Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ηχηρό ΟΧΙ Αθανασόπουλου για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μακαρία

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ηχηρό ΟΧΙ Αθανασόπουλου για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μακαρία

Πέρασε η ΜΠΕ του ΓΟΕΒ – «Σκοτώθηκαν» ξανά νυν με τέως δήμαρχο

Για ακόμα μια φορά χαρακτηριστικό του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ήταν οι εντάσεις και οι φωνές μεταξύ Γιώργου Αθανασόπουλου και Γιώργου Τσώνη, κάτι άλλωστε που τείνει να γίνει συνηθισμένο για κάποιον που παρακολουθεί το συγκεκριμένο συμβούλιο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήρεμα και πρώτο θέμα ήταν η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναβάθμισης του υπόγειου αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ. Παρόντες για τη συζήτηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και ο μελετητής Ευστάθιος Σαμπαζιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, η αναβάθμιση αφορά στο υπόγειο αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ, έκτασης 16.220 στερεμάτων, ενώ αγγίζει τρεις Δήμους, χαρακτηρίζοντάς το έργο μεγάλης αξίας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα γίνουν αντικαταστάσεις στους αγωγούς Φ900 και Φ600, στον πρώτο 850 μ2 και στο δεύτερο 720 μ2.

Επίσης, προβλέπεται αναβάθμιση του μηχανοστασίου, που τώρα είναι πολύ ηλεκτροβόρο, με στόχο να έχει στο μέλλον μικρότερο κόστος.

Μετά την αναβάθμιση, ανέφερε, θα υπάρξει εξατομίκευση του ποτίσματος, αφού θα τοποθετηθούν υδρόμετρα και έτσι θα γίνεται δίκαιη κατανομή.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης αναβάθμισης ανέρχεται σε 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για το ανοιχτό δίκτυο του ΓΟΕΒ, έκτασης 45.000 στρεμμάτων, παρατήρησε ότι το ιδανικό θα ήταν να γίνει κι αυτό υπόγειο, αλλά την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που όμως ελπίζει να γίνει.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο μελετητής του έργου Ευστάθιος Σαμπαζιώτης. Μέσα από την παρουσίαση έδειξε τα τεχνικά σημεία του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται παρεμβάσεις στα όρια του Δήμου Μεσσήνης. Συμπερασματικά ανέφερε ότι εξυπηρετείται και η οικολογική παροχή, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στο μέλλον.

Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είπε ότι είναι ελάχιστες έως μηδαμινές και θα αφορούν μόνο στην περίοδο της κατασκευής.

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, με πρώτον τον Τάσο Τσερπέ να ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ δεν αφορά στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά, όπως είπε, είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ρώτησε, μάλιστα, τον κ. Αναστασόπουλο αν προβλέπει ότι μετά τις παραπάνω εργασίες θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση σε όσους ποτίζουν, καθώς υπάρχουν παράπονα ότι είναι χαμηλή.

Ο κ. Αναστασόπουλος του απάντησε ότι η μελέτη αφορά σε όλη την έκταση, ασχέτως αν δεν υπάρχει αντικατάσταση στα όρια του Δήμου, για να προσθέσει ότι με την τοποθέτηση υδρομέτρων θα υπάρξει βελτίωση γενικά και θα μπει μια τάξη.

Ο κ. Τσερπές θέλησε να μάθει και τι θα γίνει με το δίκτυο άρδευσης στη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, καθώς δεν προβλέπεται μετά την κατασκευή της, ενώ ο κ. Αναστασόπουλος απάντησε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έγινε έπειτα από εισηγήσεις ειδικών, με την Περιφέρεια να συμβάλει για να εκπονηθούν οι μελέτες.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης επανέλαβε στον κ. Τσερπέ ότι η μελέτη είναι νέα, ενώ θα έρθει και νέα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επόμενη παρέμβαση ήταν από τον Γιώργο Τσώνη, που επίσης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση αφορά μικρό κομμάτι του Δήμου Μεσσήνης. Επίσης, είπε στο θεματικό αντιπεριφερειάρχη ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο ανοιχτό δίκτυο και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, με τον κ. Τσερπέ να ζητά από τη Δημοτική Αρχή να μη μείνει στη μελέτη, αλλά να ενισχύει τον πρωτογενή τομέα.

Από πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι η στήριξη είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ συνεχάρη τον Στάθη Αναστασόπουλο για την αναβάθμιση, λέγοντας ότι είναι καλό βήμα.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι το Μιναγιώτικο Φράγμα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και δείχνει το δρόμο για το πώς θα λειτουργήσει η λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου.

Ενημέρωση
Αφού το θέμα ολοκληρώθηκε και έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από το Σώμα, ξεκίνησε η καθιερωμένη ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης.

Μάλιστα, ο κ. Αθανασόπουλος κάλεσε τους συμβούλους να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού του Δήμου Μεσσήνης. Εκδηλώσεις πλούσιες και ποιοτικές, όπως τις χαρακτήρισε.

Η μάχη Αθανασόπουλου – Τσώνη
Κι αφού το Δημοτικό Συμβούλιο διεξαγόταν σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, ο δήμαρχος Μεσσήνης αποφάσισε να το «τινάξει στον αέρα», απαντώντας σε άρθρο- επιστολή του Γιώργου Τσώνη που τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Αρχικά αναρωτήθηκε αν το συγκεκριμένο κείμενο  το έγραψε ο τέως δήμαρχος ή κάποιος φίλος του που θέλει να προκαλέσει, με την αντίδραση του Γιώργου Τσώνη να είναι έντονη και να του απαντά ότι έχει την ευχέρεια να γράψει.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι κάποια πράγματα έχουν όρια και ότι θα απαντήσει «ένα προς ένα» σε αυτά που έγραφε ο κ. Τσώνης.

Ξεκινώντας με το Φιλοσοφικό Κέντρο, απάντησε ότι δε θα ασχοληθεί με έναν άνθρωπο που δεν ψήφισε την κατασκευή του έργου.

Για τον προαστιακό, είπε ότι αυτά που έγραψε ο κ. Τσώνης είναι μόνο για μικρά παιδιά.

Για την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης στη Μεσσήνη, προκάλεσε τον κ. Τσώνη να φέρει μια δήλωση που να υποστήριζε την εν λόγω πρόταση, όταν ήταν δήμαρχος.

Έπειτα αναφέρθηκε στην άποψη του Γιώργου Τσώνη για δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο του ΟΣΕ και τον ρώτησε αν υπήρχε ποτέ παραχωρητήριο από τον Οργανισμό.

Σε έντονο τόνο συνέχισε λέγοντας «να τελειώνει απόψε το παραμυθάκι του κ. Τσώνη», ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει βρει εσωτερική αλληλογραφία της ΓΑΙΟΣΕ με τον ΟΣΕ που θα μπορούσε να δώσει παραχώρηση μέχρι δύο χρόνια. Κοιτάζοντας δε τον Γιώργο Τσώνη τού είπε ότι εντυπωσιάζεται με το θράσος του.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασόπουλος σχολίασε και άλλα θέματα που έγραφε ο κ. Τσώνης στην επιστολή του, με τον τέως δήμαρχο να εξοργίζεται όλο και περισσότερο και να ζητά το λόγο να απαντήσει, με τον Γιώργο Αθανασόπουλο να του λέει χαρακτηριστικά: «Όσο συνεχίζετε, τόσο θα συνεχίζω και θα μπαίνω πιο βαθιά»

Αφού ο δήμαρχος Μεσσήνης ολοκλήρωσε την επίθεση –απάντηση στον Γιώργο Τσώνη, ήρθε η σειρά των ερωτήσεων, με τον Τάσο Τσερπέ να σημειώνει πως παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε καλά, ο δήμαρχος με προσωπικούς χαρακτηρισμούς δυναμίτισε το κλίμα, ενώ ευχήθηκε να βγει ψεύτης ότι θα ακολουθούσε νέα ένταση.

Η πρώτη ερώτηση του κ. Τσερπέ είχε να κάνει με την παραβατικότητα στο Δήμο, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και σημειώνονται κλοπές ακόμα και στο κέντρο της Μεσσήνης. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα ότι το ΑΤ αποδυναμώνεται, αφού φεύγουν πέντε αστυνομικοί και θα έρθουν δύο με τρεις.

Στη δεύτερη ερώτηση- τοποθέτηση ζήτησε από το δήμαρχο Μεσσήνης να δει πιο σοβαρά το θέμα της ΔΕΥΑΜ.

Κλείνοντας πρότεινε η πλατεία απέναντι από το Μουσείο Κατσουλίδη να ονομαστεί πλατεία «Μίκη Θεοδωράκη».

Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η παραβατικότητα είναι ζήτημα που διαχρονικά απασχολεί όλη την Ελλάδα, ωστόσο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο και στόχος είναι να παραμείνει στην περιοχή η ειδική ομάδα ΟΠΚΕ.

Όσο για τις μεταθέσεις των αστυνομικών, είπε ότι δε γνωρίζει κάτι, αλλά το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι η ομάδα ΟΠΚΕ.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Γιώργος Τσώνης, σημειώνοντας ότι δε θα απαντήσει στο δήμαρχο Μεσσήνης με χαρακτηρισμούς, αφού «δεν είναι ίδιοι». Με τη σειρά του απάντησε σε αυτά που είχε δημοσιεύσει και ο Γιώργος Αθανασόπουλος αντέκρουσε.

Ειδικότερα για το Φιλοσοφικό Κέντρο, είπε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παρέδωσε ολοκληρωμένη μελέτη, που μάλιστα δεν εμπόδιζε τη χρηματοδότηση για τις αποθήκες του ΑΣΟ, αλλά όπως είπε στον κ. Αθανασόπουλο, «δεν έχετε τη δύναμη να διεκδικήσετε, ενώ η δικαιολογία που είχατε πει για τα αυτοκίνητα ήταν γελοία».

Σχετικά με την έκταση του ΟΣΕ, απάντησε ότι είχε γίνει παραχώρηση στο Δήμο Κοζάνης σε ίδια περίπτωση και πάνω σε αυτό «πάτησε».

Υπήρχε όρος, υποστήριξε, ότι πρέπει να γραφόταν τι θα γίνει, με το Δήμο Μεσσήνης να δηλώνει «κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπήρχε προγραμματική από το υπουργείο Οικονομίας για διαδημοτική σύμβαση.

Το υπουργείο- όπως υποστήριξε- ενέκρινε 14 με 15 εκατομμύρια, ενώ επέμεινε ότι υπήρχε παραχωρητήριο της έκτασης,  με τον κ. Αθανασόπουλο να του απαντά ότι το ονειρεύεται και ότι δεν υπάρχει.

Σχετικά με το μουσείο στην πόλη, επισήμανε ότι είχε κάνει συζητήσεις με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και του είχε πει ότι η πόλη έχει ανάγκη, αφού πλέον μαράζωνε, με τον καθηγητή να του απαντά τότε ότι ήταν δύσκολο, αλλά ήταν καλή ως ιδέα. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, ο καθηγητής του είχε πει ότι στο συγκεκριμένο μουσείο θα μπορούσαν να μπουν αντίγραφα.

Κλείνοντας το θέμα ανέφερε ότι είχε την ατυχία να είναι μόνος του, αλλά θα στηρίζει αυτή την προσπάθεια μέχρι να πεθάνει, ενώ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθεί.

Όχι από Αθανασόπουλο για Ρομά στη Μακαρία
Αφού ολοκληρώθηκε η κόντρα των δύο ανδρών, το λόγο πήρε ο Νίκος Ξενόγιαννης και ζήτησε να μάθει, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις του δήμαρχου για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην έκταση της Μακαρίας. Μάλιστα, είπε στον Γιώργο Αθανασόπουλο ότι θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το Σώμα για την πρόθεση του περιφερειάρχη να παραχωρήσει στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης την Μπιρμπίτα και τη Μακαρία αντίστοιχα, αλλά μόνο για τη μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας.

Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι έχει ενημερώσει τον κ. Νίκα ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχθεί στο χώρο της Μακαρίας να μετεγκασταθούν Ρομά. Το πρόβλημα, σχολίασε, είναι της Καλαμάτας και πρέπει η ίδια να το λύσει, ενώ θα δεχθεί να πάρει τη συγκεκριμένη έκταση μόνο αν πριν γίνει αλλαγή χρήσης.

Κλείνοντας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο για τους Ρομά έχει αποτύχει και η γκετοποιήση δεν είναι λύση.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση των τακτικών θεμάτων, που ψηφίστηκαν σε μερικά λεπτά και σε ήρεμο κλίμα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση