Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Οι μαθητές αποκτούν… επαγγελματική εμπειρία

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Οι μαθητές αποκτούν… επαγγελματική εμπειρία

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας», στο οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν, σε πολλά επίπεδα, έναν επαγγελματία-μια επιχείρηση για τρεις ημέρες.

Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται και υλοποιείται από το σχολείο μας τα τελευταία 12 χρόνια (στις διακοπές του Πάσχα, του καλοκαιριού ή και των Χριστουγέννων) στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε κάθε χρόνο ως ανατροφοδότηση με τη λήξη του προγράμματος είναι ενθαρρυντικά.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές μας μπορούν να δουν τη φύση και τις απαιτήσεις ενός κλάδου που τους ενδιαφέρει, τις συνθήκες εργασίας, τις κοινωνικές και τεχνικές δεξιότητες που χρειάζονται, τις εναλλακτικές επιλογές και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και το πιο σημαντικό, αν τελικά τους αρέσει αυτό που μέχρι τότε γνώριζαν από απόσταση.

Ενδεικτικά, μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναφέρουν:

•Ο κ. Ανδριανόπουλος, υπεύθυνος του ξενοδοχείου, μας έκανε ξενάγηση και μας παρουσίασε κάποια στοιχειώδη για τη σωστή λειτουργία ενός ξενοδοχείου όπως μια εφαρμογή καταχώρησης των πελατών στον υπολογιστή, πώς κάνουμε μια κράτηση και πώς χρεώνεται το κάθε δωμάτιο. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα και σίγουρα ξεκαθάρισε διάφορες αμφιβολίες και σκέψεις που είχα για αυτόν τον τομέα.

•Παρακολουθώντας το μάθημα και το πώς οι νηπιαγωγοί χειρίζονταν τις καταστάσεις αντιλήφθηκα την τεράστια υπομονή και θέληση που χρειάζεται αυτό το επάγγελμα. Όσον αφορά στο δικό μου ρόλο μέσα στην τάξη, θεωρώ πως ανέπτυξα μια ουσιαστική σχέση με τα παιδιά, καθώς έπαιξα μαζί τους, πήραμε μέρος μαζί σε πολλές δραστηριότητες, λαμβάνοντας από αυτά αγάπη και χαρά που ήμουν μαζί τους. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη!

•Μέσω αυτής της εμπειρίας κατάλαβα πολλά πράγματα για τη φύση της εργασίας, τον τρόπο ζωής και γενικά το επάγγελμα του προγραμματιστή. Δημιούργησα κώδικα, βίωσα τον προγραμματισμό και έτσι έχω μια πιο λεπτομερή εικόνα για το επάγγελμα που θέλω να κάνω.

Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και με τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος, το πρόγραμμα προσαρμόζεται εξατομικευμένα για κάθε μαθητή-φορέα.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε, ώστε να αποκομίσουν οι μαθητές μας αυτή την όμορφη εμπειρία και συγκεκριμένα: τον κ. Μαρίνη- προγραμματιστή/Microtron, την κα Κωνσταντινέα και το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, την Ελληνική Αστυνομία – τον ταξίαρχο κ. Αξιοτόπουλο, το Τμήμα δίωξης Ναρκωτικών και το Τμήμα Τροχαίας, τον κ. Ανδριανόπουλο-Electra Spa Hotel και τον κ. Κλείδωνα- τεχνικό Η/Υ-Laptop.com.gr

Της Σταυρούλας Κόκκαλη

Οικονομολόγου, υπεύθυνης προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής εμπειρίας