Επέκταση σε όμορες περιοχές του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ποικιλίας

Επέκταση σε όμορες περιοχές του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ποικιλίας

Μεσσηνία και Λακωνία σε σύσκεψη με στόχο το μέλλον του προϊόντος

Πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σπάρτη συνάντηση μεταξύ των Συλλογικών Φορέων της Μεσσηνίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ – ΣΥΜΕΠΟΠ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για τη «ρύθμιση Αποστόλου» και οι επιπτώσεις αυτής, καθώς και ο σχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση του στόχου της επέκτασης της ζώνης του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ και εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνία, «η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Τονίστηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη νομιμότητα στο ΠΟΠ. Αποφασίσαμε να υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στον Ιούλιο στην περιοχή Γεράκι της Λακωνίας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Το κλίμα για την επέκταση του ΠΟΠ είναι θετικό μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πάρθηκε πριν από δύο εβδομάδες, να καλύψει τα έξοδα του φακέλου για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όμορους νομούς.

Σήμερα η ζώνη είναι ο Νομός Μεσσηνίας. Εξετάζουμε την επέκταση στη νότια Αρκαδία και Ηλεία και τη Λακωνία. Παράλληλα, θα πρέπει στο φάκελο να υπάρξει επικαιροποίηση των προδιαγραφών παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς και να ενταχθούν παραδοσιακές συνταγές παρασκευής.

Η εκτίμησή μας είναι ότι αν οι παραπάνω περιοχές ενταχθούν στη ζώνη ΠΟΠ, η παραγωγή θα ανέρχεται σε περίπου 50.000 τόνους ετησίως.

Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει στο σύνολό της την απόφαση Αποστόλου. Όπως φαίνεται, έχουν γίνει παραβάσεις ευρωπαϊκών Κανονισμών και παραποίηση εγγράφων. Εμείς από την πλευρά μας δε θέλουμε να εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για συνώνυμο έχει στόχο την αύξηση των εισαγωγών στην χώρα μας ελιών ποικιλίας Καλαμών από τρίτες χώρες.

Από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητάμε να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ που μας γυρίζει πίσω στην κατάσταση που είχαμε το 2016. Η Ε.Ε. από την πλευρά της σέβεται την “προστασία” της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και του ισχυρού brand name που έχει αποκτήσει στις εμπορικές συμφωνίες που κάνει με τρίτες χώρες. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί και η χώρα μας. Πρέπει να χαράξουμε επίσης μια εθνική στρατηγική για την προστασία του ΠΟΠ στις τρίτες χώρες.

Επειδή υπάρχει και μια ανασφάλεια από την πλευρά παραγωγών για την τιμή της επιτραπέζιας ελιάς, εμείς ζητάμε από το ΥπΑΑΤ, με αφορμή και την επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να αποφασίσει να υπάρξει απογραφή (κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο) των ποσοτήτων ποικιλίας ελιάς Καλαμών που υπάρχουν στις αποθήκες των μεταποιητών και εξαγωγέων. Έτσι θα γνωρίσουμε τα αποθέματα ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας που έχει η χώρα μας και θα μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές».