα.

«Η πολυφωνία και ο κατακερματισμός των τρόπων διεκδίκησης έχουν δείξει κατά το παρελθόν ότι δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι συνθήκες εργασίας αντί να βελτιώνονται έχουν καταστεί ψυχοφθόρες, χωρίς δικαίωμα στην ασθένεια, χωρίς επαγγελματική προστασία και επαγγελματική ασφάλεια.

Την παρούσα χρονική στιγμή, λοιπόν, η σύμπνοια απόψεων και η από κοινού δράση είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε, ώστε ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών να αποκτήσει τη θέση και την αξιοπρέπεια που του αρμόζει», τονίζεται σε ανακοίνωση του 11ου περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.