Καλαμάτα: Κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων

Καλαμάτα: Κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το περασμένο Σάββατο το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας. Ήταν μια γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 250 μαθητές μέσω 24 ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης ήταν η διάχυση των γνώσεων, η χαρά της δημιουργίας, η ανάπτυξη της συνεργατικότητας και η αφύπνιση των νέων της πόλης αλλά και γενικότερα της πατρίδας, καθώς συμμετείχαν ομάδες από περιοχές όπως η Σπάρτη, το Αγρίνιο και η Ξάνθη.

Μέσω του Φεστιβάλ και των παράλληλων δράσεων που εξελίχθηκαν από τις αρχές του έτους, με σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.ά., στόχος ήταν η προώθηση των νέων τεχνολογιών, των τεχνολογιών του μέλλοντος που οδηγούν σε έξυπνες κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Επίσης, γενικότερα οι συμμετέχοντες  είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους επισκέπτες της εκδήλωσης, να αναλύσουν τις προτάσεις τους και να προτείνουν πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση των πόλεων του μέλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του Φεστιβάλ και την ανταπόκριση από νέους όλης της χώρας, σημειώνοντας ότι φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι να αποτελέσει ένα θεσμό για την πόλη και ένα βήμα μέσα από το οποίο θα εκφράζεται η τεχνολογική ανησυχία των νέων της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι σημαντικό δε να τονιστεί ότι πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων από τις ομάδες έσπευσε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θέλησε να ενημερωθεί για τις δράσεις αλλά και τις κατασκευές των παιδιών.

Για την επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας συνεργάστηκαν με το Δήμο φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των οποίων απετέλεσαν  την οργανωτική επιτροπή.

Ιδιαίτερη αναφορά εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής υπήρξε, για τις εξαιρετικές και πολύ ενδιαφέρουσες διαδικτυακές παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του εκπαιδευτικού μέρους του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, προς τους καθηγητές Βασιλάκη Κωνσταντίνο (καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο “Πληροφοριακά Συστήματα”), Αμαλία Φωκά (επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Κωνσταντίνο Καλοβρέκτη (διδάσκων Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Χάρη Δούκα (αναπληρωτή καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΜΠ), Γιαννόπουλο Γεώργιο (καθηγητή στο City University of New York – Queens College | QC CUNY – Department of Family, Nutrition, and Exercise Sciences) και Τσότσολα Νίκο (επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).