Χρυσοκελλαριά: Άρχισε η καταγραφή των εκτάσεων καμένης γης

Χρυσοκελλαριά: Άρχισε η καταγραφή  των εκτάσεων καμένης γης

Στο ίδιο έργο θεατές φαίνεται πως βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού το μεσημέρι του Σαββάτου είδαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγροτικές και όχι μόνο εκτάσεις της περιοχής να τυλίγονται στις φλόγες.

Ειδικότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωρίου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και έμπειρη ομάδα εθελοντών, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, που ολοένα επεκτεινόταν.

Στο σημείο επιχείρησαν αεροσκάφη καναντέρ, δύο πεζετέλ, 60 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες ΟΤΑ, 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Επίσης, δύο εθελοντικά οχήματα της ΟΑΚ 4×4 Μεσσηνίας.

Η μάχη για οριοθέτηση της πυρκαγιάς φάνηκε να είναι άνιση, αφού το βράδυ του Σαββάτου  οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαξαν φορά, με την πυρκαγιά να κατευθύνεται προς την επαρχιακή οδό Κορώνης-Φοινικούντας, η οποία τέθηκε εκτός κυκλοφορίας μέχρι να περιοριστεί το μέτωπο.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση της Χρυσοκελλαριάς, με τις αρμόδιες Αρχές να μεταφέρουν τους κατοίκους στο διπλανό χωριό, το Χαρακοπιό.

Η ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων απέδωσε καρπούς, πάντως, καθώς πριν από το πρωί της Κυριακής η πυρκαγιά οριοθετήθηκε, ενώ στο σημείο παρέμειναν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που συνέχισαν να επιχειρούν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Π. Καρβέλας: Στα 3.200 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, έκανε λόγο για καμένη έκταση 3.200 στρεμμάτων, με τα 250 εξ αυτών να αφορούν σε ελαιοκαλλιέργεια. Συνεπώς, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περί τα 1.800-2.000 ελαιόδεντρα έχουν καεί.

Όπως σημείωσε, το ευμετάβλητο του ανέμου, σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους, ήταν αυτά που ουσιαστικά δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, αφότου τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά, «υπήρχαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες είναι ελεγχόμενες, αφού επεμβαίνει εγκαίρως η Πυροσβεστική Υπηρεσία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλα, ήδη οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σχετικά με την καταμέτρηση των ζημιών και την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, αφού το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Χρυσοκελλαριά, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ συμμετείχαν τηλεφωνικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

«Πλέον είμαστε σε διαδικασία καταγραφής των ζημιών και ό,τι άλλο απαιτείται να γίνει, για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από αυτό το καταστροφικό γεγονός», κατέληξε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.

Α. Καπουράλος: Περί τα 2.000 καμένα στρέμματα άφησε πίσω της η πυρκαγιά

Από πλευράς του, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, πύραρχος Ανδρέας Καπουράλος, έκανε λόγο για καλή κατάσταση στο σημείο της πυρκαγιάς, που, ωστόσο «δεν έχει οριοθετηθεί εντελώς γιατί υπάρχει πολλή ζέστη και πνέουν ακόμα άνεμοι στην περιοχή».

Επίσης, ανέφερε ότι το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή, σβήνοντας μικροεστίες της φωτιάς που στο πέρασμά της άφησε περίπου 2.000 καμένα στρέμματα γης.

Όσον αφορά στις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο ίδιος ανέφερε ότι το ανακριτικό της υπηρεσίας έχει επιληφθεί του ζητήματος.

Χρ.Μ.